Šesto slavje Williamsove v Miamiju

Američanka Serena Williams je v finalu turnirja v Miamiju premagala Rusinjo Marijo Šarapovo (4:6, 6:3, 6:0).

Objavljeno
30. marec 2013 09.06
Posodobljeno
30. marec 2013 16.00
SPO-TEN-73995641
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Miami - Prva igralka sveta Serena Williams je v današnjem finalu turnirja v Miamiju po treh nizih premagala drugopostavljeno Rusinjo Marijo Šarapovo in zabeležila šesto zmago na Floridi (4:6, 6:3, 6:0).

Američanka je s tem dosežkom postala šele četrta igralka v zgodovini z vsaj šestimi zmagami na enem turnirju, pred njo je to uspelo Chris Evert, Steffi Graff in Martini Navratilovi. Na drugi strani je Rusinja izgubila še svoj peti finalni obračun v Miamiju.

»Marija je prikazala dobro igro, tako da sem se morala za zmago zelo potruditi. Veselim se prihodnjih dvobojev z njo, verjamem da bodo ti zanimivi tako za naju kot za gledalce,« je dejala Američanka, ki je še enajstič zapored premagala Šarapovo, izmed štirinajstih medsebojnih dvobojev pa je izgubila le dva.

Prvopostavljena Serena Williams je za svojo zmago prejela 724 tisoč evrov in 1000 točk lestvice WTA, Šarapova pa 353 tisoč evrov in 700 točk.

Prvi niz

Dvoboj je s serviranjem otvorila prva igralka sveta Serena Williams in na poti do prve osvojene igre izgubila le točko. Šarapova je nasprotnici nemudoma odgovorila in ji vrnila z enako mero, tako da je bil izid po dveh igrah izenačen na 1:1.

Druga servisna igra Williamsove je bila popolnoma drugačna od prve, saj se je morala pošteno potruditi za vodstvo z 2:1. Američanka je pri vodstvu s 40:30 naredila prvo dvojno napako in kasneje Šarapovi ponudila tri priložnosti za break, a ta ni izkoristila niti ene.

Rusinja je zamujeno nadoknadila v naslednjih dveh igrah. Najprej je z zanesljivim vodstvom izenačila na 2:2, nato pa ob vodstvu s 40:30 izkoristila že prvo in skupno četrto žogico za odzvem servisa, s čimer je povedla s 3:2. Prvopostavljena Američanka Serena Williams je nato svoji nasprotnici vrnila milo za drago. Z borbeno igro si je priigrala prvo break priložnost in jo tudi izkoristila, nato pa s serviranjem rezultat znova obrnila v svojo korist (4:3).

Potem ko si je prva igralka sveta komaj dobro priborila vodstvo, že je sledil odgovor drugopostavljene Rusinje. Ta je najprej izkoristila svoj servis, nato pa še drugič odzvela servis nasprotnici in se približala zmagi v uvodnem nizu. To se je tudi zgodilo, saj je Rusinja brez izgubljene točke po 55 minutah povedla z 1:0, s čimer je proti Sereni Williams sploh prvič po letu 2008 dobila niz.

Rusinja je v prvem nizu storila manj dvojnih (1:2) in neizsiljenih napak (11:18), medtem ko je Američanka prevladovala pri winnerjih (14:5).

Drugi niz

Drugi niz se je začel po željah Američanke, ki je dobila svojo servisno igro, nato pa v naslednji pri vodstvu s 40:30 izkoristila skupno drugo priložnost za odzvem servisa (2/2) in povedla z 2:0.

Gledalci na osrednjem štadionu v Miamiju niso dolgo čakali na popoln preobrat Rusinje. Ta je že v sledeči igri prišla še do tretjega breaka in znižala zaostanek na 1:2, nato pa v četrti igri izenačila na 2:2. V naslednji igri je servirala Williamsova in s slabo predstavo nasprotnici podarila tri priložnosti za odzvem servisa, Rusinja pa je izkoristila že prvo in po zaostanku z 0:2 po peti igri vodila s 3:2.

Štiri zaporedne igre Williamsove

Po treh zaporednih dobljenih igrah Šarapove se je Williamsova končno prebudila in si priigrala tri žoge za odzvem servisa, za izenačenje na 3:3 pa je potrebovala le eno. Prva igralka sveta je break potrdila tudi z dobrim serviranjem in po sedmih igrah vodila s 4:3.

V osmi igri je servirala Šarapova, ki pa je dvakrat zapravila svojo prednost, nato pa je njena nasprotnica izkoristila še svojo četrto priložnost za break in se približala izenačenju v nizih (5:3). Naslednjo igro je bolje začela Rusinja in že vodila s 30:0, nato pa je sledil nov preobrat Američanke. Nekaj zaslug za tega je imela tudi druga igralka sveta, ki je najprej naredila dve neizsiljeni napaki, po asu Williamsove pa je Rusinja žogico poslala v mrežo in izid v nizih je bil po uri in 40 minutah izenačen na 1:1.

Tretji niz

Prvopostavljena Serena Williams je tretji niz začela tako, kot je končala drugega. Na servis nasprotnice je povedla s 40:15, nato pa po izmenjavi žogic zahtevala tudi pregled s »sokoljim očesom«. Ta je pokazal, da je žoga po udarcu Šarapove končala izven igrišča, tako da je Američanka povedla z 1:0, priborjeni break pa je potrdila še s serviranjem (2:0).

Razmerje moči se je vedno bolj začelo nagibati na stran prve igralke sveta, ki je dobila tudi tretjo igro tretjega niza. Po vodstvu s 30:0 je njena nasprotnica še izenačila na 30:30, nato pa je drugopostavljena Rusinja naredila dve zaporedni dvojni napaki in se znašla v nezavidljivem položaju (0:3).

Ta se je po četrti igri še poslabšal, saj je Serena Williams povedla s 40:15, po eni napaki pa je svoje vodstvo spremenila v prednost štirih iger (4:0). Znova je servis pripadel Šarapovi, ki pa je bila le bleda sebe iz prvega niza. Po dveh točkah je zaostajala z 0:30, nato izenačila na 30:30, vendar sta naslednji točki znova pripadli Williamsovi, ki je bila tako le korak oddaljena od zmage v Miamiju. Zadnja igra je bila le formalnost, saj je Američanka svoji nasprotnici brez težav »zavezala kravato«.

Miami, finale WTA (5,2 milijona ameriških dolarjev)

Serena Williams (ZDA/1) - Marija Šarapova (Rus/3) 4:6, 6:3, 6:0