Nadal v Monte Carlu zlahka prek prve ovire, Đoković se je mučil

Rafael Nadal je v svojem uvodnem dvoboju premagal Marinka Matoševića, Novak Đoković se je mučil z Mihailom Južnijem.

Objavljeno
17. april 2013 12.58
Posodobljeno
17. april 2013 12.58
TENNIS-MEN/MONTECARLO
Š. Ro., D. O., Delo.si
Š. Ro., D. O., Delo.si

Monte Carlo - Španski teniški igralec Rafael Nadal je suvereno začel z nastopi na mastersu ATP v Monte Carlu napada že svoj deveti naslov. Potem ko je bil v prvem kolu prost, je v drugem s 6:1 in 6:2 premagal Avstralca Marinka Matoševića.

Precej težje pa je do prve zmage v Monaku prišel prvi igralec sveta Novak Đoković, ki se je mučil z Rusom Mihailom Južnijem, a na koncu vendarle slavil s 4:6, 6:1 in 6:4. V osmino finala se je prebil tudi drugi igralec sveta, Škot Andy Murray, ki je zlahka opravil s Francozom Édouardom Rogerjem Vasselinom (6:1, 6:4).

Nadal pustil zelo dober vtis

Naturalizirani Avstralec, sicer 54. igralec sveta, ki je v prvem dvoboju presenetljivo ugnal Španca Fernanda Verdasca, je bil že v prvem nizu povsem izgubljen. Španec mu je trikrat zapored odvzel servis, po zaostanku z 0:4 pa se je Matošević iskreno veselil prve in tudi edine osvojene igre v prvem nizu.

A se je na začetku drugega zgodba obrnila. Matošević se je očitno otresel začetne živčnosti in prišel do breaka nad petim igralcem sveta. V tretji igri se mu je ta priložnost ponudila znova, tako je bil povsem blizu vodstva s 3:0. To je očitno dovolj razjezilo Nadala, da se je z »re-breakom« vrnil v igro. Odtlej ga Avstralec ni več mogel uloviti, Nadal je osvojil šest iger zapored in po 62 minutah premagal prvo oviro na mastersu v Monaku.

»Že od prve minute dalje sem skušal igrati dobro in storiti čim manj napak. Skušal sem najti pravi občutek pri udarjanju žogice in ujeti pravi ritem. Mislim, da mi je to dobro uspelo. Odigral sem dobro in to mi vliva samozavest,« je dejal »kralj peska«, ki po sanjskem nizu, velja za prvega favorita turnirja.

Za ima seboj izjemen niz s 17 zmagami in le enim porazom. Doživel ga je ob svojem prvem turnirju po vrnitvi, ko je izgubil v finalu turnirja v Vini del Mar v Čilu.

Đoković trepetal za prvo zmago

Prvi nosilec je sicer Srb Novak Đoković, a je slednji dolgo odlašal z odločitvijo, ali bo zaradi poškodbe gležnja sploh nastopil na svojem »domačem« tunirju v Monte Carlu, kjer živi zadnja leta.

Nole se je v uvodnem dvoboju meril z neugodnim Rusom Mihailom Južnijem, ki se je izkazal za zahtevnega tekmeca. Južni je namreč prvi niz dobil s 6:4, toda nato se je razigral tudi Srb in povsem prevladoval v drugem nizu (6:1). V odločilnem delu dvoboja je Južni vseskozi pretil prvemu igralcu sveta, ki pa je na koncu kar dveh urah in 17 minutah igre uspel izvlečiu zmago.

»Nisem se še stoodstotno pripravljen zlasti v psihološkem smislu, toda še vedno ostajam v igri,« je po dvoboju dejal Đoković.

ATP, Monte Carlo, 2. kolo:

Marinko Matošević (Avs) - Rafael Nadal (Špa/3) 1:6, 2:6;

Novak Đoković (Srb/1) - Mihail Južni (Rus) 4:6, 6:1, 6:4; 

Jarkko Nieminen (Fin) - Miloš Raonić (Kan/12) 6:3, 1:6, 7:6 (3);

Tomaš Berdych (Češ/4) - Marcel Granollers (Špa) 7:5, 6:4;

Marin Čilić (Hrv/9) - Kevin Anderson (Jar) 6:2, 6:3

Florian Mayer (Nem) - Roberto Bautista Agut (Špa) 5:7, 6:4, 6:4.