Nunar: Pokljuka je stopila v višjo ligo

Borut Nunar, pomočnik tekmovalnega direktorja pri Mednarodni biatlonski zvezi, je pohvalil organizatorje tekem na Pokljuki.

Objavljeno
17. december 2012 10.45
Sport
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Pokljuka - Za slovensko biatlonsko reprezentanco so uspešni nastopi na tekmah svetovnega pokala na domačih Pokljuki, kjer so se poleg izjemnega Jakova Faka izkazali tudi organizatorji.

Njihovo delo ni ostalo neopaženo, kar je potrdil tudi nekdanji direktor slovenskih biatlonskih reprezentanc in zdajšnji pomočnik tekmovalnega direktorja pri Mednarodni biatlonski zvezi (IBU) Borut Nunar.

»Športno gledano je Pokljuka na izjemno visoki ravni, dobre uvrstitve domačih tekmovalcev pa so pripeljale tudi veliko gledalcev. Po prvih sestankih, ki sem jih opravil s predstavniki IBU, lahko mirno rečem, da je s tem tednom Pokljuka stopila v višjo ligo, če lahko tako rečem, kar pomeni, da smo ob boku najbolj zvenečim imenom v svetovnem biatlonu. Z nekaterimi stvarmi se z velikimi ne moremo primerjati, smo majhna država, majhna sta tudi stadion in ekipa, a je bilo očitno vloženo veliko volje v tekmovanje. Prireditelji so imeli veliko srečo tudi z vremenom, pa čeprav smo imeli tako sonce, sneg kot tudi dež in meglo. Ocena je pozitivna, pri IBU smo zelo zadovoljni s takšnimi organizatorji, kot je Pokljuka,« je organizatorje pohvalil Nunar, ki je bil zelo zadovoljen tudi s številom gledalcev.

»Z obiskom je objektivno gledano Pokljuka definitivno presegla pričakovanja, presegla je vse številke iz zgodovine. Stadion oziroma tribuna ima kapaciteto, kot jo ima, čez to pač ne gre. Dalo bi se še kaj narediti, a dajmo času čas. Z obiskom smo zadovoljni, to je bilo precej korakov dlje. Vedno je vsaj nekaj stvari, ki se jih da popraviti, najslabše je spati na lovorikah.«

Nekdanji direktor slovenskih biatlonskih reprezentanc je bil vesel, da so se izkazali domači tekmovalci, na čelu z Jakovim Fakom. »Dogaja se tisto, v kar sem tudi sam dolgo verjel. Namreč, da lahko tekmovalci posežejo najvišje in o slovenskih uvrstitvah lahko rečem samo to - odlično, odlično in nič drugega.«

Pokljuka v prihodnji sezoni prestavljena na marec

Borut Nunar je tudi razkril, da naj bi tekme na Pokljuki v tekmovalni sezoni 2013/14 potekale marca. »Res je, na mizi je nekaj predlogov za naslednjo sezono, upoštevati moramo želje naših ekip. Gre namreč za olimpijsko leto, ki je nekoliko specifično. Če bi novembra začeli v Skandinaviji, potem bo zmanjkalo eno mesto za decembrskega četrtega prireditelja, zato se lahko zgodi, da bo Pokljuka zamenjala Östersund, kar pomeni termin v marcu, natančneje od 3. do 9. marca. Težave s pripravo snega in tekmovališča vedno so in vedno bodo, mislim, da bodo priprave težke, a ne bo glavobola glede priprave proge. Predlog koledarja se sestavlja za štiri leta, Pokljuka je usidrana v koledar, ne vem sicer, koliko tekem bo organizirala, a lahko rečem, da bo v štirih letih gostila prav gotovo več kot dve,« je zaključil Nunar.

Fak: Najlepša je olimpijska kolajna

25-letni biatlonec Jakov Fak, ki je pretekli teden poskrbel za prvo domačo zmago na Pokljuki, je po tekmovanju povedal, da je ponosen na svojo prvo zmago na Pokljuki, a mu največ pomeni bron z olimpijskih iger leta 2010, ko je v Vancouvru nastopal za Hrvaško.

»Najlepša je zame še vedno olimpijska kolajna. Tukaj na svetovnem pokalu pa so se mi uresničile nekatere moje želje, da bi nastopil na zelo visoki ravni in zmaga pove vse. Vem, da so moji tekmeci močni, da so večkrat bili v takšnem položaju, kot sem jaz danes. Skušal sem le narediti najboljše, kar znam. Tudi zato mi je bilo v soboto, ko sem startal kot vodilni, precej težje kot sicer,« je dejal Fak in dodal, da ima pri teku še veliko rezerv.

»V biatlonu je pač tako, da moraš biti pripravljen na hud padec. Nihče si ne upa napovedovati, kaj in kako bo. Sam lahko rečem le, da imam še veliko rezerve v tekaškem delu. Začetek sezone je bil sicer daleč od pričakovanj, a ni odvisno vse samo od mene. Zaenkrat gre dobro, na tekmi pa je pomembno predvsem, da znaš ustrezno porazdeliti moči.«