Nadal po trdem boju z Murrayem v finale Monte Carla

Kljub zaostanku za niz je Rafael Nadal v polfinalu mastersa v Monte Carlu premagal Andyja Murraya. V finalu z Gaelom Monfilsom.

Objavljeno
16. april 2016 16.08
Posodobljeno
16. april 2016 16.08
TENNIS-MEN/MONTE CARLO
Š. Ro.
Š. Ro.

Monte Carlo - Nekdaj nesporni vladar peščenih igrišč Španec Rafael Nadal je na dobri poti, da po dolgem času spet osvoji enega od velikih turnirjev. V polfinalu mastersa v Monte Carlu, kjer je naslove osvajal osem let zapored (2005-2012), je namreč odpravil drugega nosilca Škota Andyja Murraya. Španec je že zaostajal za niz, a se vrnil in po dveh urah in pol dobil dvoboj z 2:6, 6:4 in 6:2.

Zmaga je bila težko prigarana, Murray se ni predal vse do konca, v zadnji igri pa je od prve zaključne žogice do končne pete minilo kar deset minut. Škot je ubranil štiri zaključne priložnosti Nadal in imel tudi dve možnosti za odvzem servisa, a je nato Nadalu vendarle uspel odločilni winner. »Odličen občutek je biti spet v finalu. Vsako leto je drugače, nikdar ne bom igral tako kot sem leta 2009 ali 2013, saj želim vsak dan igati bolje,« je po zmagi dejal 29-letni Španec.

Murray je doslej na pesku Nadal premagal le enkrat, lani v Madridu, v Monte Carlu pa tretjič igral v polfinalu, vselej pa izgubil s Špancem. Škot po dobljenem prvem nizu v drugem izgubljal živce in se prepriral s sodnikom, kar ga je naposled tudi stalo zmage. »Rafa letos igra bolje, njegova smaozavest rasze, zato nisem presenečen nad njegovo vrnitvijo. Večji del obračuna sem igral dobro, a treba je izkoristiti priložnosti, ki se ponudijo. Jezilo me je, ker sem jih zapravil,« pa je dejal Škot.

Nadal je po katastrofalni lanski sezoni, ko je osvojil le tri manjše turnirje (Hamburg, Stuttgart in Buenos Aires), zdaj vendarle spet med najboljšimi in ima lepe možnosti, da po treh letih suše (leta 2013 je njegov dolg niz v finalu preknil Srb NOvak Đoković) osvoji še deveti naslov v kneževini. Še lepše možnosti za to ima, ker je prvi favorit Đoković izpadel že v prvem dvoboju, v jutrišnjem finalu pa se bo pomeril s Francozom Gaelom Monfilsom, ki je prepričljivo s 6:1 in 6:3 premagal rojaka Jo-Wilfrieda Tsongaja.

Slednji je klonil nepričakovano hitro, že po 70 minutah. Očitno mu je včerajšnji dvoboj s Švicarjem Rogerjem Federerjem pobral preveč moči, rojaku pa je čestital za prvo francosko uvrstitev v finale tega turnirja po Cedricu Piolineju leta 2000. Monfils je v dvoboju povedel s 3:0, v drugem pa s 4:1 in hitro opravil s tekmecem, ki očitno tokrat ni bil povsem pravi.

 

Monte Carlo, ATP, polfinale:

Rafael Nadal (Špa/5) : Andy Murray (VB/2) 2:6, 6:4, 6:2;

Gael Monfils (Fra/13) : Jo-Wilfried Tsonga (Fra/8) 6:1, 6:3.