Murray v Miamiju do 500. zmage v karieri

Andy Murray je v osmini finala mastersa v Miamiju izločil Južnoafričana Kevina Andersona in dobil svoj 500. dvoboj v karieri.

Objavljeno
01. april 2015 01.19
SPO-TEN-WTA-MIAMI-OPEN-TENNIS---DAY-9
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Miami - Škot Andy Murray je na mastersu v Miamiju uspešno prestal dvoboj osmine finala proti Južnoafričanu Kevinu Andersonu (6:4, 3:6, 6:3) in vknjižil svojo 500. zmago v karieri.

Tretjepostavljeni Murray se je za zmago moral boriti 124 minut, v katerih je izkoristil tri izmed šestih break priložnosti, zanj pa ni bilo usodno niti zelo dobro serviranje njegovega nasprotnika (razmerje asov 11:2).

»Ta zmaga mi pomeni ogromno, saj ni veliko igralcev, ki so dobili 500 dvobojev. Zelo ustrezno je, da sem to zmago dosegel prav v Miamiju, kjer sem odigral veliko težkih dvobojev. Upam, da to ni bila moja zadnja zmaga v karieri, želim si doseči določeno številko in upam, da mi bo moje telo to dovolilo,« je povedal Murray, ki je za jubilejno zmago prejel posebno torto (spodaj).

Poleg Škota je v »klubu 500« še 45 igralcev (tu so uvrščeni tenisači odprte ere, op. p.), od teh so aktivni še Tommy Robredo (505), Tomaš Berdych (507), Tommy Haas (561) Lleyton Hewitt (612), Novak Đoković (625), David Ferrer (623), Rafael Nadal (721) in Roger Federer (1012).

Andyja Murraya v četrtfinalu čaka dvoboj z Avstrijcem Dominicom Thieomom.


Đoković za spremembe

Prvi igralec sveta Novak Đoković je v osmini finala po treh nizih premagal Ukrajinca Aleksandra Dolgopolova (6:6, 7:5, 6:0) in bo v četrtfinalu igral s Špancem Davidom Ferrerjem.

Srb je v teh dneh v Miamiju opozoril, da da trenutni razpored turnirjev nujno potrebuje spremembe. Srb je za eno od morebitnih sprememb predlagal, da bi se OP Avstralije, ki je tradicionalno na sporedu v drugem tednu januarja, začel kasneje: »Mislim, da bi moralo biti odprto prvenstvo Avstralije vsaj kakšen teden ali dva pozneje. Že na začetku sezone moramo igrati tako pomemben turnir, se mi ne zdi smiselno, pa še razlika med turnirjem v Melbournu in Parizu je po moje prevelika. Prav tako je prekratek prehod s turnirjev na pesku na travo. Sprememba podlage lahko povzroči tudi poškodbo, zato bi morali biti te prehodi daljši. Pa tudi igra zahteva prilagoditev podlagi, za kar je potreben čas. Imam veliko idej, toda vem, da o tem ne odločam. Čeprav se zavedam, da v tenisu veliko pomeni tradicija, pa bi bila kakšna sprememba koledarja vendarle dobrodošla.«

Đoković je bil kritičen tudi do Davisovega pokala, ki je po njegovem mnenju preobsežen: »Da se tekme Davisovega pokala igrajo štirikrat letno in to po največjih turnirjih na svetu, ni najbolj pametno. Priti s turnirja za  veliki slam, zamenjati podnebje, zamenjati podlago, prilagoditi se na časovno razliko, vse to ni tako enostavno. Po mojem bi to moral biti 14-dnevni turnir najboljših reprezentanc, pa še to ne vsako leto, ampak na dve. Tudi v drugih športih največja tekmovanja niso vsako leto,« je povedal Đoković, ki podpira predlog, da se v Davisovem pokalu v petem nizu posamičnih dvobojev uvede t. i. tie break: »Sem za to, da se skrajšana igra uvede na vseh turnirjih, ne samo v Davisovem pokalu.«

Rezultati Miamija

ATP, osmina finala

Andy Murray (VB/3) - Kevin Anderson (JAR/15) 6:4, 3:6, 6:3;

Dominic Thiem (Avt) - Adrian Mannarino (Fra/28) 7:6 (5), 4:6, 7:5;

Tomaš Berdych (Češ/8) - Gael Monfils (Fra/17) 6:3, 3:2, predaja

Juan Monaco (Arg) - Fernando Verdasco (Špa/29) 6:3, 6:3;

David Ferrer (Špa/6) - Gilles Simon (Fra/12) 7:6 (5), 6:0;

Novak Đoković (Srb/1) - Aleksander Dolgopolov (Ukr) 6:7 (3), 7:5, 6:0;

Kei Nišikori (Jap/4) - David Goffin (Bel/18) 6:1, 6:2.

 

WTA, četrtfinale

Andrea Petković (Nem/9) - Karolina Plišskova (Češ/14) 6:4, 6:2.