Nadal daleč od številke 1 na pesku

Španec Rafael Nadal niza nepričakovane poraze, tokrat ga je v polfinalu Ria de Janeira izločil Pablo Cuevas.

Objavljeno
21. februar 2016 20.53
Saša Verčič
Saša Verčič

Rio de Janeiro – Najprej spet postati številka 1 na pesku – takšen cilj si je za to sezono zastavil Toni Nadal, trener in stric nekdaj najboljšega teniškega igralca sveta Rafaela Nadala. A za zdaj je ta želja daleč od uresničitve, Španec je na dveh peščenih turnirjih zapored izpadel v polfinalu, in to proti tekmecema, ki bi ju moral premagati.

Lani je Nadal eno od zgolj skupno treh lovorik osvojil na februarski južnoameriški turneji, v Buenos Airesu, tokrat ostaja brez naslova, pri čemer sta mu tokratna turnirja prinesla zgolj nove skrbi. Španec pač ne izgublja tesnih dvobojev proti največjim tekmecem, ampak proti igralcem, ki bi jih še nedolgo tega zlahka premagoval. Resda Dominic Thiem velja za igralca prihodnosti in je najmlajši član svetovne dvajseterice, a način, na katerega je proti Avstrijcu izgubil pred dobrim tednom dni v polfinalu Buenos Airesa, gotovo ne pritiče asu njegove ravni. Še veliko bolj presenetljiv pa je bil sobotni poraz proti Pablu Cuevasu, 30-letnemu Urugvajcu, ki je bil po treh urah in pol izjemne bitke boljši s 6:7, 7:6, 4:6, zmago nad Nadalom pa označil za svojo največjo v karieri. Cuevas, pred Riom de Janeirom 45. igralec sveta, je pri tem rešil kar 11 od 13 žogic za break, dosegel pa 48 »winnerjev«, vključno z desetimi asi, pri čemer je z desetim tudi končal polfinale …

»Imel sem priložnost, a je nisem izkoristil. Na zadnjih treh turnirjih, na OP Avstralije, Buenos Airesu in tu sem izgubil dvoboje, ki bi jih moral dobiti. V Južni Ameriki nisem osvojil lovorike, tako da turneja ne more dobiti pozitivne ocene, pri čemer sta bila oba naslova dosegljiva,« je priznal Nadal, ki za razliko od dvoboja v Buenos Airesu tokrat ni zapravil zaključne žogice. Po uvodni postaji v Dohi, kjer je igral v finalu, v katerem pa je bil proti Novaku Đokoviću povsem brez možnosti, se je Nadalova krivulja zasukala močno navzdol. Poraz v 1. kolu OP Avstralije in polfinale na dveh turnirjih, na katerih je bil prvi nosilec in na katerih ni bilo največjih tekmecev, pa znova kličejo po spremembah v ekipi, po svežem vetru, svežih idejah, kako si povrniti sloves (vsaj) nepremagljivega na pesku.

»Sprejeti moram, kar se je zgodilo, in še naprej trdo delati, da ustavim trend izgubljanja dvobojev na tak način,« je že večkrat slišano tudi v Riu de Janeiru ponovil Nadal, ki tako na pesku ni našel stare forme, nadaljevanje, ki sledi, bo še veliko težje. Namreč prvi letošnji turnir iz serije masters v Indian Wellsu in nato še v Miamiju (oba trda podlaga), kjer je vladar zadnjih let Novak Đoković, ki je lani kot prvi v zgodovini vpisal že tretji dvojček severnoameriških naslovov. Srb se sicer po krajšem predahu po zmagi na OP Avstralije na turnejo vrača ta teden v Dubaju.

Del Potro do polfinala

V Delray Beachu pa se je prav tako v polfinalu končal prvi nastop Juana Martina del Potra po skoraj letu dni (ugnal ga je Sam Querrey), a Argentinec je bil seveda s tem rezultatom veliko bolj zadovoljen. Dosegel je tri zmage v dveh nizih, ugnal Denisa Kudlo, John-Patricka Smitha in petega nosilca Jeremyja Chardyja, kar je za nov začetek dovolj. »Seveda si želiš vedno zmagati, a ta teden sem osvojil več kot turnir. Res sem vesel, da lahko spet igram,« je ocenil del Potro ter ob tem potrdil, da bo njegov naslednji nastop v Indian Wellsu, za katerega je dobil posebno povabilo.