Nadal nič več gospod April

Španski teniški as in prvi lopar sveta Rafael Nadal prvič po letu 2004 v tem mesecu brez lovorike.

Objavljeno
28. april 2014 02.59
S. V., šport
S. V., šport
Barcelona – Zadnje desetletje je bil april mesec Rafaela Nadala, saj je Španec v tem obdobju vedno znova blestel in kar dva turnirja osvojil po osemkrat. Letos so se stvari obrnile na glavo: dvakrat zapored je izpadel v četrtfinalu in torej ostal brez lovorike, njegovo 1. mesto na lestvici ATP pa je vedno bolj ogroženo.

Monte Carlo in Barcelona sta dva od treh turnirjev, ki ju je Rafa osvojil kar osemkrat, prvega kar štirikrat brez izgubljenega niza, drugega celo petkrat, zdaj je v tednu dni na obeh izpadel v četrtfinalu. Ko je po porazu v Monaku priznal, da ima težave s samozavestjo, se je še vseeno zdelo, da bo v Španiji lažje vpisal rekordni deveti naslov, saj ne gre za turnir serije masters in je temu primerno zasedba veliko skromnejša, vendar pa je sledil še večji šok, ko ga je prvič v karieri premagal Nicolas Almagro. Po letu 2004 tako je tako prvič aprila ostal brez turnirske zmage, zdi se, da je počasi že napočil čas za paniko, saj ga ne premagujejo največji tekmeci, ampak rojaki, nad katerimi je imel v preteklosti popolno prevlado.

»To je pač šport. Očitno to niso najsrečnejši dnevi zame, vendar pa nikdar nisem pričakoval, da bom dobil 70 dvobojev zapored na turnirju. Ne preostane mi nič drugega, kot da sprejmem položaj, kakršen pač je, in se še naprej borim,« je mirno sprejel velik zdrs Nadal, potem ko se je končal njegov niz 41 dobljenih dvobojev v Barceloni, v Monte Carlu pa se je izjemna serija končala že lani, ko ga je v finalu ugnal Novak Đoković. Ta je tedaj prekinil njegov aprilski niz 81 zmag … Nadalu tako letos ni uspelo ubraniti nobene lovorike (Indian Wells, Barcelona), če bo nadaljeval v takšnem slogu tudi na naslednjih treh turnirjih – od leta 2004 sicer še v nobeni sezoni ni doživel več kot dva poraza na tej podlagi –, pa bo bržčas moral sestopiti s prestola. Lani je namreč dobil mastersa v Madridu in Rimu ter grand slam v Parizu, kar pomeni 4000 točk, medtem ko jih Đoković brani le 910 (razlika med njima je padla na manj kot 2000), saj je pred letom dni v Madridu presenetljivo izgubil že svoj uvodni dvoboj, v večnem mestu je izpadel v četrtfinalu, na Roland Garrosu pa v polfinalu. A seveda bo zanimivo videti tudi, kako bo Nole okreval po poškodbi zapestja – nared naj bi bil sicer že za turnir v Madridu, ki se začne 5. maja –, na Andyja Murraya na oranžni podlagi ne gre preveč računati, sploh po vseh slabših letošnjih rezultatih, Roger Federer je že napovedal, da je pripravljen Roland Garros tudi izpustiti, če bo njegova žena Mirka ravno v tem času rodila, tako da se obeta zelo zanimiv vrhunec peščene sezone.

Trojček Šarapove

Na svojem pohodu pa je v Stuttgartu Marija Šarapova. Resda ji še veliko manjka do Rafovih rekordov, a se je v Nemčiji razveselila še tretje zaporedne lovorike, v Stuttgartu pa sploh ne pozna poraza, saj je nastopila šele tretjič. Rusinja je bila sicer že zelo blizu izpada v 1. kolu, ko sta z Lucie Šafarovo odigrali tri tie-breake, v finalu je v treh nizih ugnala še eno nekdanjo prvo igralko sveta Ano Ivanović. »Za mano je počasnejši štart v sezono, a z ekipo smo trdo delali in nagrada je tu,« je bila s 30. lovoriko v karieri in prvo v sezoni zadovoljna Šarapova, ki je poleg čeka za slabih 100.000 evrov dobila tudi avtomobil znamke porsche. Že tretjega, ključi pa bodo šli morda v roke njenemu fantu Grigorju Dimitrovu, ki je včeraj osvojil Bukarešto.