Lovorika se spet nasmiha Čehom

V finalu Davisovega pokala po igri dvojic gostitelji Srbi zaostajajo z 1:2, reši jih lahko le še čudež.

Objavljeno
16. november 2013 23.09
S. V., šport
S. V., šport
Beograd – Češka teniška reprezentanca je le korak oddaljena od ubranitve naslova v Davisovem pokalu, saj ji je včeraj pripadla zelo pomembna točka iz dvoboja dvojic. Tomaš Berdych in Radek Štepanek sta namreč s 6:2, 6:4, 7:6 (4) premagala Nenada Zimonjića ter Ilijo Bozoljca, pred odločilnim dnem torej gostiteljica Srbija zaostaja z 1:2.

Medtem ko se je češki kapetan Vladimir Šafarik pričakovano odločil za zamenjavo dvojice glede na prijavo ob četrtkovem žrebu, je kar na splošno začudenje njegov srbski kolega Bogdan Obradović ostal pri prvotni napovedi. Mnogi so pričakovali, da bo namesto Bozoljca ob Zimonjiću zaigral Novak Đoković, a drugi igralec sveta se je očitno odločil, da so ob vseh dvobojih, ki jih je odigral v zadnjem času, tri partije na tri dobljene nize v treh dneh zanj vendarle preveč.

In seveda na drugi strani sta Bozoljac in Zimonjić letos v tem tekmovanju dvakrat skupaj zaigrala vrhunsko, v četrtfinalu sta v gosteh šokirala Mika in Boba Byrana, torej najboljšo teniško dvojico v zgodovini, v polfinalu pa sta klonila šele z 8:10 v odločilnem nizu proti odlični kanadski navezi Nestor-Pospisil. A včeraj sta bila Srba zelo daleč od novega podviga, Zimonjić, sicer eden najboljših igralcev v tej konkurenci, pa je bil v bistvu najšibkejši člen. Že uvodno igro na njegov servis sta Čeha dobila, enak scenarij je bil tudi v drugem nizu, le v tretjem je bil boj bolj izenačen, saj sta se domačina le nekoliko bolj razigrala in si priigrala celo edino žogico za break, ki pa je nista izkoristila. A Čeha sta zares blestela, Berdych s svojim začetnim udarcem in vračanjem servisov, Štepanek je bil neprebojen zid pri mreži, njegove poteze so bile izjemne.

»Drznil bi si reči, da je to mogoče najina najboljša predstava,« je po osvojitvi druge točke navdušeno ocenil Štepanek, ki je včeraj z Berdychom dobil že 14. dvoboj od 15 odigranih. »Danes sem se res dobro počutil, dva niza in pol sem imel občutek, da igram na nogometnem igrišču, tako veliko se mi je zdelo,« je Štepanek pojasnil, zakaj skorajda ni naredil nepotrebne napake. »Boljša sta bila v vseh prvinah igre, sta zares močna dvojica. Od začetka do konca sta nadzorovala dvoboj,« pa je na koncu priznal Zimonjić, s 37 leti najstarejši udeleženec finala v zgodovini Davisovega pokala.

Srbija se je zdaj znašla pod velikim pritiskom, do drugega naslova (po 2010) pa ji lahko tako rekoč pomaga le še čudež. Glede na Đokovićevo formo je sicer pričakovati, da bo po današnji prvi partiji, v kateri se bo Nole pomeril z Berdychom, rezultat izenačen, v dvoboju drugih igralcev obeh ekip pa je Češka v veliki prednosti. Štepaneku (44. na ATP) bo namreč na nasprotni strani mreže stal ali Dušan Lajović (117.) ali pa celo Bozoljac (238.), saj Obradović razmišlja o menjavi.