Nesreča ne počiva: nova poškodba Kavčiča

Nova sezona se je za nekdaj najboljšega slovenskega igralca Blaža Kavčiča začela s starimi težavami.

Objavljeno
03. januar 2016 22.51
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana – Ko je sredi decembra Blaž Kavčič potegnil črto pod še eno sezono, zaznamovano s poškodbami, je ponosno poudaril, da že dolgo časa ni opravil tako dobrih priprav in da se že dolgo ni počutil tako dobro, a je ob tem očitno premalo trkal na les. Še preden se je začelo novo teniško leto, je moral spet na prisilni počitek, uvod v sezono bo daleč od njegovih želja.

Še lani so se teniški igralci razkropili po svetu, najboljši s turneje ATP v Brisbane, Doho in Chennai, najboljše z WTA pa v Brisbane, Shenzhen in Auckland. Kavčič je nameraval v Indijo, kjer je bil prijavljen v kvalifikacijah, še pred tem pa je želel sklepni del priprav opraviti v Dubaju, kjer so vadila sama znana imena. A nesreča tudi tokrat ni počivala, tik preden bi moral odpotovati v svojo drugo domovino, je prišlo do nove poškodbe, na treningu si je zlomil kost v stopalu. Sprva je bilo sicer vse skupaj videti nedolžno, a bolečina se je nato stopnjevala, na koncu pa se je izkazalo, da gre za podobno poškodbo, kot jo je staknil na predlanskem OP ZDA, ko nato ni mogel odigrati dvoboja 3. kola proti Stanu Wawrinki. Tako mu ni preostalo drugega, kot da ostane v Ljubljani in odpove Chennai, odpadlo bo tudi OP Avstralije, kjer bi moral prihodnji teden nastopiti v kvalifikacijah, igrati bo začel šele sredi februarja. Ob novem udarcu je jasno, da bo Kavčič potreboval zares jekleno voljo, posebej ker si je pa zadnji poškodbi med lansko sezono prvič vzel več kot dovolj časa za rehabilitacijo, ni želel prehitevati dogodkov, da bi se lahko na ta način v prihodnje izognil ponavljanju težav …

Hercogova v Aucklandu

Želja, da bi bilo novo leto čim manj podobnemu lanskemu, se torej pri Ljubljančanu za zdaj ne uresničuje, podobne načrte pa imajo tudi drugi slovenski igralci, saj so vsi po vrsti videli že veliko boljše čase kot v prejšnji sezoni. Med njimi je vsekakor Polona Hercog, ki bo leto odprla na Novi Zelandiji, njena prva tekmica v novi sezoni pa bo Sloane Stephens, v Aucklandu peta nosilka. Štajerka, ki bo na OP Avstralije tudi edina od naših med posamezniki neposredno v glavnem žrebu, tako za uvod ni imela sreče pri žrebu, a za želeni vzpon po svetovni lestvici (zdaj je 73.) bo morala premagovati tudi tekmice takšne ravni. Med dvojicami bo v Aucklandu zaigrala tudi Katarina Srebotnik, in sicer z Julio Görges, četudi bo v nadaljevanju leta njena stalna soigralka Timea Babos, a Madžarka je ta teden na turnirju v Shenzhenu. Prva pa je od naših novo sezono začela Andreja Klepač, ki je z Alo Kudrjavcevo uspešno preskočila 1. kolo v Brisbanu. Za razliko od Kavčiča, ki je želel poskusiti na turnirju ATP, sta se Blaž Rola in Grega Žemlja odločila za uvod na challengerju. Rola – mimogrede, njegov novi trener je nekdanji češki igralec Martin Damm, ki se je proslavil predvsem med dvojicami – bo igral v Noumei, kjer ga v 1. kolu čaka Luke Saville, Žemlja pa v Happy Valleyju in se bo v uvodnem dvoboju pomeril z enim od kvalifikantov.

Na svetovni ravni pa je ob začetku sezone seveda glavno vprašanje, ali lahko Serena Williams ter Novak Đoković, ki sta lani osvojila po tri naslove za veliki slam, prevlado nadaljujeta tudi letos. Za Williamsovo – za OP Avstralije se bo ta teden ogrevala na Hopmanovem pokalu – se zdi, da prave konkurence nima, bo pa vsekakor zanimivo videti, kakšen bo njen prvi uradni nastop po srce parajočem porazu v polfinalu OP ZDA. Đokovića, ki je lansko sezono označil za svojo najboljšo doslej, pa je Roger Federer že opozoril. »Razlike med igralci so zelo majhne, pogosto odločajo malenkosti. Novakova sezona je bila izjemna, a sam dobro vem, da je nanizati dve takšni zapored nekaj izjemno težkega,« na podlagi bogatih izkušenj pravi Federer, ki novo sezono začenja v Brisbanu, in to z novim trenerjem v svoji ekipi, Ivanom Ljubičićem, kar bo Švicarjevim tekmecem povzročalo nekaj dodatnih preglavic, saj »Ljubo« zelo dobro pozna igro vseh. To je že priznal tudi Đoković, ki bo ta teden igral na najmočnejšem turnirju, v Dohi, kjer je tudi Rafael Nadal, medtem ko je Andy Murray na Hopmanovem pokalu, Wawrinka pa v Chennaiju.