Nadal se še ne bo vrnil na vrh

Španski teniški as bi moral priti na mastersu v Montrealu vsaj v polfinale, a ga je že dve stopnički prej izločil Šapovalov. 

Objavljeno
11. avgust 2017 08.09
J. P.
J. P.

Montreal - Če bi se španski teniški zvezdnik Rafael Nadal te dni na turnirju serije masters 1000 z nagradnim skladom 4.662.300 ameriških dolarjev v Montrealu prebil v polfinale, bi Škotu Andyju Murrayu odvzel mesto vodilnega igralca na svetovni jakostni lestvici ATP. A bo moral še malo počakati, saj se mu je nenadejano zalomilo že v osmini finala.

Prvi nosilec turnirja je moral namreč premoč priznati nepostavljenemu posebnemu povabljencu, komaj polnoletnemu domačemu up Denisu Šapovalovu. V Izraelu rojeni uspešen predstavnik prihajajoče generacije svetovnega tenisa je za zmago s 3:6, 6:4 in 7:6 (4) potreboval natanko dve uri in tri četrt, v četrtfinalu pa ga čaka Francoz Adrian Mannarino, ki ga ravno tako ni med nosilci.

Nadal in Šapovalov sta si nasproti stala prvič doslej, zmagovalec pa je letel na krilih udarnega začetnega udarca (devet asov) in nekoliko uspešnejšega koriščenja priložnosti za brejk - dvakrat je bil namreč uspešen iz šestih poskusov, nasprotnik pa iz kar enajstih. S tem je postal najmlajši četrtfinalist mastersov 1000 in obenem drugi najmlajši igralec z Nadalovim skalpom - po tedaj še mladoletnem Hrvatu Borni Čoriću v Baslu leta 2014.

Tako bo Murray ostal svetovna številka 1 vsaj še nekaj dni, a bosta imela Rafa in Roger Federer že v Cincinnatiju novo priložnost, da ga sklatita s prestola. Škot je zaradi poškodbe kolka, zaradi katere je bil prisiljen preskočiti tudi Montreal, udeležbo na tem turnirju nedavno odpovedal. »Nisem še pravi, nadaljujem okrevanje in trdo delam, da bom optimalno pripravljen za New York,« poudarja Murray.