Nadal končal skoraj dveletno četrtfinalno sušo

Španec na OP Avstralije boljši od Monfilsa, Raonić pa ostaja najvišje postavljeni nosilec v žrebu.

Objavljeno
23. januar 2017 20.07
Saša Verčič
Saša Verčič
Melbourne – Rafael Nadal je s 14 naslovi za veliki slam na 2. mestu večne lestvice (skupaj s Petom Samprasom), a od zmagovitega obdobja je preteklo že kar nekaj časa. Skorajda že dve leti je tudi minilo, odkar se je nazadnje prebil v četrtfinale, saj mu je včeraj na OP Avstralije uspelo to prvič po Roland Garrosu 2015.

V Melbournu je zadišalo po dobrih, starih časih, potem ko se je Rogerju Federerju, po novem celo prvemu favoritu na stavnicah, med osmerico pridružil še Nadal. Tudi za Špancem je težavno obdobje, v bistvu še precej daljše kot za Švicarjem, saj se je zadnji dve sezoni in še nekaj mesecev spopadal z različnimi težavami, od močno omajane samozavesti do različnih poškodb, ki ga spremljajo večji del kariere. Tako je od zadnje zmage za veliki slam, v Parizu 2014, le dvakrat na najpomembnejših postajah igral v četrtfinalu, kar je za takšnega asa odločno premalo, od zadnjega preboja med osmerico pa so bili njegovi porazi sploh nekaj »posebnega«, premagovali so ga namreč Dustin Brown, Fabio Fognini, Fernando Verdasco in Lucas Pouille, k temu pa sodi še vdaja v Parizu lani in nato odpoved Wimbledona.

»Res sem vesel, da sem po tolikšnem času spet v četrtfinalu, posebej ker gre za turnir na trdi podlagi. Zame je to zelo pomembna zmaga proti zelo dobremu tekmecu,« si je oddahnil Nadal, potem ko je odigral še drugi izenačen dvoboj zapored. Saša Zverev ga je v 3. kolu izzival pet nizov, proti Gaëlu Monfilsu pa je zapravil priložnost, da bi delo opravil s 3:0. Grozilo mu je celo že, da bo moral spet igrati pet nizov, a se je proti nepredvidljivemu Francozu le še pravočasno spet zbral in v četrtem zaostanek z 2:4 spremenil v 6:4. »Gaël je prav poseben igralec z izjemnimi udarci, pri katerem nikoli ne veš, kaj lahko pričakuješ. Izmenjujejo se napake in vrhunske poteze,« je na znano dejstvo, ki lahko zmede tekmece, opozoril Nadal.

Kaj ga čaka v četrtfinalu, je jasno. Izjemen server Miloš Raonić, ki je kot tretji nosilec ostal najvišje postavljeni igralec na turnirju (3). Lanski wimbledonski finalist je imel prav tako težko delo z Robertom Bautisto Agutom, po 1:1 bi Španec kaj lahko osvojil tretji niz in dvoboj bi se morda razpletel drugače, tako pa je med osmerico vendarle Kanadčan. Nadal in Raonić sta se v tej sezoni že pomerila, in sicer v Brisbanu, v tesnem obračunu pa je bil boljši tretji igralec sveta. Nadal, ki je lani zdrsnil na 9. mesto v zaporedju ATP, je v spodnjem delu turnirske razpredelnice vse od izpada Novaka Đokovića edini igralec, ki že ima naslov za veliki slam, eden od polfinalistov pa bo močno neizkušen na tem področju. Za eno mesto med četverico se bosta namreč pomerila Grigor Dimitrov, ki je sicer igral v polfinalu Wimbledona 2014, in David Goffin, ki je tako izenačil svoj najboljši dosežek, z lanskega Roland Garrosa. Dimitrov je končal sanjski turnir nekoliko poškodovanega Denisa Istomina, Goffin pa je proti Dominicu Thiemu dosegel sploh prvo zmago proti igralcu svetovne deseterice na velikih slamih. »Vedel sem, da lahko tudi na najpomembnejših turnirjih premagujem najboljše igralce, da je moja igra na dovolj visoki ravni. Pomembno je bilo le, da tenis s treninga prenesem na tekmo,« je ocenil Goffin, ki doslej proti Dimitrovu v štirih dvobojih še ni odkril recepta za zmago.