Murray: To je bil najboljši teden v mojem življenju

Olimpijski teniški junak Andy Murray upa, da mu bo zlata kolajna osvetlila pot tudi do drugih teniških uspehov.

Objavljeno
06. avgust 2012 16.25
OLY-TENN-TEMSIN-QF-DAY6/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Po včerajšnji zmagi v finalu olimpijskega turnirja s 6:2, 6:1 in 6:4 proti švicarskemu mojstru Rogerju Federerju, se je Škotu Andyju Murrayju od srca odvalil velik kamen. Če so o njem že namigovali, da se nikoli ne bo zares približal veliki trojici Federer-Đoković-Nadal, jim je zdaj 25-letnik dokazal nasprotno in vsaj delno zacelil rane po porazu na turnirju v Wimbledonu pred mesecem dni (v finalu proti Federerju). Murray je sicer doslej izgubil v štirih finalih turnirjev za grand slam.

Kot se je nadejal, mu bo prav olimpijska zlata kolajna osvetlila pot do osvojitve naslova na enem od največjih turnirjev, morda že v New Yorku na OP ZDA, ki se začenja konec meseca. »Upam, da mi je kolajna dala dovolj zaupanja vase, da bom lahko zmagal tudi na OP ZDA. Morda bom vendarle malce bolj verjel vase, kot sem v preteklosti. Dati si moram priložnost za zmago. V New Yorku sem že dobro igral, všeč mi je tamkajšnja podlaga,« je o naslednjih ciljih povedal Murray.

Škot je v finalu proti Federerju uprizoril strahovito predstavo, v kateri ni izgubil ene igre na svoj servis, v zadnjem nizu pa oddal le eno točko na svoj servis. Federer že dolgo ni izgubil tako gladko, mu je lahko na koncu le iskreno čestital.

»Izgubljal sem težke dvoboje, po katerih so mi postavljali težka vprašanja. Vesel sem, da mi je končno uspela predstava, ki se jo tako dolgo čakal. Zmaga proti Rogerju na osrednjem igrišču Wimbledona, brez izgubljenega niza, to se ni zgodilo že leta. Očitno sem igral zelo dobro,« je bil zadovoljen Brotanec, ki je zlatu dodal še srebro iz mešanih dvojic.

Murray je v finalu pokazal nov obraz, bolj zrelo in agresivnejšo igro, kakršne pri njem doslej nismo bili vajeni. Mnogi ugibajo, da je to posledica zadnjega poraza v Wimbledonu proti Federerju, ki je tako očitno vendarle pustil pozitivne posledice. »Verjetno je to res posledica vsega, kar sem se naučil iz porazov, še posebej iz zadnjega v Wimbledonu. Če ne izgubljaš koncentracije ob vsaki izgubljeni točki, lahko odigraš tako suveren dvoboj. Upam, da me bo ta izkušnja spremenila v boljšega igralca,« je še dejal Murray, ki je dolgo v noč praznoval z dekletom Kim Sears, ki ga redno spremlja na tekmah, družino in vso ekipo, ki mu stoji ob strani.

»Imel sem čuden občutek. Po finalu na turnirju v Wimbledonu me je prevevalo toliko čustev, ne le med dvobojem, temveč že nekaj dni prej. Tokrat sem bil nenavadno miren, tudi po zmagi. Toda prepričan sem, da me bo še zadelo. To je bil namreč najboljši teden mojega življenja,« je še dejal nov britanski junak.