Njegova kariera je zares zacvetela šele pri 28 letih

Švicarski teniški igralec Stanislas Wawrinka v premiernem nastopu na mastersu tudi do prve zmage.

Objavljeno
05. november 2013 07.59
Britain Tennis ATP Finals
S. V., šport
S. V., šport
London – Stanislas Wawrinka je teniško leto začel s četrtfinalnim porazom proti Aljažu Bedenetu v Chennaiju, v nadaljevanju se je sezona razpletla v njegovo najboljšo v karieri. Prvič si je tako zagotovil tudi nastop na turnirju najboljše osmerice, na katerem je včeraj za nameček štartal še z zmago, saj je v skupini A ugnal Tomaša Berdycha.

Tretji Švicar na mastersu – Švicarja sta še Jakob Hlasek in seveda Roger Federer – je potreboval dolgo časa za preboj med najboljše, saj bo letos, ko je že 12 let profesionalec, sezono prvič končal kot član najboljše deseterice. In takšen razplet mu je privoščil marsikateri teniški ljubitelj, potem ko je tako nesrečno izgubil v osmini finala OP Avstralije proti Novaku Đokoviću (12:10 v petem nizu), nato pa po veliki četrtfinalni zmagi nad Andyjem Murrayem po zelo podobnem scenariju še v polfinalu OP ZDA. A v New Yorku je vseeno dosegel najboljši rezultat na grand slamih, je pa tudi eden le treh igralcev – ob Rafaelu Nadalu in Davidu Ferrerju –, ki so letos dobili vsaj 20 dvobojev tako na pesku kot na trdi podlagi.

Njegovo mesto na mastersu je več kot zasluženo, četudi si ga je zagotovil šele pred dnevi v Parizu, da na Otok ni prišel zgolj sodelovat, pa je potrdil včeraj. V dve uri in pol trajajoči uvodni partiji je še tretjič zapored ugnal Tomaša Berdycha (6:3, 6:7 (0), 6:3), s katerim sta letos sicer pisala tudi zgodovino Davisovega pokala, saj sta s soigralcema Marcom Chiudinellijem in Lukašem Rosolom odigrala najdaljši dvoboj dvojic v zgodovini – 7 ur in dve minuti; 24:22 za Čeha v odločilnem nizu. Včeraj takšne napetosti ni bilo, je pa bila očitna živčnost tako pri enem kot pri drugem. Čeh je tako delal številne dvojne napake, Švicar, znan tudi po enem najboljših enoročnih backhandov na turneji, pa je imel predvsem v prvem nizu težave, da je prednost le spremenil v skupno vodstvo z 1:0, po drugem pa je hitro pozabil, da ni v podaljšani igri dobil niti točke. Na koncu se je zaslužene zmage veselil celo brez izgubljene igre na svoj servis.

»Turnir sem si velikokrat ogledal po televiziji, igrati tu pa je nekaj zares posebnega. Nastop na mastersu je zame uresničenje sanj, ponosen sem na to, saj potrjuje, da igram zares odličen tenis. To je turnir šampionov in prva zmaga je izjemna. Zadovoljen sem s svojo igro proti Tomašu, čeprav sem bil precej živčen, vendar premierni nastop pač ni lahek. A kolikor sem se lahko, sem se osredotočil na svojo igro, na svoj načrt in izšlo se je,« je ocenil edini debitant na turnirju, potem ko je dobil 50. dvoboj v sezoni. Seveda je 28-letnik še daleč od polfinala, so pa na drugi strani Berdychu ostale le še majhne možnosti, da osvoji eno od prvih dveh mest v skupini.

Danes se obeta še veliko bolj razburljiv dan, ne zgodi pa se ravno pogosto, da bi v štirih dneh videli kar dva dvoboja z istima tekmecema. A v ponovitvi pariškega polfinala se bosta najprej v skupini A pomerila Rafael Nadal in David Ferrer (ob 15. uri), zvečer (21.) pa v skupini B še Novak Đoković in Roger Federer. V francoski metropoli sta bila boljša Ferrer in Đoković, če bo Srb tudi v britanski prestolnici spet favorit v partiji s šestkratnim zmagovalcem mastersa, pa bo zanimivo videti, ali lahko v španskem obračunu prvi igralec sveta izgubi še drugič zapored proti manj uveljavljenemu rojaku.