»Nisem še pozabil poraza proti Blažu Kavčiču«

Svetovna številka ena v lovu na zgodovinsko lovoriko ne podcenjuje slovenskega vrstnika, s katerim se bo pomeril danes.

Objavljeno
29. maj 2012 23.06
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
Pariz – Okoli Novaka Đokovića narašča vznemirjenje, saj je Srb »le« še šest zmag oddaljen od osvojitve nekoledarskega velikega slama, a št. 1 noče prečrtati nobenega tekmeca vnaprej. Tudi Blaža Kavčiča ne, s katerim se bo pomeril danes ob 11. uri. Na novinarski konferenci v maternem jeziku je Nole odgovoril tudi na nekaj vprašanj Dela.

Nole slam je najpogostejša besedna zveza v teh dneh na Roland Garrosu, teniški svet razmišlja le o ponovitvi lanskega polfinala z Rogerjem Federerjem in morebitni revanši za vendarle nepričakovan poraz. Vmesni dvoboji so nujno zlo na poti do sklepne faze turnirja in tako denimo po Đokovićevi zmagi nad Potitom Staracejem na novinarski konferenci v angleškem jeziku ni niti eno vprašanje letelo na naslednjega tekmeca. Bolj zanimive stvari so bile denimo njegov odnos z dedkom, zadovoljstvo z novim opremljevalcem (potem ko je prerasel Sergia Tacchinija in tik pred OP Francije preskočil na Uniqlo), o Bobu Sinclairu itd.

Kljub vsem lahkotnim temam pa Đoković trdno stoji za prepričanjem, da je polfinale, o katerim je že zdaj toliko govora, še zdelo daleč. »Razumem, da vsi govorijo o zgodovinskem dosežku, ki je seveda moj cilj, to so moje sanje, a ne želim podcenjevati prav nobenega tekmeca, še posebej pa ne v uvodnih kolih. Resda se od mene in igralcev podobne ravni pričakuje, da pridemo do polfinala, finala, a vedno poudarjam: igralci, s katerimi se merimo na začetku, nimajo česa izgubiti, so nekoliko slabše uvrščeni na svetovni lestvici, zato so izjemno motivirani, na največjih turnirjih želijo pokazati maksimum, hočejo se prikazati v lepi luči in presenetiti favorite. Zato je treba iti korak za korakom,« poudarja prvi igralec sveta, ki seveda svojega naslednjega tekmeca pozna zelo dobro.

S Kavčičem ju namreč povezuje ista letnica rojstva, kar pomeni, da sta skupaj nastopala že v mladinskih kategorijah. »Da, Blaža poznam zelo dobro, skupaj sva odraščala, odigrala veliko skupnih turnirjev, smo skorajda sosedje in prav veseli me, da bova lahko tu skupaj stopila na igrišče,« pravi Đoković, ki ima proti Kavčiču izkupiček zmag in porazov 2:1, še vedno pa se zelo dobro spomni edinega dvoboja, ko je moral priznati premoč Slovencu (pri čemer je že tedaj veljal za prihodnost svetovnega tenisa).

»Bilo je v Genovi, v kategoriji do 14 let, igrala sva dolg dvoboj in izgubil sem 5:7 v tretjem nizu. Včasih, ko se z Blažem srečava, obujava spomine s teh mladinskih turnirjev, ki so prav prijetni. Veseli me, da je on eden igralcev mojega rodu, ki se prebija proti svetovnemu vrhu. Je velik borec, to je vsekakor njegova prednost, nikoli se ne vdaja, najboljše rezultate dosega na pesku in zaradi tega je lahko nevaren. V 1. kolu je premagal Hewitta, ki je zelo kakovosten igralec,« o Kavčiču pravi zmagovalec zadnjih treh turnirjev za veliki slam, ki ni presenečen, da mu bo danes nasproti stal Slovenec, in na Avstralec, čeprav se je po žrebu veliko bolj govorilo o tem morebitnem dvoboju 2. kola.

»Novinarji so resda precej bolj poudarjali to partijo, ker je Hewitt igralec z odlično kariero, nekdanja št. 1 proti zdajšnji pač. Vendar pa sam nikakor nisem odpisal Kavčiča, ker dobro poznam njegove sposobnosti na tej podlagi. In še enkrat bi rad izpostavil njegovo borbenost, ki jo je pokazal tudi v 1. kolu. Prepričan sem, da bo v naslednjem dvoboju na igrišče stopil z namenom, da zmaga, zato mislim, da bo to zelo zanimiva partija,« je še dodal za Delo Đoković, tudi zmagovalec edinega dvoboja s Kavčičem v članski konkurenci, saj je bil lani v četrtfinalu Beograda boljši s 6:3, 6:2.

V povsem drugačen položaju kot srbski zvezdnik je pred današnjim dvobojem seveda Kavčič. Proti teniškemu vladarju res nima česa izgubiti in tega se zelo dobro zaveda tudi sam. Razumljivo se vnaprej ne predaja, je pa hkrati tudi zelo realen. »Lahko grem na igrišče, poskušam odigrati svoj najboljši tenis in čakati, če bi se mi morebiti ponudila kakšna priložnost. Realno gledano verjetno ne morem pričakovati, da bi ga lahko premagal, mislim pa, da je to lepa priložnost, da vidim, koliko mi manjka do te ravni. Še vedno pa ima lahko on slab dan, jaz zelo dobrega in dvoboj bi bil lahko v tem primeru tudi zelo težaven,« razmišlja Kavčič, ki tudi upa, da ne bo imel prevelike treme, ko bo stopil na igrišče Suzanne Lenglen, drugo največje v Roland Garrosu.