Šarapova ostaja brez pokrovitelja, kljub dopingu na OI?

Ruski zvezdnici, ki je pretresla teniški svet z novico o dopinškem priznanju, je v bran stopila Martina Navratilova.

Objavljeno
08. marec 2016 10.25
Š. Ro.
Š. Ro.

Los Angeles - Po včerajšnjem šokantnem priznanju, da je v Melbournu padla na dopinškem testu, je ruska teniška igralka Marija Šarapova, nemudoma padla v nemilost pri ameriškem globalnem proizvajalcu športne opreme. Nike je sporočil, da z njo začasno prekinja poslovno sodelovanje.

»Z veliko žalostjo in presenečenjem spremljamo razvoj dogodkov in novice, povezane z Marijo Šarapovo. Odločili smo se, da začasno prekinemo naše sodelovanje s Šarapovo, dokler traja preiskava,« so v uradni izjavi za javnost sporočili predstavnike družbe Nike.

Sodelovanje z njo je že prekilcal tudi švicarski proizvajalec prestižnih ur Tag Heuer. Iz podjetja so sporočili, da s Šarapovo ne nameravajo več sodelovati: »Upoštevajoč trenuten položaj smo se odločili, da bomo z Mario Šarapovo prekinili pogajanja o obnovitvi pogodbe o sodelovanju, pogodba je potekla 31. decembra 2015.«

Vrednost osemletne pogodbe Šarapove z Nikom znaša več kot 63 milijonov evrov, ob tem pa ima ruska zvezdnica, ki že skorajda vse svoje življenje živi in trenira v Združenih državah še petletno pogodbo s proizvajalcem ustekleničene vode Evian, delom francoske skupine Danone, ter triletno pogodbo z nemškim proizvajalcem športnih avtomobilov Porschejem, ki se je odločil, da bo začasno odpovedal vse promocijske dogodke s teniško zvezdnico. Šarapova ima prav tako svojo linijo sladkarij Sugarpova.

Capriatijeva razočarana

Odzivi na pretresljivo razkritje ene izmed najbolje plačanih športnic na svetu so mešani. Njej v bran je stopila legendarna Martina Navratilova in na twitterju zapisala, da upa, da se bodo stvari hitro razčistile, saj meni, da je bila vse skupaj »nedolžna napaka«.

Manj prizanesljiva je bila do Šarapove Jennifer Capriati in čivknila, da je jezna in razočarana zaradi njene poteze. »Sama sem morala končati kariero, a nikdar nisem pomislila, da bi goljufala. Morala sem se zakopati v delo in trpeti. Nisem imela drage ekipe zdravnikov, ki bi mi priskrbeli način, kako zaobiti sistem in čakati, da me bo ujela znanost,« je zapisala nekdanja zmagovalka turnirja za grand slam, ki je zaradi poškodb teniško karavano zapustila prej, kot si je želela.

Šarapova je včeraj razkrila, da je zadnjih deset let zaradi zdravstvenih težav jemala zdravilo meldonium, ki je šele od 1. januarja letos dodano na seznam prepovedanih substanc. Dejala je, da tega prej ni vedela in se opravičila vsem, ki jih je razočarala.

Vseeno na OI?

Kljub dopinški aferi, pa predsednik Ruske teniške zveze Šamil Tarpiščev meni, da bo zvezdnica kljub suspenzu vseeno lahko na letošnjih OI v Braziliji nastopala pod rusko zastavo. »Mislim, da je vse skupaj nek velik nesporazum,« je predsednik dejal v pogovoru za agencijo TASS. »Športnik jemlje tisto, kar mu predpišejo fizioterapevti in zdravniki. Prepričan sem, da bo Šarapova vseeno igrala na OI, a moramo seveda počakati, kako se bo vse skupaj odvilo.«

Zanimivo, da je o njenem nastopu tako prepričan predsednik zveze, ki ji je še nedavno postavil ultimat, da mora zaigrati za rusko reprezentanco v pokalu fed, ali pa ji bo prepovedal nastop v Riu. Na OI bi sicer Šarapova lahko igrala, če ji bo dotlej že potekla kazen, ki previdoma ne bo najhujša.