OP Avstralije: v četrtfinalu Federer - Murray, Nišikori namučil Nadala

Na OP Avstralije so v četrtfinale že napredovali Rafael Nadal, Andy Murray in Roger Federer, izpadla je Marija Šarapova.

Objavljeno
20. januar 2014 07.09
Posodobljeno
20. januar 2014 07.09
Australian Open Tennis
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Melbourne - Na prvem turnirju za grand slam v sezoni v Melbournu se je v osmini finala poslovila tretja igralka sveta Rusinja Marija Šarapova. Neprijetno presenečenje ji je pripravila 20. nosilka, Slovakinja Dominika Cibulkova in jo premagala s 3:6, 6:4 in 6:1.

Za Cibulkovo je to prva uvrstitev v četrtfinale na OP Avstralije, Šarapova pa je po dvoboju tarnala zaradi poškodbe kolka.

Izpadla je tudi osma nosilka, Srbkinja Jelena Janković, s 6:4, 2:6 in 6:0 jo je odpravila Romunka Simona Halep, 11. nosilka. Nobenih težav pri napredovanju pa ni imela branilka naslova, Belorusinja Viktorija Azarenka, drugopostavljena igralka je namreč s 6:3 in 6:2 ugnala 13. nosilko, Američanko Slovane Stephens.

V četrtfinalu Dimitrov in Nadal

V moški konkurenci je za prvi bolgarski četrtfinale grand slama poskrbel Grigor Dimitrov s slavjem 6:3, 3:6, 6:2 in 6:4 nad Špancem Robertom Bautisto Agutom. Bolgara v četrtfinala čaka težka naloga, Šanec Rafael Nadal. V osmini finala  se mu je Japonec Kei Nišikori v treh nizih sicer dobro upiral, a Rafa se ni dal presenetiti in po treh urah in 17 minutah zmagal s 7:6 (3), 7:5 in 7:6 (3).

»Gre za fantastičnega igralca, Kei zelo zgodaj udarja žogico, zato so njegove vrnitve zelo hitre. Bilo je kar težko, bil sem že blizu, da izgubim vsakega od treh nizov. Zato vse čestitke Nišikoriju, občutek immam, da bo imel odlično sezono,« je po dvoboju povedal Španec.

Murray mimo srečnega poraženca

Med najboljšo osmerico je napredoval tudi Škot Andy Murray, ki pa se je moral precej potruditi v dvoboju s »srečnim poražencem« Francozom Stephanom Robertom. Murray je brez težav dobil prva dva niza, nato pa v tretjem zapravil tri žogice za zmago. Jezo je stresel na lopar, nato pa vendarle prišel do zmage s 6:1, 6:2, 6:7 (6/8) in 6:2.

Robert, šele 119. igralec sveta,si je za dober odpor prislužil pristen aplavz s tribun, pohvalil ga je tudi Murray. »Zelo zabavno ga je gledati, igrati z njim pa ne tako zelo. Zahteven nasprotnik je bil, njegovi udarci so zelo nenavadni,« je dejal Murray.

Federer v 41. četrtfinalu

Švicarski as Roger Federer je po lanskem kriznem letu novo sezono začel nekoliko bolj prepričljivo. V Melbournu je spet bolj suveren. Z dobro igro se je že uvrstil v svoj 41. četrtfinale na turnirjih za grand slam in se izenačil z legendarnim Jimmyjem Connorsom.

Med najboljšo osmerico v Melbournu se je uvrstil že enajstič zapored, to mu je uspelo po prepričljivi zmagi nad desetim igralcem sveta Francozom Jo-Wilfiredom Tsongajem s 6:3, 7:5 in 6:4.

V četrtfinalu se bo Švicar pomeril s četrtim nosilcem Murrayjem.

Srebotnikova tudi v mešanih dvojicah

Slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik se je med mešanimi dvojicami uvrstila v četrtfinale odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, potem ko je v 2. kolu skupaj z Indijcem Rohanom Bopanno ugnala Avstralca Ashleigh Barty in Johna Peersa s 7:6 (5) in 7:5.

Drugopostavljeno dvojico v naslednjem kolu čaka boljši iz dvoboja med sedmima nosilcema, Čehinjo Kveto Peschke in Poljakom Marcinom Matkowskim, ter Avstralcema Jarmilo Gajdosovo in Matthewom Ebdnom.

OP Avstralije

Moški, osmina finala:

Grigor Dimitrov (Bol/22) - Roberto Bautista Agut (Špa) 6:3, 3:6, 6:2, 6:4;

Rafal Nadal (Špa/1) - Kei Nishikori (Jap/16) 7:6 (3), 7:5, 7:6 (3);

Andy Murray (VB/4) - Stephane Robert (Fra) 6:1, 6:2, 6:7 (6/8), 6:2;

Roger Federer (Švi/6) - Jo-Wilfired Tsonga (Fra/10) 6:3, 7:5, 6:4;

Ženske, osmina finala:

Dominika Cibulkova (Slk/20) - Marija Šarapova (Rus/3) 3:6, 6:4, 6:1;

Simona Halep (Rom/11) - Jelena Janković (Srb/8) 6:4, 2:6, 6:0;

Viktorija Azarenka (Blr/2) - Sloane Stephens (ZDA/13) 6:3, 6:2;

Agnieszka Radwanska (Pol/5) - Garbine Muguruza (Špa) 6:1, 6:3.