Nadal ne bo ubranil argentinske lovorike

V polfinalu teniškega turnirja v Buenos Airesu ga je odpravil Avstrijec Thiem, ki ga v finalu čaka še en Španec, Almagro.

Objavljeno
14. februar 2016 10.09
J. P.
J. P.

Buenos Aires - Nekdanji prvi teniški lopar sveta, španski zvezdnik Rafael Nadal, je neuspešno branil lansko lovoriko na turnirju ATP z nagradnim skladom 523.470 ameriških dolarjev v Buenos Airesu. Prvi nosilec je namreč v polfinalu po dveh uah in 50 minutah izenačene igre pokleknil pred petopostavljenim Avstrijcem Dominicom Thiemom, ki je bil boljši s 6:4, 4:6 in 7:6 (4) in se tako tekmecu maščeval za predlanski poraz na Roland Garrosu. Dvaindvajsetletni mladenič je zmogel devet asov in izkoristil tri od osmih priložnosti za odvzem nasprotnikovega servisa, v finalu pa se bo pomeril z nepostavljenim Špancem Nicolasom Almagrom.

Ta je prav tako pripravil polfinalno presenečenje, saj je po uri in 51 minutah s 6:4 in 7:5 na kolena spravil dosti uspešnejšega rojaka, drugega nosilca Davida Ferrerja, ki je ta turnir dobil trikrat zapored med letoma 2012 in 2014. Almagro je ubranil vseh pet tekmečevih priložnosti za brejk in se v šestnajstem poskusu dokopal do šele prve zmage v medsebojnem obračunu s Ferrerjem, ki ga je doslej dvakrat ugnal tudi v Buenos Airesu, kjer Španci naskakujejo že osmo zaporedno lovoriko. Eno je leta 2011 vpisal tudi Almagro, ki bo na jutrišnji novi svetovni jakostni lestvici pridobil kar 19 mest in skočil na 53., medtem ko bo Thiem ostal devetnajsti.

Na turnirju z nagradnim skladom 618.030 dolarjev v Memphisu pa je za presenečenje poskrbel domači najstnik, 18-letni posebni povabljenec Taylor Fritz, ki je v polfinalu odpravil dosti višje rangiranega Litovca Ričardasa Berankisa. Za zmago z 2:6, 6:3 in 6:4 je potreboval uro in 41 minut, v finalu pa bo naletel na prvega nosilca Keija Nišikorija. Japonec je preprečil ameriški finale, potem ko je s 3:6, 6:3 in 6:3 po skoraj uri in tri četrt strl odpor četrtopostavljenega Sama Querreyja. Fritz, do danes 145. igralec sveta, bo z uspehom kariere jutri na novi svetovni jakostni lestvici pridobil kar 43 mest in se nevarno približal elitni stoterici.