Ko je bilo vse na pravem mestu, sledil nov udarec

Zlom kosti v desnem stopalu je Blažu Kavčiču preprečil nastop v 3. kolu OP ZDA proti Stanu Wawrinki.

Objavljeno
01. september 2014 01.46
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
New York – Ko gredo stvari dobro, vedi, da bo šlo nekaj narobe. Enemu od Murphyjevih zakonov bi gotovo lahko prikimal tudi slovenski teniški igralec Blaž Kavčič, potem ko ga je še drugič letos ustavila poškodba. In to prav v trenutku, ko je kazal najboljši tenis. Tako tudi z njegovim težko pričakovanim dvobojem s Stanom Wawrinko v 3. kolu OP ZDA ni bilo nič.

Zares dolg postaja seznam Kavčičevih težav s poškodbami, saj je moral v sezonah 2010, 2011 in 2012 vsakič v zadnjem delu, torej že po OP ZDA, počivati vsaj en mesec, lani si je poškodoval gleženj, kar resda ni zahtevalo dolgega okrevanja, a zgodilo se je na enem najbolj neprimernih prizorišč – v Portorožu. Vse skupaj pa se je nadaljevalo tudi letos, pri čemer sta oba »udarca« prišla ravno tedaj, ko je igro dvignil na precej višjo raven. Potem ko je na začetku sezone ugnal dva člana petdeseterice, Jarkka Nieminena in Radeka Štepaneka, ter Joaa Souso, ki je bil tik za 50. mestom, je moral namreč na operacijo ukleščenega živca v levem stopalu. Okrevanje se je – čeprav je sprva ekspresno stopil nazaj na igrišče v Davisovem pokalu – kar zavleklo, Ljubljančan se je moral na novo učiti gibati z dvema »mrtvima« prstoma, igro in točke za svetovno lestvico je lovil skozi challengerje, ko se je zdelo, da so se stvari spet postavile na svoje mesto, pa se je spet vse sesulo.

V 3. kolo OP ZDA se je namreč prebil z dvema odličnima predstavama, s katerima je spet ugnal člana top 50, Donalda Younga in Jeremyja Chardyja, ko bi se »za nagrado« pomeril z zmagovalcem OP Avstralije Stanom Wawrinko, pa se je moral vdati brez odigrane točke, na drugo največje igrišče, poimenovano po Louisu Armstrongu, ni niti stopil. Vzrok: zlom majhne kosti v desnem stopalu, kar je verjetno posledica ponavljajočih se pritiskov. Prve bolečine je Kavčič začutil v petek zvečer, v soboto pa ni mogel več stopiti na nogo. »S protibolečinsko injekcijo bi sicer lahko igral, vendar bi bilo nevarno, brez injekcije pa je bolečina prevelika. Razočaranje je res veliko. Ko se zdi, da je vse na mestu, pride to. Ne morem verjeti ...« je bil razumljivo zelo razočaran drugi slovenski lopar, ki kljub na novo okrepljeni samozavesti sicer ni resneje računal na presenečenje proti četrtemu igralcu sveta, bi pa gotovo dobil odličen odgovor na vprašanje, kako blizu je lahko svetovnemu vrhu s svojim najboljšim tenisom.

Nova poškodba bo seveda spet ustavila Kavčičev želeni vzpon po svetovni lestvici (njegov »živi« ranking je 91., mesto za Blažem Rolo), prekinila tekmovalni ritem, formo bo nato treba graditi znova … Zlom namreč zahteva dva do tri tedne popolnega mirovanja, brez pritiska na nogo, temu pa bo sledilo počasno vračanje s postopnimi obremenitvami, kar pomeni spet nekoliko daljšo odsotnost. »Terapij ni, obstajata le čas in čisti počitek, in to je najhuje,« je bil potolčen »Kaljut«, ki se je usedel na prvo možno letalo in odpotoval domov. Njegovo razočaranje je še toliko večje, ker lani v obdobju, ki sledi, ni ravno blestel, tako da brani zelo malo točk. Pot po lestvici navzgor bi bila ob takšni igri, kot jo je kazal v New Yorku, odprta …

Po nekaj letih »suše« pa je imela Slovenija svojo predstavnico tudi na mladinskem turnirju, namreč Tamaro Zidanšek, a se je poslovila že po 1. kolu. S 6:0, 6:7 (6), 6:0 jo je ugnala Kelly Chen, a članica TK Ptuj velja za našo najbolj nadarjeno igralko. Šestnajstletnica je vodilna na slovenski lestvici do 18 let, na 37. mestu je najvišje uvrščena Slovenka na svetovni mladinski lestvici, letos je bila polfinalistka evropskega prvenstva v kategoriji do 18 let.

Od Slovencev v New Yorku tako ostaja le še Katarina Srebotnik, ki po slabih rezultatih s Kveto Peschke ni bila med favoritinjami, a njune možnosti so se vendarle nekoliko povečale, ko sta že v 2. kolu izpadli prvi nosilki Sara Errani in Roberta Vinci, s katerima bi se lahko slovensko-češka naveza srečala že v četrtfinalu.