Novo leto, nova sezona, novo poglavje za Murraya

Jutri na ekshibicijskem teniškem turnirju v Abu Dabiju prvi dvoboji sezone 2015.

Objavljeno
30. december 2014 21.37
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Abu Dabi – Čeprav se je z novo ekshibicijsko ligo teniška sezona 2014 komajda dobro končala, že je pred vrati nova. Prihodnji teden se bo začelo zares s turnirji ATP in WTA, že jutri pa bo v Abu Dabiju štartala ekshibicija z nekaterimi najboljšimi igralci sveta. Prvi bo na novega leta dan na igrišče stopil Andy Murray, dolžnik minule sezone.

Teniški igralci in igralke so se že »odpravili za soncem« (prvi turnirji ATP v novi sezoni bodo v Brisbanu, Chennaiju in Dohi, WTA pa v Brisbanu, Shenzhenu in Aucklandu), številni v pripravljalne baze v Združene arabske emirate, kjer se jutri začenja prestižni ekshibicijski turnir. Kot je zdaj že v navadi, so prireditelji v Abu Dabi privabili zveneča imena, saj bodo nastopili Novak Đoković, Rafael Nadal, Stan Wawrinka, Andy Murray, Nicolas Almagro in Feliciano Lopez (slednja sta zamenjala poškodovana Jo-Wilfrieda Tsongaja in Gaëla Monfilsa). Medtem ko sta prvi igralec sveta in španski velezvezdnik vnaprej uvrščena v polfinale, bosta jutri uvodni dvoboj nove sezone odigrala Almagro in Murray. Pred slednjim je zelo pomembna sezona, saj je bila prejšnja daleč od pričakovanj (na turnirjih za veliki slam se je denimo zgolj na Roland Garrosu prebil v polfinale, na ostali treh je izpadel v četrtfinalu). Po operaciji hrbta se nikakor ni našel, tako da je med letom celo izpadel iz najboljše deseterice, če ne bo pravega ritma ujel niti v 2015., bo velika četverica razpadla.

Škot je sicer v finišu prejšnje sezone našel del forme in ob grožnji, da bo ostal brez nastopa na mastersu osmerice, osvojil Shenzhen, Dunaj ter Valencio, vendar pa je bil njegov zadnji uradni dvoboj leta za pozabo – v Londonu je v skupinskem delu izgubil proti Rogerju Federerju z 0:6, 1:6, kar je bil njegov najhujši poraz v zadnjih sedmih letih. Med sezonama se je razšel z dolgoletnim prijateljem in trenerjem Danijem Vallverdujem (ta zdaj vadi s Tomašem Berdychom) ter trenerjem za telesno pripravo Jezom Greenom, ki ju je »žrtvoval« za Amelie Mauresmo, s katero zdaj načrtujeta vrnitev na nekdanje položaje in k nekdanjim rezultatom. Novo leto, nova sezona in odpiranje novega poglavja.

»V prejšnji sezoni je bilo najpomembneje, da spet pridem do ravni, na kateri se lahko merim z najboljšimi igralci sveta, v letu 2015 pa načrtujem korak naprej. Proti koncu sem občasno že kazal takšne predstave in po težavnem začetku leta zaradi okrevanja si le želim, da bi tako nadaljeval. Rad bi, da bi bil že štart v novo sezono močan in da bi potem v takšnem slogu nadaljeval vse leto,« se nadeja Murray, ki bo za vrnitev na nekdanje položaje vsekakor moral doseči več zmag proti članom svetovne deseterice, kot jih je v 2014., ko je vpisal le tri, a nobene proti največjim tekmecem, saj je ugnal Marina Čilića (mimogrede, slednji bo sezono zaradi bolečin v rami začel z zamikom, za zdaj pa je odpovedal Brisbane), Miloša Raonića in Davida Ferrerja. Prva prava preizkušnja za Škota bi bil lahko že petkov polfinale Abu Dabija proti Nadalu, do OP Avstralije pa bo eden redkih brez nastopa na turneji ATP, saj bo zaigral le še na Hopmanovem pokalu, tekmovanju mešanih ekip (s Heather Watson).