Komaj čaka, da prebere naslednjo stran knjige

Po dveh letih težav nekdanja dvakratna zmagovalka OP Avstralije Viktorija Azarenka spet med favoritinjami.

Objavljeno
17. januar 2016 23.34
Saša Verčič
Saša Verčič

Melbourne – Že prvi dan OP Avstralije, uvodnega teniškega turnirja za veliki slam v sezoni, bodo na melbournska igrišča stopila številna velika imena – ponoči tudi že oba branilca naslova Serena Williams in Novak Đoković – eno najbolj »vročih« ta hip pri ženskah pa jutri. Eno glavnih vprašanj ob začetku bojev tam spodaj je namreč v ženski konkurenci, kaj lahko stori Viktorija Azarenka.

Belorusinja je najuspešnejša igralka OP Avstralije v tem desetletju, turnir je osvojila dvakrat, leta 2012 in 2013, nato pa se je zanjo začel niz težav, tako čustvenih kot s poškodbami. Lani se je stanje sicer nekoliko izboljšalo, a še zdaleč ne povsem, igra ji nikakor ni stekla. »Ni bilo trenutka, ko bi se počutila dobro. Nenehno sem se borila z bolečinami in s tem povezanimi strahovi. Nato sem prišla do točke, ko sem ugotovila, da se moram ustaviti in spremeniti tudi življenje zunaj teniškega igrišča. Potrebovala sem nekaj časa, da sem spet zbrala moči, na novo uredila nekatere stvari, tudi dozorela, spoznala, kako si organizirati življenje,« je Azarenka spregovorila o lanski sezoni, v kateri je zamenjala tudi trenerja (zdaj Wim Fissette) in po zaslugi Serene Williams slavnega »sparing« partnerja Sasho Bajina. Četudi se je ekipa zelo dobro ujela, je potrebovala nekaj časa, da so se stvari postavile na svoje mesto.

Zdaj so očitno se, prerojena Azarenka, pa je celo ena redkih igralk med najboljšimi (S. Williams, Simona Halep, Marija Šarapova, Garbiñe Muguruza, Petra Kvitova), ki letos niso imele težav s poškodbami in boleznijo. Še celo več, edini turnir, na katerem je zaigrala, je osvojila. V Brisbanu, kjer je pred sedmimi leti vpisala svoj prvi naslov WTA, je celo v petih dvobojih izgubila le 17 iger, s čimer je izenačila rekord Serene Williams. Zdi se, da se je Vika vrnila. »Ne vem, ali sem si oddahnila, seveda sem si lovorike zelo želela, ne bi pa bilo konec sveta, če je ne bi osvojila. Prav tako ne bi rekla, da je to moja vrnitev. V bistvu sem le obrnila eno stran v knjigi, zdaj pa komaj čakam, da preberem naslednjo,« je o prvi turnirski zmagi po Cincinnatiju 2013 dejala Azarenka, ki je v Brisbanu premagala tudi dve članici svetovne petnajsterice, Roberto Vinci in Angelique Kerber. Z vsem tem je dobila dokaz, da je spet na pravi poti: »Počutim se dobro, navdušeno, vesela sem, da grem očitno v pravi smeri. To mi daje dodatno motivacijo za treninge in doseganje še boljših rezultatov.«

Na ta način se je prebila že na 16. mesto svetovne lestvice, ob tem pa ji je pripadla tudi vloga ene od favoritinj OP Avstralije, posebej ker ji Melbourne očitno zelo ustreza. »Zame vloga favoritinje ni pomembna, ne razmišljam o svojih možnostih. Še vedno se bom morala dokazati na igrišču, je pa za mano resda teden dobrih priprav tu. A razmišljam le o igranju tenisa in o tem, da uživam v vsakem trenutku, ker je bilo lani pač toliko stvari, ki so motile osredotočenost na najpomembnejše,« pred štartom OP Avstralije pravi nekdanja prva igralka sveta, ki se bo za začetek spoprijela z zanimivim izzivom – Alison Van Uytvanck.

Prireditelji so medtem opravili tudi žreb za turnir dvojic in pri ženskah bo slovenska zasedba močna, saj bodo zaigrale tri igralke. Katarina Srebotnik in Timea Babos sta četrti nosilki ter se bosta v 1. kolu pomerili z Vero Duševino in Katerino Siniakovo, Andreja Klepač je z Laro Arruabarrena osmopostavljena, njuni uvodni tekmici pa bosta naturalizirani Avstralki Anastasia in Arinka Rodionova. Tokrat bo v tej konkurenci nastopila tudi Polona Hercog – prva partija posameznic, proti Jeleni Janković, jo čaka jutri –, in sicer skupaj s Christino McHale, za uvod pa bosta skušali presenetiti deseti nosilki, Anabelo Medina Garrigues in Arantxo Parra Santonja.