Nadal brez privilegijev in sreče pri žrebu

Roland Garros: španski teniški igralec Rafael Nadal bi se lahko z Novakom Đokovićem pomeril že v četrtfinalu.

Objavljeno
22. maj 2015 21.16
S. V., šport
S. V., šport

Pariz – Prireditelji v Wimbledonu si brez težav vzamejo pravico za svojo postavitev nosilcev, kadar se jim zdi to smiselno ter potrebno, in ko je bilo jasno, da Rafael Nadal pred Roland Garrosom ne bo med štirimi igralci sveta, so mnogi pričakovali, da bodo tudi v Parizu »povišali« svojega junaka. A ga niso, Nadal in Novak Đoković pa bi se lahko pomerila že v četrtfinalu.

Ker Rafael Nadal po drugem delu lanske sezone, v kateri je imel številne zdravstvene težave, letos nikakor ni ujel prave forme – tudi na pesku ne –, je zdrsnil na 7. mesto svetovne lestvice, v Parizu pa je po odpovedi Miloša Raonića šesti nosilec. Slednje je za marsikoga sporno, češ da bi moral devetkratni zmagovalec vendarle imeti poseben status in mesto drugega nosilca (prireditelji so o tem razmišljali, a so se odločili, da se držijo lestvice, ker da Nadal ni poškodovan, ampak je zdrs v svetovnem zaporedju posledica padca v igri), kar bi lahko pripeljalo do najbolj želenega finala med pariškim vladarjem in prvim igralcem sveta Đokovićem.

Če bi seveda Španec prišel do finala – letošnja forma tega nikakor ne zagotavlja, Rafa se je na Roland Garrosu znašel v zanj nevsakdanji vlogi – ni glavni favorit. Njegove predstave v tej sezoni dajejo upanje številnim tekmecem, je daleč od nepremagljivosti, njegova pariška zgodovina pa seveda opozarja, da se ga ne sme nikoli odpisati. Na to stavi tudi branilec naslova. »Ko rečem, da ne vem, kaj se bo zgodilo, to tudi mislim, vendar pa to ne pomeni, da nisem nared. Zadnji tedni so bili zame veliko bolj pozitivni, kot kažejo rezultati, upam, da bo moja igra na takšni ravni, da bom imel priložnost za zmago, izkušenj imam za to vsekakor dovolj,« razmišlja Nadal, za katerega se je včerajšnji žreb razpletel po najslabšem možnem scenariju. Jasno je bilo, da se lahko že v četrtfinalu sreča z enim od treh največjih tekmecev – lahko pa bi tudi pristal v četrtini s Tomašem Berdychom –, na koncu je bil to ravno Đoković. »Najprej bi rad sploh prišel do tega dvoboja, saj nisem odigral še niti 1. kola,« opozarja Španec, ki je doslej v Parizu izgubil zgolj proti Robinu Söderlingu.

In medtem ko bo teniški svet na eni strani spremljal, ali bo Roland Garros prinesel preporod za Nadala in s tem že kar neverjetno deseto lovoriko, bo na drugi v središču pozornosti Đoković. To bi bil lahko njegov »zmenek z usodo«, vpis v zgodovinske knjige z zaokroženim kariernim grand slamom. Takšne priložnosti, kot jo ima letos, še ni imel, blizu je bil leta 2011, ko je v Pariz prišel nepremagan – tedaj je Nadal dosegal boljše rezultate kot letos –, nato pa mu splet okoliščin z vdajo Fabia Fogninija v četrtfinalu ter dolgim premorom med dvobojem osmine finala in polfinalom res ni šel na roke. Tokrat žreb s prvim nosilcem ni bil nič kaj nežen, poleg tega, da naj bi se v četrtfinalu pomeril z Nadalom, bi mu lahko v polfinalu na nasprotni strani mreže stal Andy Murray, letos prav tako še neporažen na pesku. Veliko boljše volje je v spodnjem delu žreba tako gotovo Roger Federer …

Na turnirju, ki se bo z dvoboji glavnega žreba začel jutri, bo po porazu Blaža Role v kvalifikacijah pri moških nastopil le en Slovenec. Blaža Kavčiča v 1. kolu čaka Tajvanec Yen-Hsun Lu, 64. igralec sveta, ki je moral pred kratkim v Busanu premoč priznati Gregi Žemlji. Aljaž Bedene bo prvi veliki slam za novo državo začel z dvobojem proti Dominicu Thiemu, danes še finalistu turnirja v Nici.