Lara Gut prinesla srečo

Švicarska teniška igralka Timea Bacsinszky v Miamiju ugnala številki 2 in 5.

Objavljeno
30. marec 2016 20.44
Saša Verčič
Saša Verčič

Miami – S polfinalom Roland Garrosa in četrtfinalom Wimbledona ter povrhu še travmatično izkušnjo s preambicioznim očetom se je lani Timea Bacsinszky izstrelila na teniški zemljevid, tudi med deset najboljših igralk sveta. Zdravstvene težave so ji preprečile nadaljnji vzpon, Švicarka pa ta teden spet navdušuje na turnirju v Miamiju, kjer je že v polfinalu.

Potem ko je lani prvi »šok« po izvrstnih rezultatih na dveh zaporednih turnirjih za veliki slam minil – kar štirikrat v nizu je izpadla v 1. kolu –, je Bacsinszkyjeva s finalom Pekinga, ki sodi med najpomembnejše postaje ženske karavane, dosegla enega svojih največjih uspehov, nato pa jo je ustavila poškodba kolena v Luksemburgu. Sledila je še bolezen in slab štart v novo sezono ni bil presenetljiv, na uvodnih treh turnirjih je dobila le en dvoboj, izgubila oba v pokalu fed, marec pa je le prinesel pravi zasuk. V Indian Wellsu je sicer končala v osmini finala – in v 3. kolu ugnala Eugenie Bouchard –, v Miamiju pa je glavni »krivec« za izpade višje postavljenih nosilk. Kot št. 19 je namreč v 2. kolu izločila 16. nosilko Ano Ivanović, nato drugo igralko sveta Agnieszko Radwansko, od katere je bila po dveh urah boljša z 2:6, 6:4, 6:2, le dan za tem pa je po dveh urah in pol s 4:6, 6:3, 6:2 premagala še peto nosilko Simono Halep.

»Telesno se počasi spet približujem lanski ravni. Zalo razveseljivo je, da sem dobila štiri dvoboje, dva v dveh dneh proti takšnima tekmicama,« je ugotavljala Švicarka, potem ko se je povsem zasluženo prebila v polfinale. Pri tem pa je imela tudi poseben amulet za srečo, rojakinjo Laro Gut na tribuni. Zmagovalka svetovnega pokala v alpskem smučanju si je namreč po koncu sezone privoščila kratek oddih v Miamiju, ko je ugotovila, da je tam ravno teniški turnir, poklicala Bacsinszkyjevo (s katero imata istega zastopnika in se zato zelo dobro poznata) in postala članica njenega navijaškega tabora. Bacsinszkyjeva je po dvoboju z Radwansko tudi razkrila anekdoto o tem, kako je zaprosila za akreditacijo za Gutovo, saj Key Biscayne in smučanje seveda ne gresta ravno z roko v roki – za razliko od domače Švice se je lahko mirno sprehajala naokoli –, zato si je morala pomagati z vendarle bolj znano Lindsey Vonn in svojo rojakinjo predstavila kot tisto, ki je v svetovnem pokalu končala pred njo, če ne verjamejo, pa naj jo poiščejo v Googlu …

Ko je Lara Gut ugotovila, da prinaša srečo, je po zmagi nad Radwansko celo zamenjala letalsko vozovnico, po uspehu nad Halepovo pa ni šlo več, saj ima doma nove obveznosti, Bacsinszkyjeva se bo zdaj morala znajti povsem sama. Glede na to, da se spet približuje svojemu najboljšemu tenisu, pa je tega seveda ni strah. »Zelo sem vesela, da je bila Lara tu, vendar v vrhunskem športu ni sreča tista, ki odloča o rezultatih. Gre za delo in predanost,« je prepričana Švicarka, ki je pred nekaj leti zaradi očetovega psihičnega nasilja skorajda že prečrtala tenis, pred slabimi tremi leti pa ga je spet vzljubila. »Ves čas si želim višje, nikdar nisem zadovoljna in še kar nekaj let nameravam vztrajati, saj uživam v tem, kar delam. Skušala bom napredovati iz tedna v teden, iz meseca v mesec, iz leta v leto,« pravi Bacsinszkyjeva, ki bi se z zmago v Miamiju spet prebila med svetovno deseterico. In največji uspeh v njeni karieri ni nemogoč, saj je sama poskrbela za nekaj odmevnih zmag, izpadla je tudi Serena Williams, naslednja tekmica Švicarke pa bo Svetlana Kuznjecova.