Najboljši že pri generalkah za OP Avstralije

Uvodni turnirji sezone odlično zasedeni. Se bo Serena Williams še naprej obdržala na vrhu?

Objavljeno
05. januar 2015 10.48
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Teniška sezona 2015 se je včeraj začela tudi zares, namreč s prvimi ženskimi dvoboji v Brisbanu in Shenzhenu, prvi teden novega leta pa že tradicionalno prinaša najmočneje zasedene turnirje pred OP Avstralije. Na različnih tekmovanjih namreč skoraj vsi najboljši opravijo generalko za prvi vrhunec sezone.

Ekshibicija v Abu Dabiju, ki jo je po vdaji Novaka Đokovića (vročina) dobil Andy Murray, je odprla pot novi sezoni, v kateri je v prvem tednu na sporedu šest turnirjev, po trije pri moških (Brisbane, Doha, Chennai) in ženski (Brisbane, Shenzhen, Auckland), zelo zanimiv pa bo tudi Hopmanov pokal, tekmovanje mešanih dvojic, na katerem bo med drugim zaigrala št. 1 Serena Williams. Eno od vprašanj ob začetku sezone je pri ženskah vsekakor, ali lahko Američanka še naprej kraljuje, potem ko je lani že dopolnila 33 let.

Prejšnja sezona je bila zanjo celo korak nazaj, čeprav je osvojila OP ZDA, a »zgolj« ena zmaga na turnirju velike četverice je bila zanjo vsekakor manj od pričakovanj, posebej ker je na drugih doživela nepričakovane in zgodnje poraze, nasploh je bila vsa sezona zaznamovana s številnimi vzponi in padci. A kljub temu je bilo leto 2014 celo prvo (!) v vsej njeni izjemni karieri, ki ga je od prvega do zadnjega dne preživela na 1. mestu svetovne lestvice, kar je nazadnje uspelo Steffi Graf leta 1996. »Mislim, da nisem imela še nikdar toliko nihanj, začetek in konec sta bila v redu, vmes je bilo kar nekaj spodrsljajev. V bistvu je bilo leto zelo težavno,« ocenjuje Williamsova, ki je bila kljub temu v kar nekaj anketah ob koncu leta izbrana za najboljšo športnico ...

Prvič po 2008. prva igralka sveta pred OP Avstralije ne bo odigrala turnirja WTA, ampak se je odločila za nastop na Hopmanovem pokalu (skupaj z Johnom Isnerjem), na katerem od žensk med drugim igrajo tudi Agnieszka Radwanska, Eugenie Bouchard, Lucie Šafarova, Alize Cornet. To naj bi bilo dovolj za prave preizkuse za uvodni grand slam, ki za Američanko predstavlja poseben izziv, saj je edini od četverice, ki ga po obdobju velikih zdravstvenih težav (od julija 2010 do junija 2011) ni osvojila, še celo več – ni prešla četrtfinala in je doživela poraze proti Jekaterini Makarovi, Sloane Stephens in Ani Ivanović. »Zmaga na OP Avstralije je vsekakor velika želja, potem ko ga nisem osvojila že toliko let. Vsekakor bi bilo izjemno, če bi v Melbournu vpisala naslov št. 19,« razmišlja o prvem cilju sezone Williamsova, ki se je lani v New Yorku izenačila na večni lestvici z Martino Navratilovo in Chris Evert z 18 velikimi zmagami, v novi sezoni bo krenila v lov na Steffi Graf (22). »Ni skrivnost, da želim ujeti Steffi, sem pa zdaj osredotočena le na 19. zmago. Ko in če pridem do nje, pa bom misli takoj usmerila na 20. itd.,« pravi Američanka, ki letos slovite Nemke skoraj gotovo ne bo ujela, saj bi za to potrebovala klasični veliki slam (doslej je največ, tri, naslove v eni sezoni osvojila 2002.), prejšnje leto pa je med drugim pokazalo tudi to, da prihaja novi val mladih igralk.