Novak Đoković v Parizu do zgodovinskega šestega mastersa

V finalu zadnjega mastersa ATP v sezoni je prvi igralec sveta gladko, s 6:2 in 6:4 premagal Škota Andyja Murraya.

Objavljeno
08. november 2015 15.59
Posodobljeno
08. november 2015 15.59
TENNIS-ATP-FRA
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Pariz - Prvi igralec sveta Srb Novak Đoković je redni del sezone sklenil s še eno zgodovinsko zmago. V finalu mastersa v Parizu je s 6:2 in 6:4 premagal Škota Andyja Murraya.

To je bila že njegova 22. zaporedna zmaga, na turnirjih serije masters 1000 pa je bil uspešen že 26., le še en naslov ga loči od rekordne bere, ki jo ima v lastni Španec Rafael Nadal. Đoković je postal tudi prvi v zgodovini, ki je v eni sezoni osvojil šest (od devetih) naslovov na masters turnirjih, hkrati pa edini s štirimi zmagami v Parizu.

Srb, ki je Murrayja premagal desetič v zadnjih enajstih dvobojih, je drugič v karieri v eni sezoni osvojil deset naslovov ATP, ob tem pa je postal prvi igralec v moderni dobi tenisa s 14 zaporednimi nastopi v finalih v enem letu. Roger Federer ima 17 zaporednih finalov, vendar v dveh sezonah.

Za Srbom, ki ga zdaj čaka le še zaključni turnir, je zares izjemna sezona s tremi naslovi za grand slam in ob 78 dobljenih dvobojih le petimi porazi.

Murray je imel priložnost, da bi si z zmago v finalu zagotovil drugo mesto na lestvici ATP ob koncu sezone, kar mu doslej še ni uspelo. Zadnjo priložnost bo imel čez dober teden na zaključnem turnirju v Londonu, po tem pa ga konec novembra čaka še finale Davisovega pokala proti Belgiji.

Đoković je do zmage prišel suvereno, po uri in 32 minutah igre, v obeh nizih pa je nasprotniku že v tretji igri pdvzel servis. Murray je ob tem naredil 34 neizsiljenih napak in po dvoboju iskrenu čestital Srbu za 21. zmago v 30. medsebojnem dvoboju.

»Težak dvoboj je bil. Andyju želim zaželeli vso srečo pri preostanku sezone, tako v Londonu kot v finalu Davisovega pokala. Dobro vem, da se močno želiš izkazati,« je Novak dejal po dvoboju, prvem pariškem finalu s prvima nosilcema. »Mislim, da sem vse od prve točke dobro igral. Podobno sva igrala že v Šanghaju, dvoboj je bil podobno intenziven, udarci močni, dobro je varoval osnovno črto in skušal narekovati ritem. V drugem nizu je že začel obračati stvari v svoj prid. K sreči sem zdržal in ubranil svojo igro, po tisti točki pa sem verjel, da imam dobre monosti, da končam z dvema nizoma,« je ocenil in še dejal, da je bila to njegova najboljša predstava v tem tednu, prišla je ob pravem času.

Pariz, finale:

Novak Đoković (Srb/1) - Andy Murray (VBr/2) 6:2, 6:4.