Najstnik Kyrgios po Federerjevih stopinjah

Avstralci so dočakali prvega domačega četrtfinalista po Lleytonu Hewittu leta 2005.

Objavljeno
26. januar 2015 11.25
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Melbourne – Dolgo brado ima že zadnji domači moški naslov na OP Avstralije (Mark Edmondson, 1976), močno pa so se tam spodaj načakali tudi že, da bi videli enega od svojih igralcev v četrtfinalu. Zadnji je bil namreč Lleyton Hewitt leta 2005, včeraj ga je nasledil novi zvezdnik moškega tenisa Nick Kyrgios.

Mladi Avstralec se je v teniško orbito izstrelil lani v Wimbledonu, kjer je dobil posebno povabilo prirediteljev, v osmini finala pa izločil Rafaela Nadala ter se ob svojem premiernem nastopu na najprestižnejšem turnirju prebil med osmerico. V nadaljevanju sezone mu sicer ni šlo več tako dobro od rok, za nameček nove ni dočakal stoodstotno nared, saj je imel kar nekaj težav s hrbtom. A za domači turnir se seveda splača tudi nekoliko stisniti zobe, nenazadnje se ga je veselil kot otrok božiča. In potem ko je imel veliko preglavic že v uvodnem kolu proti Federicu Delbonisu, je nato nastope stopnjeval, v osmini finala pa ga ni čakal veliki spopad z Rogerjem Federerjem, kot je bržčas pričakoval, ampak z Andreasom Seppijem.

Pogosto se zgodi, da igralci po velikem skalpu v naslednjem kolu zaigrajo daleč od svoje ravni in izpadejo, Italijanu pa se je zgodilo le slednje, saj sta s Kyriosom prikazala izjemen obračun. Avstralec se je zdel ob zaostanku z 0:2 v nizih v izgubljenem položaju, a je na krilih domačih navijačev, ki so ustvarili izjemno vzdušje, zmogel zasuk, za katerega je v četrtem nizu rešil tudi zaključno žogico (lani jih je v Wimbledonu proti Richardu Gasquetu kar devet). »To je noro. Glede na lanske izkušnje z Gasquetom sem vedel, da zmorem veliko vrnitev, je pa res, da v zadnjem času nisem odigral veliko dvobojev, zato je to velika spodbuda. Seveda pa mi je bilo tudi jasno, da mora biti Andreasova samozavest po zmagi nad Rogerjem izjemna, in tako dobrega občutka kot ob tej zmagi doslej še nisem izkusil,« je priznal Kyrios, ki gledalce navdušuje tako z zelo atraktivno igro kot močnim čustvenim izražanjem, bodisi veselja, jeze, nestrinjanja s sodniki …

Devetnajstletni Kyrgios je postal prvi igralec po Rogerju Federerju, ki se je še kot najstnik prebil v več kot en četrtfinale turnirjev za veliki slam, čeprav je lani v Wimbledonu za to ugnal prvega igralca sveta Nadala, v Melbournu pa »le« Seppija, mu je tokratni dosežek bolj pri srcu. »Iskreno povedno so tokrat občutki boljši. Pred začetkom turnirja so bila pričakovanja ljudi velika, sam pa nisem imel nikakršnih ciljev, o četrtfinalu nikakor nisem razmišljal. To je zares velik dosežek, posebej pred domačimi gledalci,« je po zmagi s 5:7, 4:6, 6:3, 7:6, 8:6 žarel avstralski junak, prepričan, da se bo v tokratnem četrtfinalu bolje izkazal, kot se je v wimbledonskem, v katerem ga je ugnal Miloš Raonić.

Četrtfinalni tekmec bo veliko bolj pričakovan, kot je bil včerajšnji, namreč Andy Murray, ki je v še enem odličnem dvoboju osmine finala ugnal Grigorja Dimitrova. Bolgar je bil prva resna prepreka za Škota, a v četrtem nizu je zapravil vodstvo s 5:2 in možnost za skupno izenačenje na 2:2, kar bi dvoboju gotovo dalo nove razsežnosti, tako pa se je Murray kar zanesljivo prebil med osmerico. Drugi četrtfinalni par v spodnjem delu razpredelnice sestavljata Rafael Nadal, ki igra vedno bolje, in Tomaš Berdych.