Kopal se bo šele po finalu

V Umagu brez Slovencev, Hrvati bi tretji naslov.

Objavljeno
23. julij 2014 01.20
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Umag – Na peščenih igriščih Stella Marisa bodo slovenski navijači-dopustniki v teh dneh zaman čakali nastope naših igralcev na tradicionalnem turnirja ATP. Čeprav so imeli za nastop dobra izhodišča na lestvici, je kot edini Slovenec v kvalifikacijah nastopil Aljaž Bedene, a se ustavil na zadnji oviri. Toliko več od domačih asov pričakujejo na Hrvaškem, kjer zlasti stavijo na navezo Marin Čilić-Goran Ivanišević.

Bedenetu je sicer v zadnjem kolu kvalifikacij proti Slovaku Andreju Martinu kazalo odlično. Suvereno je dobil prvi niz, toda nato popustil in v zadnjem strmoglavil (6:3, 4:6, 2:6). Njegov padec je bil povezan s slabim vidom, je pojasnil pozneje. »Res mi je žal, da na igrišču nisem mogel dati vsega od sebe, kontaktne leče znajo biti težavna stvar, na drugi strani sem videl dva nasprotnika,« je sporočil slovenski igralec, ki je nato čakal še kakšno odpoved, a se sreča lanskemu četrtfinalistu v Umagu ni nasmehnila. Po slabi slovenski udeležbi v Portorožu, bo tako še en »domači« turnir minil brez najvišje uvrščene slovenske trojice. Blaž Rola namreč do zadnjega ni vedel, ali bo neposredno uvrščen v glavni žreb, nato pa se je, še preden se je prebil v finale challengerja v Poznanu, s čimer bi že bil oproščen kvalifikacij, prijavil na turnir v Gstaad. Blaž Kavčič se je odločil za challenger v Astani.

Toliko bolj napeto je pričakovanje hrvaške javnosti, ki želi lovoriko tretjič v 24-letni zgodovini ohraniti na domačih tleh. Največ upov navijači polagajo na Marina Čilića. Pričakovanja so letos toliko višja, ker nad njim bdi nekdanji as Goran Ivanišević, finalist prvega turnirja v Umagu, leta 1990. »Oh, kako dolgo je že tega, res sem se postaral. V primerjavi s prvim turnirjem, se je tu vse spremenilo. Tedaj ni bilo toliko blišča, prvič smo turnir ATP igrali na Hrvaškem in počutili smo se kar malo čudno,« se je spominjal Ivanišević, ki je tedaj naslov izgubil proti Goranu Prpiću. Slednji je bil kar 22 let edini hrvaški zmagovalec turnirja, šele pred dvema letoma ga je nasledil Čilić.

Prvi hrvaški lopar je bil pred začetkom turnirja, na katerem sta prva nosilca lanska finalista Španec Tommy Robredo in Italijan Fabio Fognini, odlično razpoložen. Dejal je, da uživa v istrski kulisi, četudi si je vse poletne radosti v letovišču prepovedal. »V morju se ne bom okopal vse do konca turnirja. Ves prosti čas bom namenil treningu. Z Goranom delava s polno paro. Z njim mi je močno narasla priljubljenost, toda pomembno je, da dobro sodelovanje prinaša rezultate. Tu naju zanima le naslov,« je zatrdil zmagovalec iz leta 2012 in obljubil, da bo tudi letos na turnirju ostal vse do zadnjih dvobojev. »Moje dekle dela in me lahko pride gledat šele konec tedna. Obljubil sem ji, da bom še igral. Se vidimo torej v finalu.«