Nadal in Federer zgled za Đokovića in Murraya

Teniška sezona na turneji ATP, kakršne si nihče ni upal napovedati. Slovenija z Bedenetom prihodnje leto bolje? 

Objavljeno
22. november 2017 01.08
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Resda bo od petka do nedelje Lille gostil finale Davisovega pokala med Francijo in Belgijo, toda teniška sezona 2017 je tudi pri moških v veliki meri končana. In kakšna sezona je to bila! Bržčas ga ni bilo junaka, ki bi si upal januarja napovedati, da bosta leto na prvih dveh mestih svetovne lestvice končala Rafael Nadal in Roger Federer, zmagovalca vseh štirih turnirjev za veliki slam.

Sezona na turneji ATP se je končala s presenetljivim – bržčas kar najbolj presenetljivim doslej – finalom mastersa med Grigorjem Dimitrovom in Davidom Goffinom, ki ga je dobil prvi, to pa je bila le pika na i nepričakovanemu tekmovalnemu letu. Res je, da sta Federer in Nadal najuspešnejša igralca v zgodovini, če pogledamo lestvico osvojenih naslovov za veliki slam, a da bosta letos blestela v takšnem slogu, res ni bilo mogoče pričakovati. Ne potem, ko je imel Švicar lani pri 35 letih prvič resne zdravstvene težave in po Wimbledonu ni več igral, ne potem, ko jih je imel še enkrat več Španec. A sezona je bila na koncu skoraj že za prave nostalgike, Nadal in Federer sta pobrala vse štiri največje naslove, pri čemer sta že začela z medsebojnim finalom na OP Avstralije, ki ga je dobil Švicar, nato tudi zmagovalec Wimbledona, medtem ko sta Rafi pripadli lovoriki na Roland Garrosu (rekordna deseta) in na OP ZDA. Presenečenje je bilo, da na sklepnem turnirju ni še sedmič zmagal švicarski as, saj je dolgo časa kazalo prav na to, je pa dvojica osvojila več kot polovico turnirjev iz serije masters – Federer Indian Wells, Miami in Šanghaj, Nadal Monte Carlo in Madrid.

»Za mano je izjemno leto. Res sem vesel, da sem od začetka do konca igral na zelo visoki ravni,« je črto pod 2017 potegnil Federer, seveda nekoliko razočaran, da ni zmagal še na zadnji postaji v Londonu. Švicar je letos resda igral precej manj, a po odstotku dobljenih dvobojev je bila to njegova četrta najuspešnejša sezona v karieri! Najboljši je bil leta 2005, ko je bil njegov iztržek 81:4 (95,3 %), sledita 2006 z 92:5 (94,8 %) in 2004 s 74:6 (92,5 %), medtem ko je letos doživel le pet porazov in dobil 52 dvobojev (91,2 %). Izjemni vrnitvi Federerja in Nadala si bodo številni želeli za zgled, saj so na drugi strani vendarle sezono zaznamovale številne poškodbe, z njimi sta povezana tudi velika padca Novaka Đokovića (12. mesto na ATP) in Andyja Murraya (16.). Slednji je bržčas trpel tudi posledice lanskega velikega lova na št. 1, ko je v finišu odigral zares neverjetno število dvobojev, Nole že tako ali tako ni bil pravi vse od lanske zmage na Roland Garrosu. Seznam poškodovanih z odmevnimi imeni nadaljujejo Stan Wawrinka, Miloš Raonić, Kei Nišikori, ne glede na izjemno priljubljenost Federerja in Nadala, je to na koncu vendarle vzelo nekaj čara.

»Novaka, Andyja in Stana spet pričakujem zelo visoko na svetovni lestvici. Od njih si obetam le najboljše. Morda ne takoj na začetku, ko se bodo vrnili, čeprav ne bi bil prav nič presenečen, če bi se jim vrnitev izšla tako sanjsko, kot se je zame in za Rafo. Upam, da se bodo tudi drugi vrnili že v Avstraliji, kar bi bilo epsko. Če vse to kombiniramo z mladimi, ki so nastopili na mastersu in je za njimi odlična sezona, so samozavestni, želeli bodo ostati v top 10, potem bi bil lahko začetek leta res 'kul' in veselim se že tega,« pravi Federer, ki je letos z Rafo dobro odbil napade mladih. Nenavaden položaj je najbolje izkoristil Aleksander Zverev, ki je dobil dva turnirja iz serije masters, vprašanje je, če bo Jack Sock še kakšnega po Parizu, skoraj gotovo pa bi ga moral Dimitrov, ki je poleg mastersa od večjih lovorik osvojil še Cincinnati.

Slovenci? Sezona, v kateri je kariero končal Grega Žemlja, je bila še ena (pod)povprečna, slovenski moški tenis ni vpisal niti enega dobljenega dvoboja na velikih slamih, zgolj en nastop v glavnih žrebih ... Blaž Kavčič – ta teden igra še na challengerju v Indiji – jo je začel na 217. mestu svetovne lestvice, končal jo bo okoli 100., kar je še vedno precej od njegove najboljše uvrstitve (68.), za Blaža Rolo pa je že dvestoterica prehud zalogaj (ta čas 208). Morda pa bo prihodnje leto veliko boljše, saj naj bi pod slovensko zastavo spet zaigral Aljaž Bedene (49.). Za njegovo vrnitev je vse nared, rok za podpis pogodbe s teniško zvezo je že potekel in po naših informacijah jo je podpisal, tako da gre zdaj le še za malenkosti in formalnosti.