Odpovedi odraz splošne klime pri nas

Davisov pokal: zelo oslabljeni proti Izraelu.

Objavljeno
16. julij 2015 16.28
Blaž Trupej v Ljubljani, 21. novembra 2013
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Pred dobrim letom dni je Slovenija – tudi po nizu nesrečnih okoliščin – v Davisovem pokalu doma izgubila proti Izraelu dvoboj, s katerim bi si lahko zagotovila kvalifikacijski dvoboj za vstop v svetovno skupino. Od danes do nedelje se bo borila za obstanek v I. evro-afriški (poraženec bo nato dobil še eno priložnost), tokrat pa je popolni avtsajder, saj je kapetan Blaž Trupej dobil toliko košaric kot še nikdar doslej.

Blaž Kavčič, Blaž Rola, Tom Kočevar-Dešman, Mike Urbanija so dali prednost osebni karieri in nastop za reprezentanco zavrnili, da so lahko igrali na turnirjih, tako da Trupejevo četverico sestavljajo Grega Žemlja (301. na ATP), Nik Razboršek (714.), Aljaž Radinski (1279) in David Goršič (1573). »Sestavil sem ekipo, ki sem jo lahko, za zdaj pa bi se vzdržal komentarjev glede odpovedi. Igralci so se odločili, kot so se, in njihove odločitve je treba spoštovati. Pri tenisu ni vzvodov, da bi lahko posameznika prisilili k nastopu, pa četudi bi bili, gotovo ne bi bilo dobro, če bi bil nekdo v ekipi pod prisilo. Nisem razočaran nad dogajanjem, vse skupaj je zgolj odraz splošne klime v slovenskem okolju,« je o reprezentanci dejal Trupej, čigar prvi igralec bo Žemlja, drugi pa Razboršek. Slednji je doslej odigral zgolj en dvoboj v Davisovem pokalu, tako da so vsi upi na Žemlji, ki deluje zdravo, ima željo po treningu in tekmah, je pa seveda vprašanje, ali lahko zdrži tri dvoboje na tri dobljene nize v treh dneh. Gostitelji – dvoboj bo v Tel Avivu, na trdi podlagi v dvorani – bodo absolutni favoriti, njihovo ekipo pa sestavljajo Dudi Sela (90.), Amir Weintraub (436.), Bar Tzus Botzer (692.) in Jonathan Erlich (52. med dvojicami). »Za nas bo vsaka točka velik dosežek, če bi zmagali, bi bil to čudež. A dokler obstaja najmanjša možnost, se ne bomo vdajali, če se nam bo le ponudila kakšna priložnost za presenečenje, jo bomo skušali izkoristiti,« se realnosti zaveda Trupej.

V svetovni skupini bodo na sporedu četrtfinali, pari pa so: Velika Britanija – Francija, Avstralija – Kazahstan, Argentina – Srbija, Belgija – Kanada.