Novi začetek se je za Žemljo kar dobro obnesel

Grega Žemlja je nepričakovano postal glavni adut slovenske reprezentance v Davisovem pokalu na Slovaškem.

Objavljeno
05. marec 2015 00.18
Tenis Davis cup Slovenija Izrael Portoroz 06.04.2014 foto:Igor Mali
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Grega Žemlja, ki se je pred mesecem dni vrnil na teniška igrišča po daljši odsotnosti in takorekoč začel z ničle, je dvomil, da ga bo kapetan reprezentance za Davisov pokal Blaž Trupej sploh poklical za dvoboj s Slovaško. Nazadnje so se stvari razpletle celo tako, da bo v Bratislavi od jutri do nedelje kar prvi slovenski adut ...

Gorenjec, ki je pisal zgodovino slovenskega moškega tenisa, še vedno ni stoodstotno zdrav, mononukleoza se pojavlja v valovih, toda stanje je veliko boljše, kot je bilo lani, ko je denimo aprila poskušal na dveh challengerjih na Kitajskem. V An-Ningu je sicer dosegel tudi edini zmagi v vsej sezoni, ki jo je sklenil s porazom v 1. kolu kvalifikacij Wimbledona. O vrnitvi sta s trenerjem Žigo Janškovcem začela razmišljati konec novembra, za februarski turnir ATP v Zagrebu je za kvalifikacije dobil posebno povabilo (a ga je na uvodu premagal Aljaž Bedene), nato se je preselil na najnižjo raven, serijo futures, torej tja, kjer vsak začne. Posebej v iranskem Kishu so mu namenili nekoliko zvezdniški status, nenazadnje gre za nekdaj 43. igralca sveta, ampak organizacija teh turnirjev je sicer, kakršna pač je, prav tako zasedba.

A prav takšno je Žemlja potreboval za novi začetek. V Turčiji je celo izgubil uvodni dvoboj proti Martinsu Podzusu (542. na ATP), za nameček je osvojil zgolj dve igri, ampak to ga ni vrglo iz tira, v Iranu je bilo nato na obeh turnirjih že veliko bolje, saj se je najprej uvrstil v finale, za konec pa osvojil lovoriko. »Proti koncu turneje se ni več videlo, da bi imel težave. V Iranu je bil le na prvem turnirju po dvoboju 2. kola utrujen, ker je bilo pač bolj soparno, sicer pa se je zelo dobro držal. Tudi v polfinalu drugega turnirja po treh nizih je bil okej, tako da sem bil zelo pozitivno presenečen,« je svoj pogled predstavil Janškovec, ki se bo v prihodnje na tej ravni turnirjev s svojim varovancem zadrževal le še, če ne bo nobene druge možnosti (denimo teden brez primernega challengerja).

»Najin načrt je bil, da preveriva trenutno stanje, da Grega odigra nekaj tekem in spet dobi malce kilometrine. Poskus se je dobro razpletel, njegovo zdravstveno stanje je v primerjavi z lani kot noč in dan, že dolgo ni bil v tako dobrem. Zelo sem bil zadovoljen s pristopom, vesela sva bila lovorike, kar se tiče igre, pa najprej ni imel prave ideje. Zanašal se je na servis in držanje žoge v igri, tekmeci so se potem tudi sami premagovali. Na drugem turnirju v Iranu je bilo že veliko bolje, prvi niz finala je bil najboljši, tu so že bile točke, s kakršnimi bi z lahkoto igral na challengerjih,« ocenjuje Janškovec ter pojasnjuje najpomembnejše vodilo pri sestavljanju letošnjega koledarja: izogibala se bosta turnirjem v vlažnih ozračjih in na peščenih podlagah.

Preden se bo preselil na challengerje, pa bo Žemlja, ta čas 699. igralec sveta, konec tedna glavni adut slovenske reprezentance v Davisovem pokalu – nepričakovano. »Vsekakor je presenečenje, da bo Grega prvi lopar, saj najprej nisva niti vedela, če bo v ekipi. Mislil sem, da bodo drugi fantje pač igrali, sploh po OP Avstralije. A razpletlo se je, kot se je, mislim pa, da bo lahko tudi v Bratislavi normalno igral. Trije dvoboji v treh dneh na tri dobljene nize seveda predstavljajo velik napor, a če ne bo druge, boljše rešitve, bo pač stisnil zobe. Če bo seveda šlo, če ne, pa ne,« še pravi Janškovec pred dvobojem 1. kola v I. evro-afriški skupini Davisovega pokala, za katerega bo žreb danes. Tu bo potreben spet preskok na povsem novo raven, saj nihče od tekmecev v seriji futures ni bil uvrščen med 200 na lestvici ATP, Slovaki pa imajo dva med 100, Martina Kližana celo na 42. mestu. Za slednjega so v naši reprezentanci dolgo upali, da ne bo nastopil, saj si je tudi po prvotni prijavi kapetana prejšnji teden nekajkrat premislil, nazadnje pa le potrdil, da bo zaigral.