Najbolj vesel zmage s prepričljivim finišem

Žemlja v Portorožu ugnal Arnaboldija, poraz Kaplje. Danes vsi dvoboji osmine finala.

Objavljeno
12. avgust 2015 00.57
Tenis tilia Slovenia open Grega Žemlja Portorož 11.8. 2015 [tenis,slovenia, open, portorož]
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Portorož – V težavnih vremenskih razmerah igrati tri teniške nize ni ravno idealen scenarij, a Gregi Žemlji je v danem položaju prav prišel tudi izenačen uvodni dvoboj na challengerju v Portorožu. Andreo Arnaboldija je ugnal s 6:4, 5:7, 6:1 in se bo danes v osmini finala pomeril s četrtim nosilcem Lukašem Lackom. Slednji je zlahka odpravil Aljaža Jakoba Kapljo.

Glede na to, da je Žemlja 290. na svetovni lestvici in je za nastop potreboval posebno povabilo prirediteljev, je že v 1. kolu vlogo favorita na nek način prepustil tekmecu, ki je v ponedeljek s 154. mestom na lestvici ATP dosegel uvrstitev kariere. Toda jasno je bilo, da je Gorenjec dovolj kakovosten za zmago, hkrati je bilo pričakovati izenačen dvoboj in to se je uresničilo. Slovenec in Italijan sta kar številnim gledalcem prikazala zanimivo, kakovostno partijo s precej lepimi potezami in dolgimi točkami, a tudi nekaterimi nepričakovanimi napakami. Ko je Žemlja po osvojenem prvem nizu drugega izgubil, je bilo seveda prvo vprašanje, ali bo v zelo soparnem vremenu zdržal, njegov odgovor pa je bil zelo jasen in hiter. Odločilen niz je dobil s kar tremi breaki.

»V bistvu sem proti koncu dvoboja lažje igral, tudi zavoljo tega ker je temperatura le nekoliko padla. Telesno sem se počutil v redu, pričakoval sem več kriznih situacij, a energije je bilo dovolj in od vsega sem najbolj vesel prav tega, da sem zmagal v treh nizih in zadnjega osvojil z lahkoto,« je priznal Žemlja ter dodal, da zdaj, ko se brez zdravstvenih težav vrača na turnejo, potrebuje prav takšne dvoboje. »Takšen tekmec, proti kateremu je treba toliko preteči, gotovo ni najlažji za 1. kolo, a vsak takšen dvoboj je dobrodošel. Le s tovrstnimi partijami bom spet postal boljši, bolje se bom odločal v najpomembnejših trenutkih. Na koncu sem tudi z igro kar zadovoljen, v določenih trenutkih je bila resda malce slabša, a pričakujem, da bo iz dneva v dan boljša,« se nadeja drugi Slovenec na portoroških challengerjih – po Aljažu Radinskemu dan poprej –, ki je nastopil z wild cardom in ga tudi unovčil z zmago.

Danes, ko bodo na sporedu vsi dvoboji osmine finala, ga čaka težja preizkušnja, četrti nosilec Lukaš Lacko. Slednji je v le dobrih 50 minutah ugnal Kapljo (posebno povabilo), dvoboj o njegovi trenutni pripravljenosti ni povedal prav veliko, a Slovak je tako ali tako star Žemljev znanec. Pomerila sta se namreč že štirikrat in si razdelila po dve zmagi. »Zdaj ko je prvi dvoboj za mano, bo drugi morda celo nekoliko lažji, a pričakujem še eno težko tekmo. Zavedam se, kje sem boljši od Lukaša in kje slabši, imava pa podobno igro z ravnimi udarci. Tudi njemu bo v soparnem vremenu težko, upam le, da bom prikazal še boljši tenis kot danes,« si je zaželel zmagovalec izpred dveh let, ki bo na igrišče stopil po 20. uri (njegov dvoboj je na sporedu četrti, igralni dan pa se začne ob 16. uri). Tik pred njim bo prvič v osmini finala na challengerju igral Aljaž Radinski, ki se bo pomeril s srečnim poražencem kvalifikacij Jonathanom Eyssericom. Njegov načrt je ponovitev pristopa iz prvega kola: sproščenost in osredotočenost na svojo igro.

Eysseric je včeraj nepričakovano izločil tretjega nosilca Kimmerja Coppejansa, to pa ni bilo edino presenečenje, saj je izpadel tudi prvopostavljeni Marcel Granollers. Četudi si je še kako želel revanše, ga je še drugič v štirih dneh – po polfinalu challengerja v Segovii – ugnal Jevgenij Donskoj.