Melbourne: Nadal brez težav preživel Monfilsovih 15 asov

Španski teniški zvezdnik se bo v četrtfinalu OP Avstralije pomeril s tretjepostavljenim Kanadčanom Milošem Raonićem.

Objavljeno
23. januar 2017 17.14
TENNIS-OPEN/
J. P.
J. P.

Melbourne - Zmagovalec štirinajstih teniških turnirjev velike četverice, 30-letni Španec Rafael Nadal, ostaja v igri na letošnjem uvodnem tekmovanju te ravni, odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu. V osmini finala ga je čakala zahtevna naloga, šestopostavljeni Francoz Gaël Monfils, ki je lani na tem prizorišču napredoval do četrtfinala, tokrat pa možnosti proti razigranemu »Rafi«, ki je bil po dveh urah in 55 minutah boljši s 6:3, 6:3, 4:6 in 6:4, ni imel. Španca zdaj v četrtfinalu čaka najvišje postavljeni »preživeli« igralec, tretji nosilec, Kanadčan Miloš Raonić.

Monfils je vse stavil na svoje močno orožje, začetni udarec. Res je primazal kar 15 asov (Nadal zgolj dva), a si v isti sapi privoščil tudi deset dvojnih napak. Tudi sicer je razmerje neizsiljenih lastnih spodrsljajev (27:64) tehtnico krepko nagnilo na stran Nadala, ki si je priigral kar 17 priložnosti za brejk in bil šestkrat uspešen, medtem ko je Francoz unovčil tri od šestih poskusov. Španec se je z zmago po skoraj dveh letih suše vrnil med osmerico najboljših na turnirjih velikega slama.

»To mi pomeni ogromno. Po daljšem času sezono odpiram s četrtfinalom na turnirju velike četverice in za nameček še na trdi podlagi, kar je pozitiven signal. Zelo sem vesel pomembne zmage nad odličnim tekmecem,« se je Rafi - edino lovoriko doslej v Melbournu je osvojil leta 2009 po finalni zmagi nad Švicarjem Rogerjem Federerjem, ki je letos prav tako uspešno preskočil osmino finala - upravičeno smejalo po preboju v četrtfinale, potem ko se je stopničko prej nepričakovano dolgo lomil s 24. nosilcem, Nemcem Alexandrom Zverevom.

Serena Williams ostaja v lovu za že 23. lovoriko na velikih slamih. Foto: William West/AFP.

 

Izpadla še Srebotnikova

V ženski konkurenci po zgodnjem izpadu prvega »loparja« sveta in padle branilke lanske lovorike, Nemke Angelique Kerber, najvišje kotira drugopostavljena Američanka Serena Williams, ki je v lovu za že 23. trofejo na velikih slamih, sedmo v Melbournu. V osmini finala je po uri in tri četrt s 7:5 in 6:4 na kolena spravila 16. nosilko, Čehinjo Barboro Zahlavovo Strycovo, od katere je bila torej tudi v tretjem medsebojnem obračunu uspešnejša brez oddanega niza. Zdaj jo v četrtfinalu čaka Britanka Johanna Konta, ki ji doslej še ni stala na nasprotni strani mreže.

Konec pa je slovenske udeležbe na letošnjem odprtem prvenstvu Avstralije. Prekaljena Velenjčanka Katarina Srebotnik je morala namreč v navezi s Kitajko Saisai Zheng, s katero sta bili trinajsti nosilki, priznati premoč prvopostavljenima Francozinjama Caroline Garcia in Kristini Mladenović, ki sta po zgolj 70 minutah igre prepričljivo zmagali s 6:1 in 6:4. Poraženki sta si priigrali pet priložnosti za odvzem začetnega udarca tekmic, a nista izkoristili niti ene. Še zanimivost: Srebotnikova in Garcia sta bili še pred časom igralni partnerki.

IZIDI

Moški, osmina finala

David Goffin (Bel, 11) : Dominic Thiem (Avs, 8) 5:7, 7:6 (4), 6:2, 6:2
Grigor Dimitrov (Bol, 15) : Denis Istomin (Uzb) 2:6, 7:6 (2), 6:2, 6:1
Miloš Raonić (Kan, 3) : Roberto Bautista Agut (Špa, 13) 7:6 (6), 3:6, 6:4, 6:1
Rafael Nadal (Špa, 9) : Gaël Monfils (Fra, 6) 6:3, 6:3, 4:6, 6:4

Ženske, osmina finala

Mirjana Lučić-Baroni (Hrv) : Jennifer Brady (ZDA) 6:4, 6:2
Johanna Konta (VB, 9) : Jekaterina Makarova (Rus, 30) 6:1, 6:4
Serena Williams (ZDA, 2) : Barbora Zahlavova Strycova (Češ, 16) 7:5, 6:4
Karolina Pliškova (Češ, 5) : Darja Gavrilova (Avst, 22) 6:3, 6:3

Ženske dvojice, 3. kolo

Caroline Garcia, Kristina Mladenović (Fra, 1) : Katarina Srebotnik, Saisai Zheng (Slo, Kit) 6:1, 6:4