Močno oslabljeni, a toliko manj obremenjeni po zmago, ki šteje dvojno

Tenis: od petka do nedelje v Kranju dvoboj Davisovega pokala med Slovenijo in Portugalsko.

Objavljeno
28. januar 2014 19.34
Novinarska konferenca slovenske teniške reprezentance pred dvobojem s Portugalci v prevm krogu Davisovega pokala, Ljubljana 28.Januar2014
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Slovenija ima ta čas med 152 na svetovni teniški lestvici kar štiri igralce, a vendar bo konec tedna v Davisovem pokalu zaigrala z na papirju najslabšim moštvom v zadnjih letih. Vzrok so odpovedi, kljub temu pa ekipa Blaža Trupeja še vedno računa na zmago proti Portugalski, ki jo bo v dvoboju 1. kola I. evro-afriške skupine od petka do nedelje gostila v Kranju.

Slovenski reprezentanci se v tej sezoni ponuja zares lepa priložnost, da si izbori kvalifikacijski dvoboj za svetovno skupino, a možnosti so se z odpovedjo Aljaža Bedeneta, ki ne želi igrati, o vzrokih pa za zdaj ne govori, in Blaža Role, ki je odgovornost prenesel na svojega agenta, ter boleznijo Grege Žemlje močno zmanjšale. Če bi bil slednji nared, potezi Bedeneta (nazadnje je za izbrano vrsto igral pred dvema letoma) in Role ne bi bili tako hud udarec, zdaj pač sta, pri čemer na TZS zagotavljajo, da so storili prav vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi ta dva igralca bila na voljo reprezentanci. »Izpolnili smo vse dogovore, obljube, opravili pogovore in Roli tudi predstavili morebitne posledice. Razočarani smo nad vsem skupaj, saj smo v to vložili veliko truda, veliko časa,« je pojasnil direktor zveze Gregor Krušič.

Trupej se je želel na včerajšnji novinarski konferenci bolj ali manj izogniti pogovoru o tistih, ki jih ni v reprezentanci, češ da si pozornosti ne zaslužijo, je pa zanj igranje za Slovenijo stvar vrednot in vzgoje, sam ima glede Role in Bedeneta čisto vest. Kapetan se bo zdaj moral znajti z igralci, ki so na voljo, to pa so: Blaž Kavčič (111. na ATP), Janez Semrajc (305.), Mike Urbanija (589.) in Tom Kočevar-Dešman (775.). Portugalsko ekipo sestavljajo Joao Sousa (51.), Gastao Elias (174.), Rui Machado (248.) in Frederico Silva (601.), kar pomeni, da bodo gostje na papirju favoriti. Vendar pa je to vendarle tekmovanje v Davisovem pokalu, v katerem uvrstitve na svetovni lestvici pogosto ne pomenijo prav nič, avtsajderji na domačem terenu velikokrat premagujejo favorite. Iztržek slovenske reprezentance v dvobojih, v katerih je bila gostiteljica, je sicer doslej zelo dober, saj jih je dobila 14 od 18, torej 78 odstotkov.

»Da, velikokrat smo bili na papirju močnejši, a kakršno ekipo imamo, pač imamo. Tudi če bi nastopili v popolni postavi, bi bil to zelo težaven dvoboj, tako pa smo lahko povsem neobremenjeni, saj so tekmeci načeloma favoriti. V Davisovem pokalu nikdar nismo premagovali igralcev, ki so uvrščeni v svetovno stoterico, zdaj bo pač treba, če se želimo prebiti v 2. kolo. Mislim, da je Blaž Kavčič tega sposoben, saj je v dobri formi, kar je v tej sezoni že dokazal, za Janeza Semrajca pa je to lahko izziv, da prikaže izvrsten tenis in ob idealnem razpletu priigra točko. Res je, da smo se znašli v nenavadnem položaju, a se ne predajamo in delamo na tem, da zmagamo. Smisel vrhunskega športa je zmaga in ta je za nas imperativ. To, da igramo doma, je velika prednost, zato je naše upanje še vedno veliko in vsi si želimo aprila igrati 2. kolo v Portorožu,« pravi Trupej, ki bo moral zelo dobro premisliti, katera kombinacija bi mu lahko prinesla tri dobitne točke in preboj v 2. kolo, v katerem že čaka veliko lažji tekmec Izrael, zato bo zmaga ta konec tedna štela dvojno.

Kavčič je sicer nared za tri dvoboje na tri dobljene nize v treh dneh, Semrajc bržčas pač ne, saj ni v novi sezoni odigral še niti enega dvoboja, od njegove zadnje partije sta minila že več kot dva meseca. »Đoni« prav tako še nikdar ni igral tekme na tri dobljene nize … Kot vse kaže, pa so tudi možnosti, da bi vsaj v dvojicah zaigral Grega Žemlja, ki sicer trenira z ekipo, skorajda nične. Trupej pravi, naj ga ob četrtkovem žrebu ne pričakujemo naknadno v ekipi, saj da je njegovo zdravstveno stanje preslabo.


Portugalci so si seveda ob vseh težavah, ki jih je imel slovenski kapetan s sestavo moštva, oddahnili, v Slovenijo so pripotovali v skorajda najmočnejši postavi, tudi njihov cilj je kvalifikacijski dvoboj za vstop v svetovno skupino, zavoljo zakonitosti Davisovega pokala pa vseeno ostajajo previdni. »Naš cilj je zmaga in ob vsem spoštovanju do slovenske ekipe mislim, da imamo za to lepe možnosti. Seveda je zelo pomemben dejavnik, da igramo v gosteh, a imamo dobro ekipo,« pravi portugalski kapetan Nuno Marques, ki sicer svojih varovancev v Kranj ni pripeljal ravno v idealni formi, saj denimo Sousa v tej sezoni še ni dobil niti enega dvoboja …