Odločitev za zamenjavo loparja pravilna

Švicarski teniški as Roger Federer še šestič osvojil Dubaj. Najslabši štart Novaka Đokovića po letu 2006.

Objavljeno
03. marec 2014 12.37
TOPSHOTS-TENNIS-ATP-DUBAI
S. V., šport
S. V., šport
Dubaj – Roger Federer je v vsej lanski sezoni osvojil zgolj en turnir, in še to iz serije 250 v Halleju, v letošnji je ta dosežek že presegel. Še šestič v karieri je namreč zmagal v Dubaju (serija 500), kjer je v polfinalu ugnal Novaka Đokovića, v finalu pa po hudem boju še Tomaša Berdycha. Po lanskem zdrsu je letošnji uvod vsekakor spodbuden.

Zelo samozavesten je Federer začel nastop v Dubaju, kjer ima sicer tudi eno od prebivališč. »Telesno sem povsem nared, kar me močno opogumlja. Lahko tečem za vsako žogico, zjutraj se zbujam brez bolečin, tako dobro se nisem počutil že vsaj leto dni. To je vsekakor dobro znamenje, končno se lahko spet posvetim taktiki,« je pred začetkom razmišljal Švicar, ki se letos že od samega začetka kaže spet v boljši podobi, saj je sezono začel s finalom v Brisbanu, v katerem ga je ugnal Lleyton Hewitt, medtem ko je na OP Avstralije prišel do polfinala. V njem je bil sicer brez možnosti proti Rafaelu Nadalu, a v četrtfinalu je ugnal Andyja Murraya, pri čemer v lanski sezoni ni dosegel niti ene zmage proti največjim trem tekmecem. Letos je torej že dve, saj je v polfinalu Dubaja izločil Đokovića, ki se je resda »izkazal« z nekaj prav nenavadnimi potezami. V finalu, ki sicer ni bil na najvišji ravni, je proti Berdychu rešil zaostanek niza in breaka v drugem, na koncu je bil boljši s 3:6, 6:4, 6:3. To pomeni, da je dosegel dve zaporedni zmagi proti tekmecema iz svetovne deseterice, kar mu lani ni uspelo …

Za zasuk krivulje navzgor Federer, ki sicer ostaja osmi igralec sveta, zasluge pripisuje novemu, večjemu loparju in »glavi«. »Veseli me, da je zdaj glede loparja jasno, da je bila odločitev dobra. Ne sprašujem se več, ali je primeren zame ali ne, lahko samo igram zelo sproščeno in s tem bolj uspešno. Seveda sem bil o tem prepričan na treningu, a to je treba potrditi tudi z rezultati in veseli me, da so ti prišli. Samo zamenjal sem lopar in tu sem, že s finalom Brisbana, polfinalom OP Avstralije, dobil sem dvoboj v Davisovem pokalu in tu lovoriko. Pri tem gre tudi za prepričanje v glavi, da boš zmagal, ne pa izgubil – to se je spet vrnilo,« je bil zadovoljen 32-letnik, ki ni pred dnevi izključil niti možnosti, da bi bil del turneje še celo desetletje …

Z zmago v Dubaju si je Federer že zagotovil vsaj eno lovoriko v sezoni, kar mu uspeva vse od leta 2001, ko je osvojil Milano, s čekom za 465.830 $ je presegel mejo 80 milijonov dolarjev zgolj s turnirskimi nagradami, z 78. naslovom pa je na večni lestvici prehitel Johna McEnroeja. Zdaj je sam na 3. mestu, pred njim pa le Ivan Lendl (94) in Jimmy Connors (109).

Federer se zdaj seli v Indian Wells, ki gosti prvi masters sezone, z izjemo poškodovanih (David Ferrer, vprašanje je, kaj bo zavoljo ponovnih težav z zapestjem s Juanom Martinom del Potrom) pa bodo nastopili vsi najboljši. Zanimivo, da se bo Novak Đoković v kalifornijsko puščavo prvič po 2006. podal brez osvojene lovorike v sezoni. A tedaj je leto začel kot 78. na svetu in bil star šele 18 let, sodelovanje z Borisom Beckerjem torej še zdaleč ne prinaša želenih rezultatov. Ravno nasprotno. Na obeh turnirjih, na katerih je letos nastopil in na katerih je bil v preteklosti zelo uspešen, OP Avstralije in v Dubaju, ni prišel niti do finala, ob obeh porazih je prikazal hude padce v igri. »Samozavest je sicer tu, a ni tolikšna, kot je bila ob koncu lanske sezone. Očitno je, da na igrišču še nisem tisti pravi, a to je še dodatna motivacija za več treninga,« pravi Đoković o slabem začetku.