Andy Murray v Londonu potrdil prvo mesto na ATP lestvici

Zadnji, ki je sezono končal na prvem mestu in ni bil Novak Đoković, je bil Španec Rafael Nadal leta 2013.

Objavljeno
20. november 2016 22.14
TENNIS-ATP/
A. V., STA
A. V., STA
London - Britanec Andy Murray je v finalu zaključnega ATP turnirja sezone v Londonu premagal Srba Novaka Đokovića s 6:3 in 6:4. Za prvega igralca sveta je bila to prva zmaga na zaključnih turnirjih, hkrati pa tudi prva kateregakoli britanskega teniškega igralca v zgodovini.

Čeprav si je Murray v soboto finalne priigral po maratonskem dvoboju proti Kanadčanu Milošu Raoniću, ki ga je premagal s 5:7, 7:6 (5) in 7:6 (9), je v finalu proti Đokoviću igral, kot da bi bil on tisti, ki je do zmage, tako kot njegov tekmec do finala prišel z zmago 6:1, 6:1. V prvem nizu je do odločitve prišlo v osmi igri, ko je Murray Đokoviću odvzel servis.

Drugi niz se je za Škota začel prav tako obetavno, saj je že v prvi igri Srbu odvzel nov servis, tako kot tudi v peti, po zaostanku 1:4 pa se je v igro vrnil tudi štirikratni zaporedni zmagovalec zaključnega ATP turnirja, vendar mu preobrata ni uspelo pripraviti. Murray, ki od septembra letos, ko ga je v pokalu Davis premagal Argentinec Juan Martin del Potro, ni izgubil dvoboja. V deseti igri drugega niza je trenutno najboljši igralec sveta izkoristil tretjo zaključno žogo in samo potrdil prvo mesto na lestvici ATP.

Murray je šele enajstič v karieri premagal Đokovića, ki je v medsebojnih dvobojih slavil štiriindvajsetkrat. Za 29-letnega Škota je bil to deveti osvojeni turnir v letošnji sezoni, ki jo končal na prvem mestu računalniške lestvice. Zadnji, ki je sezono končal na prvem mestu in ni bil Đoković, je bil Španec Rafael Nadal leta 2013.

Finale:
Andy Murray (VB/1) - Novak Đoković (Srb/2) 6:3, 6:4.