OP Avstralije: Federer dobil ogorčen boj z Murrayjem, v polfinalu z Nadalom

Roger Federer bi z lahko s 3:0 premagal Andyja Murrayja, a si za dodatno uro otežil delo za zmago s 6:3, 6:4, 6:7 in 6:3.

Objavljeno
22. januar 2014 07.01
Posodobljeno
22. januar 2014 07.01
TENNIS-AUS-OPEN
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Melbourne - Drugi polfinale OP Avstralije bo prvovrstna teniška klasika. Za nastop v finalu se bosta udarila Španec Rafael Nadal in Švicar Roger Federer, najhujša tekmeca zadnjega desetletja.

Nadal je v četrtfinalu s 3:6, 7:6 (3), 7:6 (7) in 6:2 premagal Bolgarja Grigorja Dimitrova, Federer je bil v štirih nizih boljpi od Škota Andyja Murrayja s 6:3, 6:4, 6:7 in 6:3.

Nadal z žulji do zmage

»Baby Federer«, kakor so poimenovali mladega Bolgarja, ki s svojo igro močno spominja na švicarskega mojstra, za prvega igralca sveta ni bil lahek zalogaj. Šele 22. nosilec se je Nadalu zelo dobro upiral, bil dvakrat tik pred tem, da osvoji niz, a so ga pokopale tudi številne neizsiljene napake, naredil jih je kar 61.

Po dvoboju, ki je trajal tri ure in 37 minut, je Nadal priznal, da je imel tudi nekaj sreče. »Lahko sem srečen, da sem ubranil tisto zaključno sogico v tretjem nizu, saj je nasprotnik le zgrešil lahek forehand. Sreča je bila tokrat na moji strani,« je po zmagi povedal Španec. Z žulji na rokah je imel sicer veliko težav pri servisu in izgubil že uvodno igro na svoj začetni udarec, zato je kazalo, da bo po Novaku Đokoviću v velikih težavah še eden od glavnih favoritov. Naredil je namreč kar sedem dvojnih napak in serviral le tri ase, medtem ko jih je Dimitrov zbral 16.

Zmagovalec turnirja leta 2009 se je v Melbournu četrtič prebil v polfinale in v svojega 22. na turnirjih za grand slam, dosegel pa že svojo 10. zaporedno zmago. Nadala tudi v polfinalu čaka težko delo, njegov nasprotnik bo Roger Federer.

Federer si je otežil delo

Švicar v Melbournu pod okriljem legendarnega Stefana Edberga deluje zelo prepričljivo, tako je proti Murrayju prišel hitro in zanesljivo. Tako je v tretjem nizu pri izidu 5:4 serviral za zmago, a zapravil dve zaključni žogi, Škot pa je po podaljšani igri izsilil četrti niz.V nadaljevanju je Federer spet prevzel pobudo in se po treh urah in dvajsetih minutah prebil v polfinale.

»Danes nisem imel dosti izbire, tudi ko sem zaostajal, sem skušal narediti najboljše. Težko je bilo, a sem premagal pritisk, čeprav mi v tretjem nizu ni šlo. A težkih situacij sem navajen, moraš si dati priložnost, tudi če kakšno zgrešiš. Dolgo sem že v tem in danes mi je s tem pristopom uspelo. Ko gledam nazaj, lahko rečem, da sem bolj utrujen kot lani, zato sem lahko zadovoljen s tokratnim uspehom. Igra je postala še hitrejša, vsaj tako se mi zdi. Proti dobrim igralcem pač ne smeš zapravljati priložnosti. Vesel sem, da se mi je trdo delo v zadnjih mesecih obrestovalo,« je po dvoboju dejal nekdanji prvi igralec sveta Federer.

Murray zobe pokazal šele ob koncu tretjega niza

Federer je dvoboj začel prepričljivo in Murrayju že v tretji igri odvzel začetni udarec ter prišel do vodstva s 4:1. S kar nekaj težavami je Škot branil svoj servis, Federer je z močnim in natančnim forehandom prevladoval na igrišču in brez izgubljene točke v deveti igri, po 31 minutah igre, tudi postavil izid prvega niza - 6:3.

Podobna zgodba se je nadaljevala v drugem nizu, Federer je nizal winnerje, predvsem pa zelo dobro izkoriščal prvi servis. V peti igri je Murrayjev servis spet padel in četudi je imel nato v naslednji igri z nekaj napakami težje delo, da je ubranil svojega, je Švicar prišel do vodstva s 4:2. Če bi Federer zmanjšal še število neizsiljenih napak (22 do konca drugega niza), bi precej hitreje lahko opravil z Murrayjem v drugem nizu. A vendarle se tudi Škot ni dal kar tako in zaigral bolj agresivno, Federer pa je po 48 minutah postavil piko na i za 6:4 in vodstvo 2:0 v nizih.

Murray je za svoj servis trepetal tudi na začetku tretjega niza, a ubranil vse break priložnosti, ki jih je imel Federer v prvi in tretji igri. V izenačenem dvoboju ni bilo popuščanja, zvezdnika sta v tretjem nizu prikazala nekaj sijajnih točk.  Pri izidu 4:4 se je Murray zmedel, ko je Federer za las pobral žogico, preden se je odbila dvakrat. To je Švicarju prineslo novo priložnost za pobeg in tudi odločilni break za vodstvo s 5:4. A je očitno to Škota precej ujezilo in z vodstvom s 40:15 je še sam prišel do ene redkih priložnosti za odvzem servisa in jo tudi izkoristil za izenačenje 5:5. Murray je svojo igro dvignil na višjo raven in suvereno dobil še igro za 6:5, a Federer je udaril nazaj brez izgubljene točke za 6:6.

V podaljšani igri je Murray po novi napaki dal nasprotniku novo priložnost za pobeg, Federer je prišel do vodstva s 4:2, nato pa imel pri 6:4 žogico za zmago. A je znova ni izkoristil, Murray je bil natančen in izenačil na 6:6, nato pa s silovitim napadom prišel še do dveh točk za zmago v tretjem nizu s 7:6.

Čeprav je kazalo, das bo Federer brez težav prišel do zmage v treh nizih, se je dvoboj nadaljeval s četrtim. Federer je hitro prišel do dveh break priložnosti, a boj za tretjo igro se je vlekel skoraj 20 minut, preden jo je nato osvojil Škot. Tudi v peti igri je bil servis Murrayja na preizkušnji, a vendarle je borbeni Škot ostal v igri (3:3), medtem ko je Federer veliko lažje osvajal igre na svoj začetni udarec. V tretjem poskusu tretjega niza je nato Švicar le prišel do breaka za 5:3, spet serviral za zmago, a se spet znašel v težavah. Murray je namreč že vodil s 30:0. Toda zmagovalec 17 grand slamov tokrat le ni zapravil priložnosti in po treh urah in pol dosegel polfinale.

Slovo Azarenke

Po včerajšnjem slovesu branilca naslova na OP Avstralije Srba Novaka Đokovića, se je v Melbournu poslovila tudi lanska zmagovalka Belorusinja Viktorija Azarenka. Z 1:6, 7:5 in 0:6 je izgubila proti petopostavljeni Poljakinji Agnieszki Radwanski.

Slednja se bo v polfinalu pomerila s Slovakinjoa Dominiko Cibulkovo, ki je pred tem izločila tretjo igralko sveta Rusinjo Marijo Šarapovo. V četrtfinalu pa je nato še gladko s 6:3 in 6:0 premagala Romunko Simono Halep.

Drugi par sestavljata Kanadčanka Eugenie Bouchard in Kitajka Na Li, ki sta si napredovanje priigrali v torek.

Dvojni konec za Srebotnikovo

Slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik je nastope med ženskimi dvojicami na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu končala v polfinalu. V boju za finale sta bili od četrtih nosilk, Srebotnikove in Čehinje Kvete Peschke, boljši prvopostavljeni Italijanki Sara Errani in Roberta Vinci, ki sta zmagali s 6:1 in 6:4.

Srebotnikova je skupaj z Indijcem Rohanom Bopanno, s katerim sta bila druga nosilca, pokleknila tudi v četrtfinalu mešanih dvojic pred Avstralcema Jarmili Gajdosovi in Matthewu Ebdnu, ki sta bila boljša s 7:5 in 6:3.

OP Avstralije

Moški, četrtfinale:

Rafael Nadal (Špa/1) - Grigor Dimitrov (Bol/22) 3:6, 7:6 (3), 7:6 (7), 6:2;

Roger Federer (Švi/6) - Andy Murray (VB/4) 6:3, 6:4, 6:7 (6), 6:3;

Ženske, četrtfinale:

Dominika Cibulkova (Slk/20) - Simona Halep (Rom/11) 6:3, 6:0;

Agnieszka Radwanska (Pol/5) - Viktorija Azarenka (Blr/2) 6:1, 5:7, 6:0;

Moške dvojice, četrtfinale:

Michael Llodra/Nicolas Mahut (Fra/13) - Leander Paes/Radek Štepanek (Ind/Češ/5) 6:2, 7:6 (4);

Lukasz Kubot/Robert Lindstedt (Pol/Šve/14) - Maks Mirni/Mihajil Južni (Blr/Rus) 6:4, 5:7, 6:2;

Ženske dvojice, polfinale:

Sara Errani/Roberta Vinci (Ita/1) - Kveta Peschke/Katarina Srebotnik (Češ/Slo/4) 6:1, 6:4;

Jekaterina Makarova/Jelena Vesnina (Rus/3) - Raquel Kops-Jones/Abigail Spears (ZDA/8) 7:5, 3:6, 6:3;

Mešane dvojice, četrtfinale:

Zheng Jie/Scott Lipsky (Kit/ZDA) - Anabel Medina Garrigues/Bruno Soares (Špa/Bra/5) 3:6, 6:4, 10:7;

Jarmila Gajdosova/Matthew Ebden (Avst) - Rohan Bopanna/Katarina Srebotnik (Ind/Slo/2) 7:5, 6:3.