Nadal v finalu proti nevarnemu Nišikoriju

Japonec Kei Nišikori je v polfinalu v Madridu premagal domačina Davida Ferrerja in preprečil španski finale.

Objavljeno
11. maj 2014 00.28
TENNIS-MEN/MADRID
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Madrid - V finalu teniškega mastersa v Madridu se na razočaranje domačih navijačev ne bosta pomerila najboljša španska igralca zadnjih let Rafael Nadal in David Ferrer. Medtem ko prvi nosilec ni imel težav z rokakom Robertom Bautisto Agutom in ga premagal s 6:4 in 6:3, je bil bolj napet drugi polfinalni obračun. Po skoraj treh urah igre je Ferrerja s 7:6 (5), 5:7 in 6:3 premagal deseti nosilec Japonec Kei Nišikori in dosegel zanj rekordno 14. zaporedno zmago.

Nadal je v španski prestolnici osvojil že 12. nizov zapored, v jutrišnjem finalu pa težko pričakuje prvi naslov na evropskih peščenih turnirjih, potem ko mu je to spodletelo v Monte Carlu in Barceloni. »Potem ko sem že včeraj odigral odličen dvoboj, je bilo danes dobro dobiti potrdilo o mojem napredku,« je povedal zmagovalec 13 turnirjev za grand slam.

Nadal, ki bo v Madridu napadal svoj četrti naslov, je nasprotniku tokrat že v uvodni igri odvzel servis, a nato slabše serviral sam in mu dovolil vrnitev na 3:3. A mu je nato uspel nov break za 4:3, za tem pa je dvignil raven igre in po uri in 43 minutah prišel do zmage.

Njegov nasprotnik v finalu nikakor ne bo lahek zalogaj. Nišikori je v življenjski formi, potem ko je nedavno osvojil turnir v Barceloni. S prebojem v finale se bo na lestvici ATP kot prvi Japonec v zgodovini prebil v najboljšo deseterico. Tokrat je v težkem dvoboju, v katerem je potreboval zdravniški odmor zaradi bolečin v hrbtu, ugnal številko 5. Navdušil je v podaljšani igri prvega niza, ko je Ferrer vodil že s 5:2, a je nato Japonec osvojil pet iger zapored in dobil prvi niz. V drugem je imel na servis Španca pri 4:5 že žogico za zmago, a je ni izkoristil. Ferrer ga je kaznoval z asom in nato še breakom za zmago v drugem nizu.

Nišikori je v tretjem nizu hitro prišel do vodstva s 5:2, a nato potreboval kar devet zaključnih žog, da je v 15-minutni zadnji igri prišel do zmage.

Madrid, ATP, polfinale:

Rafael Nadal (Špa/1) - Roberto Bautista Agut (Špa) 6:4, 6:3;

Kei Nišikori (Jap/10) - David Ferrer (Špa/5) 7:6, (5), 5:7, 6:3.

Madrid, WTA, polfinale:

Marija Šarapova (Rus/8) - Agnieszka Radwanska (Pol/3) 6:1, 6:4;

Simona Halep (Rom/4) - Petra Kvitova (Češ/5) 6:7 (4), 6:3, 6:2.