Kriteriji za kategorizacijo so zelo sporni

Marko Umberger začel še tretji predsedniški mandat na TZS. Velik skok moškega tenisa, a tudi veliko črnih pik.

Objavljeno
28. januar 2015 22.52
Ljubljana 19.09.2012 - Svetnovni inzinirski forum - okrogla miza z naslovom Slovenija in zeleno gospodarstvo - Marko Umberg.foto:Blaz Samec/DELO
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Marko Umberger je pred kratkim začel še tretji mandat na mestu predsednika slovenske teniške zveze. Čeprav je na čelu TZS doživel velik skok moškega tenisa, je bilo tudi več »črnih pik«, prav tako še zdaleč ni izpolnil nekaterih ciljev, ki jih je kot glavne izpostavil pred štirimi leti.

Še drugič zapored ste bili edini kandidat za predsedniški položaj, kar pomeni, da ne gre za zelo priljubljeno mesto. Kaj vas je prepričalo?

Če bi bil kakšen kandidat, ki bi bil v mojih očeh primeren, ne bi kandidiral, a ga ni bilo, zato sem se odločil za še en mandat. Imam zelo dobro ekipo in želel bi si, da vse tisto, kar sem delal v dveh mandatih, izpeljem do konca.

Katere cilje bi izpostavili? Dveh, ki ste jih napovedali pred štirimi leti, namreč niste izpolnili, torej da bi število klubov z 80 povečali na 100 in da bi zgradili nacionalni center.

Glavni in osnovi cilj je še naprej popularizacija tenisa med mladimi. Potem je tu finančna stabilizacija zveze in dolgoročne sponzorske pogodbe, kar nam je s Tilio tudi uspelo. Klubov imamo ta čas 89, kar je tudi uspeh, želja je, da bi bil v prihodnje challenger še boljši in da bi postal največji športni dogodek pri nas v poletnem času. Rad bi, da reprezentanci dosežeta še več, iz mojega področja je želja energijska sanacija balonov, tihi cilj pa je tudi nacionalni center, ki sem ga obljubil že v prejšnjem mandatu, a se finančno preprosto ni izšlo. Še naprej delam na tem zelo resno, pričakujem, da se bo projekt uspešno končal, in sicer poleg gimnastičnega centra Cerar-Pegan-Petkovšek.

TZS ima novi strokovni svet, katerega predsednik je Marko Por, člani pa nekdanji igralci. Kaj pričakujete od njega?

Veliko. Ekipa je izjemno dobra, Por je dober bivši igralec, odličen pedagog, trener, vzgaja vrhunske igralce, bil je kapetan v Davisovem pokalu. Za sodelavce si je izbral nekdanje igralce, sestava je zelo kakovostna, zato si od nje res obetam veliko, je pa normalno, da bo imela drugačne poglede na stroko, kot je imela prejšnja, in si bo izbrala svojo pot.

Pred slabim letom, ko je Slovenija izpadla v II. evro-afriško skupino pokala fed, ste na TZS dejali, da ima kapetanka Tina Pisnik vso podporo, ker ima pravi značaj, avtoriteto in je odličen vodja. Zanimivo, da ob takšnem stališču danes ni več na tem mestu, četudi ni bilo odtlej nobene tekme …

Če sem to rekel, potem sem rekel … Dejstvo pa je, da smo v pokalu fed doživeli velik neuspeh. Polona Hercog je bila poškodovana, Nastja Kolar, nekdaj ena od najbolj obetavnih igralk na svetu, pa ni napredovala, kot je bilo predvideno, in preprosto nimamo takšne širine, da bi lahko to nadomestili. Novi kapetan Andrej Kraševec je nekaj časa delal s Polono, vidi priložnost z mladimi igralkami in zamenjava se mi je zdela smiselna.

V petih letih ima ženska reprezentanca že četrtega kapetana. Ni primerne izbire ali imate slab nos?

Verjetno je res, da imam slab nos. A ko enkrat pride do slabih rezultatov, iščeš načine, kako bi jih lahko izboljšali, kdo bi bil primernejši. Doslej nismo bili uspešni, zato smo se odločili za še eno zamenjavo.

No, Iztoka Božiča, za katerim se je potem sprožil plaz zamenjav, ste odstavili, ko je ekipo obdržal v svetovni skupini II, torej ni šlo za slab rezultat …

Tudi za to zamenjavo so bili tedaj vzroki, odločitve so se sprejemale v širšem krogu, imeli smo konkretne pripombe, nikdar ni šlo za osebne kaprice.

V zadnjem letu dni je slabo luč na TZS vrglo dogajanje okoli Aljaža Bedeneta in Tadeje Majerič. Veliko očitkov je letelo na zvezo, v kolikšni meri se čutite krivega?

Ne čutim se krivega absolutno nič. Nastop za reprezentanco mora biti čast, gre odnos do domovine, ki nam daje brezplačno šolstvo, zdravstvo. Stvar posameznika je, kako se odloči, so pa igralci v težavnem položaju, ker morajo v le nekaj letih potegniti kar največ iz kariere, za katero garajo vse življenje. Očitki, da zveza zanje ni naredila ničesar, pa so neupravičeni.

Pred volitvami za predsednika OKS ste odločno podprli Zorana Jankovića. Ste se nadejali, da bi se z njim izboljšal status tenisa, ki ima zgolj enega igralca (igralko) svetovnega razreda, toliko kot denimo ribištvo, veliko manj pa kot balinanje, kikboks, ples, padalstvo itn.?

Absolutno. Janković bi gotovo povečal denarno pogačo na OKS, edini bi bil sposoben pridobiti več sredstev, na ta način pa bi jih bila deležna več tudi TZS. Drugo, kar sem pričakoval od njega, pa je nova kategorizacija. Kriteriji so glede tenisa že dolgo časa zelo sporni. Ne želim žaliti drugih panog, a res se ne da primerjati rezultatov naših sicer odličnih veslačev, judoistov, telovadcev s teniškimi igralci. Tenis je za razliko od drugih resnično globalni šport. Z novim vodstvom teh sprememb zdaj ne pričakujem. Novemu predsedniku želim vse dobro, na volitvah je zmagal korektno, bojim pa se, da bo s to sestavo OKS še bolj postal privesek javnega sektorja in njegov cilj niti ne bo iskanje, ustvarjanje novih sredstev, ampak prerazporejanje obstoječih in v tem ne vidim nič dobrega. Upam, da me bodo demantirali.