McEnroe, Rafter in Agassi vodijo na stavnicah

Ugibanja o nasledniku Borisa Beckerja v ekipi srbskega teniškega igralca Novaka Đokovića.

Objavljeno
08. december 2016 17.52
Djovovic Becker Split Tennis
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Precej teniških igralcev je zamenjalo trenerja po koncu sezone 2016, najbolj pa je odmeval razhod Novaka Đokovića in Boris Beckerja. Četudi je bil pričakovan, saj se je o razpadu šampionske naveze šušljalo že nekaj časa, potem ko so Srbovi rezultati po zmagi na Roland Garrosu strmoglavili in se je moral posloviti tudi od 1. mesta na ATP.

Đoković in Becker sta se sicer od samega začetka zdela precej nenavadna kombinacija, saj je Srb znan po aksetskem načinu življenja, Nemec pa ne ravno, a bila je uspešna. Nole je namreč v treh letih sodelovanja med drugim osvojil šest naslovov za veliki slam (skupno jih ima 12), z Roland Garrosom pa je letos dopolnil tudi tako želeni karierni slam. Ob tem se je vrnil na 1. mesto svetovne lestvice, s katerega pa ga je pred mesecem dni sicer izrinil Andy Murray. To je bila logična posledica popariškega dogajanja, v katerem ljudem okoli Đokovića ni bilo lahko, njegova motivacija je vidno padla, prave želje ni bilo več.

»Zadnjih šest mesecev je predstavljalo velik izziv. Naše roke so bile zvezane, saj nismo mogli delati, kot smo si želeli. Novak ni preživel toliko časa na treningu, kot bi moral, in tega se zaveda. Do takšnih uspehov pa se ne pride s pritiskom na gumb, ni dovolj, da se le pojaviš na turnirju. Za to je potrebno veliko vloženega truda,« je pojasnil Becker, ki je prepričan, da se bo Srb prihodnje leto spet vrnil na 1. mesto svetovne lestvice. »V naslednji sezoni bom njegov največji navijač, prepričan pa sem, da bo št. 1 spet njegova in da bo spet najbolj dominanten igralec v svojem športu. Seveda pa bo moral spet poprijeti za delo. Vrniti se mora na trening in se ponovno osredotočiti na stvari, zaradi katerih je bil tako močan,« je dodal Nemec, na katerega je zdaj poletelo kar nekaj srbskih puščic, saj da je sam prvi krivec za to, da Novak ni treniral, kolikor bi moral, prav tako naj bi mu šlo v nos, da je Đoković družino postavil pred tenis. »Becker ni družinski človek, vemo, da se je enkrat že ločil. Govoril je, da mora biti tenis najpomembnejša stvar v življenju,« je opozoril nekdanji kapetan jugoslovanske reprezentance v Davisovem pokalu Radmilo Armenulić, prepričan, da bo Beckerjev odhod zelo pozitivno vplival na Đokovićeve igre in rezultate.

Po nenavadnih šestih mesecih srbski mediji zdaj ugotavljajo, da je lažje predvideti, kam bodo leteli Đokovićevi forehandi in backhandi kot nadaljnje poteze v njegovi karieri, ugibanj o njegovi ekipi pa je seveda zelo veliko. Novak je sicer v želji, da bi novo sezono začel z boljšimi igrami, kot je letošnjo končal, že treniral v Monte Carlu, v kratkem naj bi opravil še pogovore z dolgoletnim trenerjem Marianom Vajdo, ob njem bo gotovo ostal guru Pepe Imaz, ki je bil na vsesplošno začudenje letos na nekaterih turnirjih edini ob Đokoviću, ko torej ni bilo ne Vajde ne Beckerja. Ali bo Nole okrepil svoj štab še s kakšnim strokovnjakom ali ne, bo seveda najbolj žgoče vprašanje prihodnjih tednov, preden bo prvi teden novega leta v Dohi štartal v novo sezono. Nekateri imajo sicer pomisleke, ali bo sploh pripeljal nov obraz, saj da je nadgradnja takorekoč nemogoča, na drugi strani so v javnosti že zaokrožila številna imena. Na britanskih stavnicah tako vodijo John McEnroe, Patrick Rafter in Andre Agassi, katerih kvota je 9, sledita Darren Cahill (11) in Patrick Mouratoglou (15) in tudi Pete Sampras (17), ki je bil Đokovićev idol, a se po koncu kariere zelo poredko kaže v javnosti.