OP Avstralije: Đoković še četrtič prehud zalogaj za Murraya (VIDEO)

V finalu Melbourna je prvi teniški igralec sveta za zmago s 6:1, 7:5 in 7:6 (3) potreboval manj kot tri ure.

Objavljeno
31. januar 2016 09.17
Posodobljeno
31. januar 2016 11.53
Australian Open Tennis
J. P.
J. P.

Melbourne - Vodilni teniški igralec sveta Novak Đoković je še šestič v karieri in petič v zadnjih šestih letih (neuspešen je bil zgolj predlani, ko je že v četrtfinalu pokleknil pred poznejšim zmagovalcem, Švicarjem Stanom Wawrinko) osvojil prvi turnir velike četverice v koledarskem letu, odprto prvenstvo Avstralije v Melbournu. Tokrat ni v finalnem obračunu dveh najvišje rangiranih igralcev oddal niti niza Škotu Andyju Murrayu, ki ga je očitno utrudil in zdelal petkov pet nizov dolg polfinalni triler z Milošem Raonićem, tako da ga je Srb brez težav ugnal s 6:1, 7:5 in 7:6 (3). Otočan je resda skozi dvoboj dvigal ritem, a se mu ni posrečilo dokopati niti do častnega niza. Dvoboj je trajal dve uri in 53 minut.

V prvem nizu so gledalci videli vse prej kot to, po kar so prišli, namreč izenačen in razburljiv dvoboj. Spremljali so lahko enosmerni promet v režiji Đokovića, ki je zmogel dva zaporedna brejka in ušel že z neulovljivih 5:0, tudi v šesti igri je bil na Škotov začetni udarec sprva bliže, saj je vodil že s 30:15. Naposled je tekmec izvlekel vsaj častno igro v tem delu, ki ga je Srb zapečatil z realizirano tretjo zaključno žogico. Preostala dva niza sta vendarle upravičili sloves finala Melbourna. Prvi je začetni udarec spet oddal poznejši poraženec (3:4), a se mu je takoj zatem posrečil rebreak, ključna pa je bila enajsta igra, ki jo je imel Andy že na dosegu roke, saj je vodil s 40:30, a jo nato vseeno prepustil prvemu »loparju« sveta. Ta je v naslednji igri najprej izničili Britančevo priložnost za brejk, nato pa niz pospravil pod streho.

Tretji je bil še bolj izenačen, čeravno sprva ni dišalo po takšnem scenariju. Murray je vnovič izgubil uvodno igro na svoj servis in poznejšemu zmagovalcu dovolil, da je ušel z 2:0, nato pa se je v šesti igri brejk posrečil tudi njemu. Nasprotnika sta mrtvi tek nadaljevala vse do podaljšane igre, v kateri pa ni imel Škot niti najmanjših možnosti. »Nole« je namreč bliskovito pobegnil s 6:1, izkoristil pa tretjo zaključno žogico in tako ubranil lansko avstralsko lovoriko. Murray, po drugi strani, v Melbournu še naprej ostaja praznih rok, čeprav se je že petič prebil v finale. Še četrtič zapored je bil zanj usoden prvopostavljeni Srb, pred tem pa ga je leta 2010 odpravil tudi švicarski zvezdnik Roger Federer.

Dvomov o zmagovalcu ni bilo. Foto: Rick Rycroft/AP.

 

Đoković izenačen z Emersonom

Za Đokovića je bila to že šesta lovorika na odprtem prvenstvu Avstralije, s čimer se je po uspešnosti na vrhu lestvice izenačil z domačim asom iz šestdesetih let prejšnjega stoletja Royem Emersonom. Ta še vedno drži rekord po številu zaporednih trofej v Melbournu, med letoma 1963 in 1967 jih je nanizal kar pet, Novak je pri treh zapovrstjo (2011-2013). Skupaj si je Srb na turnirjih velike četverice že enajstkrat pokoril vso konkurenco, medtem to Andy ostaja pri dveh prestižnih lovorikah - iz New Yorka 2012 in Wimbledona leto pozneje.

Tokratna finalna tekmeca sta danes odigrala že 31. medsebojni dvoboj, tehtnica pa se je še krepkeje nagnila na stran 28-letnega Đokovića, ki je vpisal 22. zmago, enajsto v zadnjih dvanajstih obračunih s Škotom. Novak je na letošnjem avstralskem turnirju oddal pičle tri nize, od tega dva v osmini finala Francozu Gillesu Simonu, enega pa v polfinalu Federerju. V finalu je poraženec sicer zmogel večje število asov (12:7), winnerjev (40:31) in točk, doseženih ob mreži (22:11), na zmagovalčevo stran pa se je tehtnica nagnila na račun petih izkoriščenih priložnosti za brejk (iz dvanajstih poskusov, Murray dve iz šestih poskusov) in precej manjšega števila neizsiljenih lastnih napak (41:65).

»Naj najprej izkažem spoštovanje Andyju in njegovi ekipi. Velik šampion si, prijatelj, strogi profesionalec. V prihodnje se bova še borila za to lovoriko. Tebi in Kim želim čim več sreče pri rojstvu otroka, upam, da boš občutil vse te lepe trenutke, kakršne sva tudi že midva s soprogo,« je Đoković potrepljal Murraya, ki v začetku februarja pričakuje rojstvo prvorojenca. »Najprej bi rad čestital 'Noletu', šest osvojenih naslovov je izjemen dosežek in izpričuje veliko konstantnost. Z ekipo je opravil odlično delo, sam pa sem hvaležen moji ekipi, ki mi je pomagala priti do tu. Cenim podporo, zadnji tedni so bili zame težki. Hvala pa tudi vsem izjemnim nekdanjim igralcem, ki ste danes tukaj,« je dodal Murray, ki se bo s prvim letom vrnil v domovino in obiskal tasta Nigela Searsa, ki se je med turnirjem zgrudil na tribuni.

Andy Murray in njegova Kim v kratkem pričakujeta rojstvo prvorojenca. Foto: William West/AFP.

 

Dvojček Bruna Soaresa

Brazilec Bruno Soares se je v manj kot 24 urah veselil dveh lovorik v Melbournu. Potem ko je s tekmeci opravil v moških dvojicah v navezi z Andyjevim bratom Jamiejem Murrayem, se je danes dokopal še do finalne zmage v konkurenci mešanih dvojic. V paru z Rusinjo Jeleno Vesnino je bil namreč premočen za ameriško-romunsko kombinacijo Coco Vandeweghe in Horio Tecauja, za zmago s 6:4, 4:6 in 10:5 pa potreboval 81 minut. Poražencema v sicer izjemno izenačenem obračunu ni pomagalo niti devet asov. »Počutim se, kot bi bil na igrišču 24 ur. Toda občutek je odličen, Jelena je zame skrbela ves teden, bila je neverjetna,« je Soares poudaril ob 22. naslovu med dvojicami, v letih 2012 in 2014 je s konkurenco opravil tudi na odprtem prvenstvu ZDA.

Mokro slavje Kerberjeve

Nemka Angelique Kerber je po nekoliko presenetljivi krstni zmagi na turnirjih velike četverice, s katero bo jutri na svetovni jakostni lestvici s šestega poskočila na drugo mesto, dosežek kariere proslavila s plavanjem v reki Yarra ob Rod Laver Areni, pri vodnem podvigu pa so se ji pridružili člani njene ekipe. »Najboljša dva tedna moje kariere in mojega življenja. Mravljinci so mi švigali po celem telesu, ko sem igrala na glavnem igrišču,« se je smejalo 28-letni Nemki, ki pa ni bila prva, ki si je za prizorišče proslavljanja izbrala Yarro - Jim Courier se je namreč leta 1992 v tej reki potapljal.

IZIDI OP AVSTRALIJE V MELBOURNU

Moški posamično, finale

Novak Đoković (Srb/1) : Andy Murray (VB/2) 6:1, 7:5, 7:6 (3)

Moške dvojice, finale

Jamie Murray, Bruno Soares (VB, Bra/7) : Daniel Nestor, Radek Stepanek (Kan, Češ) 2:6, 6:4, 7:5

Mešane dvojice, finale

Jelena Vesnina, Bruno Soares (Rus, Bra/5) : Coco Vandeweghe, Horia Tecau (ZDA, Rom) 6:4, 4:6, 10:5