Lleyton Hewitt za slovo v solzah pomahal občinstvu

Na OP Avstralije je domači as Lleyton Hewitt po porazu s Špancem Davidom Ferrerjem končal kariero.

Objavljeno
21. januar 2016 22.36
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Melbourne – O rdeči niti dneva v uvodnem velikem poglavju teniškega leta ni bilo nikakršnega dvoma. Od turnirja, a tudi svoje bogate športne poti, se je poslovil Lleyton Hewitt, ljubljenec melbournskega občinstva in sploh športne Avstralije. Ni bilo malo solza pri gledalcih na mogočnem štadionu ob spominih in poslovilnem govoru igralca, ki je med elito vztrajal skoraj dve desetletji.

Realno je bilo pričakovati Hewittow poraz v 2. kolu proti Davidu Ferrerju, sicer št. 8 med nosilci Melbourna 2016, pa vseeno se je po poltretji uri dvoboja in Špančevi zmagi s 6:2, 6:4, 6:4 marsikdo kar težko sprijaznil s spoznanjem, da dvakratnega zmagovalca turnirjev za veliki slam ne bo več videl na igrišču. Čustva so udarila na plano, ko se je po porazu vrnil na igrišče v majici z avstralsko zastavo, se v družbi soproge Bec, nekoč igralke v lahkotnih TV nadaljevankah, ter treh otrok zahvalil občinstvu za dolga leta podpore in med drugim dejal: »Tokrat je bilo na tem štadionu bučno, da sem nekajkrat dobil kurjo polt …«

Sam se je favoritu poskusil kar najbolj postaviti po robu, se nekajkrat med igro glasno spodbujal tako kot v letih, ko je bil na svetovnem vrhu ali tik pod njim, večkrat zažugal tudi sodniku. A vse to ni zadostovalo, niti 33-letni Španec niti delilec pravice nista poznala milosti, Hewitt je dvoboj izgubil v treh nizih. »Česa takšnega še nisem doživel, kajti ponavadi poraženec razočaran zapušča igrišče, zdaj pa sem pravzaprav ponosen na ta dvoboj in tudi dolga leta pred njim,« je še dejal avstralski junak, poleti 2001 zmagovalec odprtega prvenstva ZDA in leto pozneje še Wimbledona. Le ene športne želje zares ni nikdar uresničil – da bi zmagoslavno dvignil pokal za najboljšega tudi v Melbournu. Najbližje je bil temu leta 2005, a ga je takrat v finalu ugnal Marat Safin. Toda Hewitt se še zdaleč ne umika od tenisa. Že marca bo v vlogi kapetana vodil izbrano vrsto Avstralije v Davisovem pokalu proti ZDA.

V sicer razmeroma mirnem 4. dnevu turnirja posebnih senzacij, zlasti v moškem delu žreba, ni bilo. Češki adut Radek Štepanek, star 37 let, je upal, da bo po Conorsovem podvigu 1991. najstarejši igralec v 3. kolu, a ga je ustavil zmagovalec turnirja izpred dveh let Stan Wawrinka. Švicar se bo pomeril z naslednjim Čehom, Lukašem Rosolom. Med nosilkami sta se denimo poslovili Sabine Lisicki in Jelena Janković, Ana Ivanović je brezhibno opravila nalogo proti Latvijki Sevastovi, vendar jo je med dvobojem močno pretresla slabost ene od gledalk, ko so igro za pol ure prekinili in jo nemudoma peljali v bolnišnico.

Med tremi Slovenkami bo na igrišču ostala le še Katarina Srebotnik. Skupaj z Madžarko Timeo Babos sta se kot 4. nosilki med ženskimi dvojicami veselili zmage proti rusko-češki navezi Duševina-Siniakova s 6:3, 7:6. Andreja Klepač in Španka Lara Arruabarrena, sicer 8. nosilki, sta ostali praznih rok proti domačima igralkama Anastasiji in Arini Rodjonovi (0:6, 4:6), Polona Hercog pa se je podobno kot med posameznicami od turnirja v 1. kolu poslovila tudi med dvojicami. Z Američanko Christino McHale je doživela poraz proti desetopostavljenima Špankama Anabel Garrigues in Arantxi Santonja – 3:6, 3:6.

Petnajst skrivnostnih imen

Že od začetka turnirja so se na prizorišču razširile govorice o igralcih in njihovi vpletenosti v prikrojevanje izidov zaradi športnih stav. S prstom so tako nekateri pokazali tudi na Novaka Đokovića, št. 1 svetovnega tenisa, češ da je nekoč nalašč izgubil proti Santoroju (3:6, 2:6).

»To so le natolcevanja, sam lahko kakršnokoli vpletenost v škandal zanikam in o tem nočem več razpredati,« je dejal srbski zvezdnik na novinarski konferenci.

V blogu enega od spremljevalcev turnirjev pa je bil včeraj zapis o 15 spornih igralcih, 8 od teh jih je zdaj med akterji v Melbournu. Pisec imen ni objavil, poudaril je, da gre za tri Ruse, po dva Avstralca in Španca ter po enega Slovaka, Hrvata, Kazahstanca, Argentinca, Čeha, Američana, Uzbekistanca in Srba, slednji pa naj ne bi bil Đoković.