Mayer upravičil vlogo prvega nosilca

Nemški teniški igralec je v finalu challengerja v Portorožu z zelo gladkih 6:1 in 6:2 odpravil Rusa Daniila Medvedjova.

Objavljeno
13. avgust 2016 23.53
cropix/24. Vegeta Croatia Open Umag 230713
J. P.
J. P.

Portorož - Član elitne svetovne stoterice, 32-letni nemški teniški igralec Florian Mayer, je upravičil vlogo prvega favorita in se veselil končne zmage na največjem slovenskem turnirju, challengerju Tilia Slovenia Open z nagradnim skladom 42.500 evrov v Portorožu. V finalu je nekdanja številka 18 svetovnega moškega tenisa po hitrem postopku, s 6:1 in 6:2, odpravila nepostavljenega komaj 20-letnega Rusa Daniila Medvedjova, ki je na svetovni jakostni lestvici 77 mest nižje, torej na 171. mestu. Nemec je za zmago potreboval pičlih 53 minut in pol.

Dvomov o zmagovalcu ni bilo niti za trenutek. Mayer, ki je v polfinalu izločil zadnje slovensko orožje Grego Žemljo, je bil 78-odstotno uspešen na svoj prvi in 58-odstotno na drugi servis, Medvedjov je imel precej slabšo statistiko (46 in 35 odstotkov). Zmagovalec se je kar devetkrat dokopal do priložnosti za brejk in jih pet izkoristil, medtem ko je poraženec iz rok izpustil edino.

»V Portorožu se počutim odlično, tu sem bil prvič pred petnajstimi leti, ko sem se s trenerjem pripravljal za turnir v Umagu, drugič pa letos spomladi, ko sem Slovenijo obiskal s prijatelji. Ta challenger je idealen poligon za pripravo za četrti letošnji turnir velike četverice v New Yorku. Tudi ozračje je podobno, čeravno sam precej težje igram v vročini in ob večji vlažnosti. Zelo lep občutek je zmagati, sploh po vseh težavah, ki sem jih imel v preteklosti. Čeprav rezultat kaže na gladek uspeh, ni bilo povsem tako. Vsak finale je po svoje zahteven, toda tokrat sem bil odlično pripravljen. Tekmec je še mlad in ima pred seboj svetlo prihodnost,« je pojasnil Mayer.

Za prvega nosilca je to dvanajsti naslovi na turnirjih serije challenger. Zmaga mu je zagotovila dobrih 6000 evrov denarne nagrade in 80 točk, ki ga bodo v ponedeljek na novi lestvici ATP popeljale predvidoma na 73. mesto. Tudi Rus bo pridobil štirinajst mest in bo po novem 157. Zmagovalci prejšnjih izvedb portoroškega turnirja so sicer bili Slovenca Grega Žemlja (2013) in Blaž Kavčič (2014) ter lani Italijan Luca Vanni.