Kitzbühel Granollersu kljub 0:6 v uvodnem nizu

Na teniškem turnirju ATP se je Španec Marcel Granollers veselil prve lovorike po dveletni suši in četrte v karieri.

Objavljeno
04. avgust 2013 18.40
Austria ATP Tennis Kitzbuehel
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Osmopostavljeni Španec Marcel Granollers je zmagovalec teniškega turnirja ATP v Kitzbühlu z nagradnim skladom 467.800 €. V finalu je po skoraj dveh urah in četrt, predvsem pa po katastrofalnem štartu (brez dobljene igre v prvem nizu!), z 0:6, 7:6 (3) in 6:4 odpravil drugega nosilca, Argentinca Juana Monaca. Za 27-letnega Granollersa je to četrta turnirska zmaga v karieri in prva po dveletni suši, z njo pa si je zagotovil 250 točk za svetovno lestvico ATP in ček za 74.000 €. »Z eno nogo sem bil že na poti na letališče, a sem stisnil zobe in začel bolje igrati sredi drugega niza,« je pojasnil Granollers, šele drugi igralec (po Nikolaju Davidenko, kije pred tremi leti odpravil Rafo Nadala v Dohi) v zgodovini, ki se je veselil končne zmage na turnirju ATP, potem ko je prvi niz finala izgubil z 0:6. V Kitzbühlu je sicer kot edini slovenski zastopnik sodeloval tudi Aljaž Bedene, ki pa ga je že v 1. kolu na kolena spravil 46. lopar sveta, Romun Victor Hanescu.

Preostali trije turnirji najvišje ravni se dogajajo onkraj luže. V Washingtonu gledalci lahko spremljajo dvojni spored, na moškem delu turnirja se bosta v finalu udarila prvi nosilec, Argentinec Juan Martin Del Potro, ki je bil v polfinalu s 7:6 (4) in 6:3 uspešnejši od tretjepostavljenega Nemca Tommyja Haasa, in osmi nosilec, Američan John Isner, ki je Rusa Dmitrija Tursunova izločil s 6:7 (7), 6:3 in 6:4. Na turnirju je nastopal tudi najvišje rangirani slovenski teniški igralec Grega Žemlja, a je moral že v uvodnem kolu priznati premoč šele 121. s svetovne lestvice, Američanu Timu Smyczeku. V ženskem delu je finalni par presenetljiv - nepostavljena Nemka Andrea Petković je namreč s 7:5 in 6:3 zaustavila svojo polfinalno oviro, Francozinjo Alize Cornet, sicer četrto nosilko; medtem ko se je sedmopostavljena Slovakinja Magdalena Rybarikova s 6:2 in 6:0 sprehodila mimo številke 3 na turnirju, Rusinje Jekaterine Makarove.

V Carlsbadu, kjer sta v kategoriji dvojic nastopali tudi edina slovenska predstavnica Katarina Srebotnik (izpadla je v polfinalu) in nekdanji prvi lopar sveta, slovita Švicarka Martina Hingis (ob povratku se je veselila le ene zmage), pa se bosta za končno lovoriko udarili prva in peta nosilka. Belorusinja Viktorija Azarenka je s 6:0, 4:6 in 6:3 odpravila sedmopostavljeno Srbkinjo Ano Ivanović, Avstralka Samantha Stosur pa je s 7:6 (2) in 6:3 na hrbet položila Francozinjo Virginie Razzano.