Murray v Torontu le našel recept za Đokovića, Benčičeva do uspeha kariere

Andy Murray je v finalu turnirja ATP v Montrealu premagal Novaka Đokovića, Belinda Benčič je slavila v Torontu.

Objavljeno
16. avgust 2015 22.31
Posodobljeno
16. avgust 2015 22.52
TEN-ROGERS-CUP-MONTREAL---DAY-7
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Montreal - Škotski tenisač Andy Murray je zmagal na turnirju serije ATP v Montrealu, kjer je v finalu po treh urah premagal prvega igralca sveta, Srba Novaka Đokovića (6:4, 4:6, 6:3).

Murray je s tem prekinil niz osmih zaporednih porazov proti Đokoviću, ki je trajal vse od leta 2013, in se veselil 35. turnirske zmage v karieri.

Škot je v prvem nizu dvakrat odvzel servis Srbu, prvič v četrti igri za vodstvo s 3:1, drugič pa v deseti, s čimer je tudi zaokrožil niz (6:4).

Drugi niz je pripadel Novaku Đokoviću, ki je najprej povedel z 2:0, nato do šeste igre zapravil priborjeno prednost (3:3), ob koncu pa ponovno pokazal več in v deseti igri uspešno serviral za zmago.

V odločilnem nizu je več pokazal Murray. Ta si je ključno prednost priboril v drugi igri, v kateri je izkoristil drugo brejk priložnost in povedel z 2:0, v naslednji igri pa je še povečal svojo prednost (3:0). Škot je moral v nadaljevanju pokazati veliko zbranosti, saj je Đoković napadal vse do konca. Najbolj razburljivo je bilo v peti igri, ki je trajala kar 18 minut. Srb si je priboril šest brejk žogic, a je Škot ustavil vseh šest in ohranil prednost treh iger (4:1). Andy Murray je finale odločil v deveti igri, ko je izkoristil peto zaključno žogo in Novaku Đokoviću prizadejal četrti poraz v sezoni.

Škot je turnirsko zmago posvetil svoji trenerki Amelie Mauresmo, ki je v nedeljo dopoldne rodila svojega prvega sina.

Benčičeva do uspeha kariere

Obetavna 18-letna Švicarka Belinda Benčič je v finalu turnirja WTA v Torontu premagala drugopostavljeno Romunko Simono Halep (6:7, 7:6, 3:0, predaja).

Benčičeva je v Torontu prikazala izjemne predstave in na poti do finala izločila Eugenie Bouchard, Caroline Wozniacki, Sabine Lisicki, Ano Ivanović in prvo igralko sveta Sereno Williams, sanski teden pa je sklenila s svojo drugo turnirsko lovoriko.

Švicarka je obetavno začela uvodni niz in imela prednost dveh iger (4:2), kar pa je izkušena Halepova izničila in povedla s 5:4. Benčičeva se je s serviranjem obdržala v nizu in to ponovila tudi v dvanajsti igri, tako da je sledila podaljšana igra. V tej je Halepova že vodila s 4:1, a je sledil povratek Benčičeve, ki je povedla s 6:5 in izkoristila prvo zaključno žogo.

Tudi drugi niz je bil v znamenju izenačene igre. Ponovno je bolje začela Švicarka in po šestih igrah vodila s 4:2, se po osmi igri približala končni zmagi (5:3), a ji je nato Halepova odvzela servis in v deseti igri izenačila na 5:5. Romunka je storila še korak dlje in pri vodstvu s 6:5 servirala za zmago v nizu, a ji je mlada Benčičeva vrnila z enako mero in izsilila podaljšano igro. Drugopostavljena Halepova je imela v tem delu več od igre in si je priborila prednost treh točk (5:2), kar je znala izkoristiti in je pri vodstvu s 6:4 unovčila tretjo zaključno žogo.

Odločilni niz ni trajal dolgo, saj je Halepova pri zaostanku z 0:3 predala dvoboj zaradi poškodbe noge. Benčičeva je tako osvojila turnir in dosegla največji uspeh v karieri.

Montreal, finale ATP (4,18 milijona dolarjev)

Andy Murray (VB/2) - Novak Đoković (Srb/1) 6:4, 4:6, 6:3.

 

Toronto, finale WTA (2,51 milijona dolarjev)

Belinda Benčič (Švi) - Simona Halep (Rom/2) 6:7 (5), 7:6 (4), 3:0 predaja.