OP Avstralije: Đoković se je mučil štiri ure in pol, Federer le uro in pol

Prvi teniški igralec sveta, ki ni v prvih treh dvobojih v Melbournu oddal niti niza, je stežka strl odpor žilavega Francoza.

Objavljeno
24. januar 2016 11.26
J. P.
J. P.

Melbourne - Potem ko je vodilni teniški igralec sveta Novak Đoković prve tri dvoboje uvodnega turnirja velike četverice v novem koledarskem letu, odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, zanesljivo dobil brez oddanega niza, se je moral v današnji osmini finala krepko namučiti, da je strl odpor francoskega tekmeca, štirinajstega nosilca Gillesa Simona. Za končni uspeh s 6:3, 6:7 (1), 6:4, 4:6 in 6:3 je potreboval kar štiri ure in 38 minut, zdaj pa ga v četrtfinalu čaka sedmopostavljeni Japonec Kei Nišikori.

To je bil enajsti medsebojni obračun Đokovića in Simona, Srb je bil uspešnejši še desetič zapovrstjo. Francoz se je edinokrat veselil že davnega leta 2008 v osmini finala na domačem dvorišču v Marseilleu. Po izenačenem začetku je imel v sedmi igri poraženec kar štiri priložnosti za brejk, s katerim bi imel osvojitev niza na dosegu roke, a se je prvi nosilec izvlekel. Po razburljivem drugem nizu, ki ga je odločila šele podaljšana igra, je tretjega Đoković začel precej bolje in ušel s 3:0, a je tekmec izenačil, nato pa v deseti igri oddal servis. V četrtem nizu je Simon vrnil milo za drago, vknjižil brejk za 5:4 in obračun podaljšal še v peti del, ki ga je Srb začel atomsko in pobegnil s kar 5:1, izkoristil pa tretjo zaključno žogico.

Novaka je skoraj pokopalo kar sto neizsiljenih lastnih napak in 19 neizkoriščenih priložnosti za odvzem nasprotnikovega servisa, bil pa je natančen pri začetnem udarcu, saj je primazal devet asov ob le eni dvojni napaki. V četrtfinale turnirja za veliki slam se je prvi »lopar« sveta uvrstil že 27. zapovrstjo, v Melbournu pa lovi že šesto lovoriko, peto v zadnjih šestih letih.

V četrtfinalu se je mu je pridružil tudi Švicar Roger Federer. Za razliko od potencialnega nasprotnika v polfinalu je za zmago potreboval le 88 minut, preden je s 6:2, 6:1 in 6:4 izločil 15. nosilca Belgijca Davida Goffina. Za Švicarja bo to že 12. četrtfinale v Melbournu, 47. na turnirjih za grand slam, v njem se bo pomeril s Čehom Tomašem Berdychom.

Federer je uvodni niz po breaku v četrti igri dobil že po 21 minutah. Tudi v nadaljevanju Goffin ni imel pravega odgovora na zmagovite udarce velemojstra in mu hitro prepustil še eno igro na svoj servis in še četrto ob zaostanku v nizih z 0:2 po 50 minutah. Belgijec, ki je priznal, da je imel kot otroke na steni Federejeve plakate, je bil nemočen tudi v zadnjem nizu in ekspresno priznal premoč svojemu vzorniku.

V ženski konkurenci pa nista imeli v osmini finala niti najmanjših težav prvi zvezdnici, Američanka Serena Williams in Rusinja Marija Šarapova. Lanski finalistki odprtega prvenstva Avstralije - tedaj je bila s 6:3 in 7:6 (5) uspešnejša prva nosilka - si bosta letos na nasprotni strani mreže stali že v četrtfinalu, statistika medsebojnih dvobojev pa tehtnico izrazito nagiba na stran Serene, ki je v dosedanjih dvajsetih obračunih le dvakrat pokleknila (davnega leta 2004), nato pa vpisala kar 17 zaporednih zmag nad Šarapovo, tudi tri v Melbournu. Tekmici se na tem prizorišču doslej prej kot v polfinalu še nista pomerili.

IZIDI OP AVSTRALIJE V MELBOURNU

Moški posamično, osmina finala

Kei Nišikori (Jap, 7) : Jo-Wilfried Tsonga (Fra, 9) 6:4, 6:2, 6:4
Novak Đoković (Srb, 1) : Gilles Simon (Fra, 14) 6:3, 6:7 (1), 6:4, 4:6, 6:3
Tomaš Berdych (Češ, 6) : Roberto Bautista-Agut (Špa, 24) 4:6, 6:4, 6:3, 1:6, 6:3
Roger Federer (Švi, 3) : David Goffin (Bel, 15) 6:2, 6:1, 6:4

Ženske posamično, osmina finala

Marija Šarapova (Rus, 5) : Belinda Bencic (Švi, 12) 7:5, 7:5
Serena Williams (ZDA, 1) : Margarita Gasparjan (Rus) 6:2, 6:1
Agnieszka Radwanska (Pol, 4) : Anna-Lena Friedsam (Nem) 6:7 (6), 6:1, 7:5
Carla Suarez Navarro (Špa, 10) : Daria Gavrilova (Avst) 0:6, 6:3, 6:2