Murray: Več kot očiten napredek v desetih dneh

Škotski teniški igralec prvič po februarju dobil 4 dvoboje zapored. Karolina Pliškova in Caroline Garcia novinki v četrtfinalu.

Objavljeno
06. junij 2017 01.54
Saša Verčič
Saša Verčič
Pariz – Je Andy Murray rezultatsko krivuljo še pravi čas obrnil navzgor, za vrhunec peščene sezone? Za zdaj vse kaže tako, na Roland Garrosu, kjer je lani igral v finalu, je nanizal že štiri zmage, kar mu ni uspelo vse od februarja, ko je osvojil turnir v Dubaju. Prvi teniški igralec sveta stopnjuje nastope, na roko pa mu gre tudi žreb, saj se bo za polfinale pomeril s Keijem Nišikorijem.

Po vseh vzponih in padcih – vključno z uvodnim turnirjem za veliki slam, OP Avstralije – pri nekaterih najboljših igralcih na Roland Garrosu pred današnjima prvima četrtfinalnima dvobojema (Novak Đoković – Dominic Thiem in Rafael Nadal – Pablo Carreño Busta) še vedno obstaja možnost, da se med četverico prebijejo prvi štirje nosilci. Z osmino finala sta namreč uspešno opravila tudi Stan Wawrinka, ki je imel z Gaëlom Monfilsom zelo neugodnega tekmeca, a je na turnirju še naprej brez izgubljenega niza, ter Andy Murray. Slednji je v uvodnih dveh dvobojih oddal niz, nato pa odigral dva, za katera je ocenil, da sta bila najboljša po dolgem času. Najprej je ugnal Juana Martina del Potra, včeraj pa še člana prihodnje generacije zvezdnikov, Karena Hačanova. Rus, ki v posebnem točkovanju prihajajočih zvezdnikov zaostaja le za Aleksandrom Zverevom in Borno Ćorićem, je na turnirju izločil že dva nosilca, 13. Tomaša Berdycha in 21. Johna Isnerja, od velikega presenečenja pa je bil močno oddaljen.

»Danes sem igral najbolje tu, četudi so bile razmere zelo težavne zaradi vetra. Vsak dvoboj igram bolje, v pravih trenutkih se odločim za prave udarce, ti so zelo čisti. V zadnjih desetih dneh je napredek več kot očiten,« je zadovoljno ugotavljal Murray, ki je na zadnjih dveh mastersih pred Roland Garrosom izpadel v osmini finala in 2. kolu, proti Ćoriću in Fabiu Fogniniju. Proti 21-letnemu Hačanovu je vpisal tudi mini jubilej, saj je dosegel 650. zmago na turneji ATP, ta mejnik pa je dosegel kot petnajsti igralec v zgodovini. V četrtfinalu se bo Škot pomeril s Keijem Nišikorijem, ki je že v drugi zaporedni partiji preživel »kravato«, tokrat proti Fernandu Verdascu. Zanimivo, da se Japonec ni mogel spomniti, kako se je razpletel njun zadnji dvoboj na turnirjih za veliki slam, četudi je bilo to na lanskem OP ZDA. In, da, Nišikori je zmagal ... A na pesku bo težje, s četrtfinalom je namreč že ponovil svoj najboljši pariški rezultat izpred dveh let. Jutri se bosta za polfinale pomerila še Wawrinka in Marin Čilić, ki se je včeraj prebil naprej z najmanj truda, saj se mu je Kevin Anderson v drugem nizu vdal zaradi poškodbe stegenske mišice. 

V ženskem delu je še vedno mogoč scenarij, po katerem Angelique Kerber po OP Francije ne bo več prva igralka sveta. Za prevzem prestola imata možnosti Simona Halep in Karolina Pliškova, ki sta po zelo različnih poteh napredovali med osmerico. Prva ekspresno, druga se je komajda izognila šokantnemu porazu proti 97. z lestvice WTA Veronici Cepede Royg. Halepovo zdaj čaka prava preizkušnja proti Jelini Svitolini, saj sta pred začetkom turnirja prav ti igralki veljali za glavni favoritinji, medtem ko se bo Pliškova v svojem prvem pariškem četrtfinalu pomerila z nekdanjo soigralko Katarine Srebotnik med dvojicami, Caroline Garcia, ki doslej še na nobenem velikem slamu ni prišla tako daleč.