Med izkušenimi mački tudi trije debitanti

V Londonu izžrebali skupini za turnir najboljše moške teniške osmerice.

Objavljeno
03. november 2014 20.27
S. V., šport
S. V., šport

London – Novak Đoković, Stan Wawrinka, Tomaš Berdych in Marin Čilić v skupini A ter Roger Federer, Kei Nišikori, Andy Murray in Miloš Raonić v skupini B. Tako je včerajšnji žreb razdelil igralce za zadnje letošnje dejanje na turneji ATP, masters osmerice, ki ga gosti londonska dvorana O2. Prvi dvoboji se bodo začeli v nedeljo, finale bo teden dni kasneje.

Pisana druščina sestavlja londonsko osmerico (v njej manjka Rafael Nadal, ki je prav včeraj prestal operacijo slepiča), od zelo izkušenih in uspešnih igralcev na tem prestižnem turnirju do debitantov. Federer, ki bo nastopil že 13. zapored, je lastnik rekordnih šestih lovorik, Đoković (osmi zaporedni nastop) je dvakratni branilec naslova, Murray (sedmi zaporedni nastop) pa še vedno lovi ta naslov pred domačimi navijači, pri čemer dlje od polfinala še ni prišel. Tudi Berdych ima že veliko izkušenj, saj je med elito vse od leta 2010, a je le enkrat opravil s predtekmovanjem, za ostalo polovico nastopajočih pa velja ravno nasprotno. Le Wawrinka je lani že zaigral med osmerico, Čilić, Nišikori in Raonić bodo letos debitirali …

Slednja dva sta s tem spet pisala zgodovino tenisa v svojih domovinah, saj je Nišikori prvi Japonec (pa tudi Azijec), ki bo nastopil na turnirju osmerice, Raonić pa prvi Kanadčan in hkrati tudi prvi igralec na mastersu, ki je rojen leta 1990 ali kasneje (dolgo je bil v igri tudi Grigor Dimitrov, ki je letnik 1991). »Glede na to, da bo to moj premierni nastop, bom verjetno precej živčen, a čim bolj bom skušal odmisliti, da nastopam na finalu osmerice, in prikazati kar najboljšo igro. Zmaga nad Novakom na OP ZDA mi je vlila veliko samozavesti, zdaj vem, da lahko premagam vsakogar, če igram, kot zmorem,« razmišlja Nišikori o prvem nastopu na turnirju, na katerem je skorajda vsak dvoboj vreden finala (ali pa vsaj polfinala) grand slama in na katerem se lahko kakšen začetni spodrsljaj v nadaljevanju še popravi.

V nedeljo bo tekmovanje odprla skupina B (Nišikori – Murray popoldne, Federer – Raonić zvečer), v kateri je Federer sicer favorit, a njegovi izkupički v dvobojih s tremi tekmeci niso najboljši. Z Murrayem je namreč izgubil 11 dvobojev in jih prav toliko dobil, z Nišikorijem je rezultat 2:2, z Raonićem pa 6:1, pri čemer je seveda treba poudariti, da je Kanadčan dobil prav zadnjo bitko, v Parizu, ter s tem tudi močno zmanjšal Federerjeve možnosti v boju za končno 1. mesto na svetu. Zdi se, da bo veliko lažje v skupinskem delu »dihal« Đoković, saj je njegov skupni iztržek proti tekmecem v prvem delu kar 41:5 (proti Čilić 10:0, Berdychu 16:2 in Wawrinki 15:3), njegova forma pa tudi ne napoveduje nič drugega kot preboj v polfinale s 1. mesta. »Dva naslova v zadnjih dveh letih v Londonu sta razlog, da verjamem, da lahko tudi tokrat dosežem dober rezultat,« pravi prvi favorit turnirja Đoković, za katerim pa se bo v skupinskem delu bržčas bil hud boj za drugo mesto, ki še zagotavlja napredovanje.

V Londonu bo nastopilo tudi osem najboljših dvojic sezone. Skupina A: Mike Bryan-Bob Bryan, Alexander Peya-Bruno Soares, Jean Julien Rojer-Horia Tecau in Lukasz Kubot-Robert Lindstedt; skupina B: Daniel Nestor-Nenad Zimonjić, Julien Benneteau-Edouard Roger Vasselin, Marcel Granollers-Marc Lopez in Ivan Dodig-Marcelo Melo. Dvojčka Bryan, ki sta v nedeljo v Parizu osvojila že 102. skupno lovoriko, sta si že pred časom zagotovila 1. mesto ob koncu sezone, in sicer desetič, kar je seveda rekord.