Kot v starih časih – na travi v Kooyongu

Davisov pokal: Aljaž Bedene treniral z Britanci, odločitev o njegovi pritožbi 20. marca.

Objavljeno
02. marec 2016 19.20
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana – ZDA in Avstralija sta najuspešnejši državi Davisovega pokala, enega najbolj čislanih ekipnih letnih tekmovanj, saj sta skupaj osvojili kar 60 velikih solatnih posod. In seveda gre za največje rivalstvo, saj sta reprezentanci odigrali že 45 dvobojev (25:20 za ZDA), zadnjega sicer že davnega leta 1999, 46. sledi ta konec tedna v 1. kolu nove sezone.

Davisov pokal se je začel leta 1900 z dvobojem med ZDA in Veliko Britanijo (oziroma Britanskim otočjem), ZDA so prvo partijo z Avstralijo (oz. Avstralazijo) odigrale leta 1905, odtlej se je skozi desetletja razvijala velika tekmovalnost, prav tako sta ekipi beležili izjemne uspehe (ZDA imajo 32 naslovov, Avstralija 28, tretja na lestvici najuspešnejših Velika Britanija pa le 10), od katerih pa je resda minilo že nekaj časa. Američani so zadnjo lovoriko osvojili leta 2007, ko je bil prvi mož ekipe Andy Roddick, Avstralci 2003 z Markom Philippoussisom in Lleytonom Hewittom.

Ne glede na to, da rivalstvo med reprezentancama že dolgo ni takšno, kot je bilo, bo ta konec tedna kot nalašč za popotovanje v stare čase, saj so Avstralci za prizorišče izbrali travnata igrišča v Kooyongu, kjer sta moštvi odigrali že kar nekaj finalov, tam pa je bilo od leta 1972 do 1987 OP Avstralije. »Mislim, da bodo igralci čutili duhove. Ko zakorakaš v Kooyong, se zgodovini ne moreš izogniti, ne moreš je ignorirati,« pravi kapetan ZDA Jim Courier, ki ima ob sebi najmočnejšo ekipo – Johna Isnerja (11. na ATP), Jacka Socka (24.) ter Boba in Mika Bryana. Njegov kolega na avstralski klopi Lleyton Hewitt, ki bo ta konec tedna debitiral v kapetanski vlogi (kariero je končal na OP Avstralije), ima veliko več skrbi. Resda sta v moštvu tako Bernard Tomić (20.) kot Nick Kyrgios (27.), ki sta letos krivuljo spet obrnila navzgor, a slednji je imel v zadnjih dneh zdravstvene težave, saj se je boril z virusom.

»Tako Nick kot Bernie sta odigrala veliko dvobojev, zato sta polna samozavesti. Oba imata odličen začeten udarec, prav tako zelo dobro vračata servise, kar pomeni, da njuna igra ustreza travnati podlagi. Prav zaradi servisa pa se zdaj tudi oba približujeta svoji najboljši uvrstitvi na lestvici ATP v karieri,« ocenjuje Hewitt, ki bi lahko v skrajnem primeru doživel nevsakdanji krst v kapetanski vlogi – da bi moral celo sam na igrišče. V formi je gotovo še, prav tako je zdaj treniral z ekipo, ne glede na vse skupaj pa se med tradicionalnima velesilama obeta zelo izenačen dvoboj.

V novo sezono kot branilci naslova štartajo Britanci, ki so lani končali 79-letno sušo, Andy Murray pa se vrača na teniška igrišča, potem ko se je po OP Avstralije posvetil ženi Kim in novorojenki Sophii. Drugi igralec sveta bo skušal VB že na začetku zagotoviti obstanek v elitni skupini, v nadaljevanju leta – ki prinaša tudi OI – bo njegov nastop zelo vprašljiv. Se bo pa tedaj reprezentanci morda že lahko pridružil Aljaž Bedene, ki bo za odločitev o pritožbi (da ne sme igrati za VB, ker je že za Slovenijo) izvedel 20. t. m., se je pa Murrayu & co. pridružil na pripravah in bil kot 52. igralec sveta seveda odličen partner za trening. »Res upam, da bo kmalu lahko igral za nas, to si vsekakor zasluži, naši ekipi bi veliko pomenil,« upa na ugoden razplet tudi britanski kapetan Leon Smith.

Od jutri do nedelje bodo sicer na delu številni igralci, ki krojijo svetovni vrh, tudi št. 1 Novak Đoković, ki je moral prejšnji teden zaradi vnetja očesa predati četrtfinalni dvoboj v Dubaju proti Felicianu Lopezu (s tem se je končal Srbov več kot enoletni niz uvrstitev v finale turnirjev), a kot kaže, bo nared za tekme s Kazahstanom. Najbolj oslabljena bo gotovo Švica, ki ima na papirju s tretjim in četrtim igralcem sveta najmočnejšo ekipo, a Roger Federer je še vedno poškodovan (in je sprva predvideno vrnitev v marcu prestavil, tako da bo izpustil tudi Indian Wells ter Miami), Stan Wawrinka pa se je odločil gostovanje v Italiji preskočiti.

Pari 1. kola v svetovni skupini: Velika Britanija – Japonska, Srbija – Kazahstan, Italija – Švica, Poljska – Argentina, Francija – Kanada, Nemčija – Češka, Avstralija – ZDA, Belgija – Hrvaška.