Lanska zgodba se ne more več ponoviti

Angelique Kerber si pred mastersom v Singapurju želi še zadnji vzpon forme letos.

Objavljeno
22. oktober 2016 00.23
Saša Verčič
Saša Verčič
Singapur – Agnieszka Radwanska je pred letom izkoristila praznino, ki jo je pustila odpoved Serene Williams, in na sklepnem teniškem turnirju najboljše osmerice osvojila svojo največjo lovoriko. Tudi letos je masters, ki se v Singapurju začenja jutri, povsem nepredvidljiv, po OP ZDA so nastopajoče kazale precej slabo formo.

Williamsova, ki je masters osvojila kar petkrat, v letih od 2012 do 2014 pa trikrat v nizu, je nastop na sklepnem dejanju odpovedala še drugič zapored, s tem pa tudi povzročila, da končna osmerica ni bila znana vse do danes. Zadnje mesto je z zmago v Moskvi zapolnila Rusinja Svetlana Kuznjecova. Vseeno so prireditelji včeraj opravili žreb, ki je tekmovalke razdelil v dve skupini. V rdeči so Angelique Kerber, Simona Halep, Madison Keys in Dominika Cibulkova, v beli pa Radwanska, Karolina Pliškova, Garbiñe Muguruza in Konta oz. Kuznjecova. V skupini bodo tekmovalke igrale vsaka z vsako, v polfinale pa bosta napredovali po najboljši dve.

Kot večina drugih ženskih turnirjev je tudi masters nepredvidljiv, četudi gre za najboljše igralke sezone. Večina jih namreč ni kazala pretirane stalnosti, ne skozi sezono ne v zadnjem obdobju. Po OP ZDA, ko se je turneja preselila na vzhod, je osmerica veliko igrala, z izjemo Halepove vsaka vsaj po tri turnirje, če ne kar štiri, po ene lovorike pa sta se razveselili le Radwanska (Peking) in Cibulkova (Linz). Velika uganka za Singapur je prva igralka sveta Kerberjeva, ki je po zmagi na OP ZDA, kjer si je zagotovila tudi 1. mesto na svetovni lestvici, na večjih turnirjih v Wuhanu in Pekingu izpadla v osmini finala ter na manjšem v Hongkongu v četrtfinalu, v Singapurju pa bo izjemno motivirana.

Zanjo bo to namreč četrti nastop na mastersu, še nikdar pa ni preskočila skupinskega dela, v bistvu je od skupno devetih dvobojev dobila le dva. Še posebej je bil boleč lanski izpad, ko je zadnjem dvoboju skupine proti že odpisani Lucie Šafarovi potrebovala zgolj niz za napredovanje v polfinale, a ga ni osvojila … »Iz tega dvoboja sem se zelo veliko naučila. Pritisk je bil velik in nisem se znala soočiti z njim. Letos to obvladujem veliko bolje in kaj takšnega se gotovo ne bo ponovilo,« je odločna Nemka, ki je v zadnjih tednih dodobra občutila, da ni tako zelo preprosto igrati, ko si št. 1. V Hongkongu jo je tako denimo izločila Daria Gavrilova, tedaj 38. na svetu, v Pekingu pa Jelina Svitolina (19). »Pritisk je izjemen, saj ljudje pričakujejo, da osvojiš vsak turnir. Tekmice nimajo česa izgubiti proti meni, vsaka lahko zgolj veliko dobi in vsaka si me želi toliko bolj premagati. Kljub temu pa je biti v takšnem položaju čudovito, zame je to nov izziv in vesela sem, da se z njim soočam. O tem sem vendarle od nekdaj sanjala, garala sem za to, da sem postala najboljša na svetu, 1. mesto je odraz tega truda in odlične sezone, ki je za mano,« ocenjuje najboljša igralka 2016, med drugim zmagovalka OP Avstralije in OP ZDA, ob tem pa tudi olimpijska prvakinja.

Kerberjeva bo od uvedbe svetovne lestvice 1975 dvanajsta igralka, ki bo sezono končala na 1. mestu, za piko na i bi bila zmaga na mastersu kot naročena. »Pomembni turnirji so tisti, ki iz tebe potegnejo najboljše, na katerih igraš na najvišji ravni,« se še enega vzpona forme za konec sezone nadeja št. 1.