OP Avstralije: Federer z Đokovićem v polfinalni poslastici

V polfinale uvodnega grand slama sezone se je uvrstila tudi Serena Williams, ki je v četrtfinalu ugnala Marijo Šarapovo.

Objavljeno
25. januar 2016 22.19
Posodobljeno
26. januar 2016 07.27
TENNIS-AUS-OPEN
G. L.
G. L.

Melbourne - Švicarski teniški šampion Roger Federer se je že dvanajstič v svoji karieri uvrstil v polfinale uvodnega grand slama sezone v Avstraliji. Tretji nosilec je po dveh in četrt urah igre v treh nizih odpravil Čeha Tomaša Berdycha s 7:6 (4), 6:2 in 6:4, zdaj pa ga v lovu na njegovo že peto lovoriko v Melbournu čaka še precej težja naloga: prvi nosilec turnirja in prvi tenisač sveta Novak Đoković

Srb je po dobrih dveh urah tenisa v četrtfinalu brez večjih naporov izločil sedmopostavljenega Keija Nišikorija s 6:3, 6:2 in 6:4. Japonca so drago stale številne neizsiljene napake, saj jih je zbral celo dvakrat več od tekmeca (razmerje 54:27), tako da mu večje število asov (9:6) in winnerjev (31:22) ni kaj dosti pomagalo.

Uvodni niz je odločila šesta igra, ko je Đoković izkoristil že svojo prvo brejk žogico na tekmi in si priigral neulovljivo prednost. Takoj na uvodu drugega niza je izkoristil še drugo, nato pa v naslednji igri odbil dve grožnji Japonca ter zmago v nizu kasneje potrdil s svojim tretjim brejkom na dvoboju.

Na uvodu tretjega niza je zobe pokazal tudi Nišikori, ki je dvakrat odvzel servis Đokoviću, a mu je slednji vrnil udarec s tremi igrami na začetni udarec nasprotnika, s čimer je bilo dvoboja po dveh urah in desetih minutah igre konec.

Kljub že 34 letom tudi Đokovićev veliki tekmec Roger Federer ne kaže znakov popuščanja, svoje mojstrstvo je že zjutraj po našem času potrdil na dvoboju s češkim asom Berdychom. Šesti igralec sveta je slovitejšemu tekmecu zagrozil zgolj v uvodnem nizu, ko mu je v tretji igri odvzel servis, a je Švicar že v naslednji igri vrnil udarec. Priložnost za odločilen brejk je zapravil v deseti igri, zato je moral uvodni niz rešiti v podaljšani igri.

V drugem in tretjem nizu je »Fedex« že na uvodu povedel z 2:0 in dvoboj nato zanesljivo pripeljal do zmage. O njeni zasluženosti zgovorno priča statistika: Švicar je imel občutno več winnerjev (48:27), napravil je manj neizsiljenih napak (26:27), oba tekmeca pa sta dosegla po devet asov.

Četrtkov polfinalni obračun Đokovića in Federerja bo že njun 45., trenutno razmerje zmag pa je v tem trenutku povsem poravnano (22:22). Zadnja dva dvoboja na turnirjih za grand slam v zadnje pol leta (Wimbledon, New York) je dobil Srb.

Williamsova odbila napade Šarapove

V ženskem delu turnirja je v ponovitvi lanskega finala Serena Williams brez večjih težav premagala Marijo Šarapovo. Američanka je bila boljša s 6:4 in 6:1, tako da jo v polfinalu zdaj čaka dvoboj z Agnieszko Radwansko, ki je s 6:1 in 6:3 ugnala Španko Carlo Suarez Navarro.

Šarapova se je Williamsovi upirala zlasti v prvem nizu, ko je tekmici že v uvodni igri odvzela servis, a sta bili zvezdnici že po štirih igrah izenačeni na 2:2. Napeto je bilo tudi nadaljevanje prvega niza, v katerem je Rusinja zapravila kar nekaj priložnosti, da ga odloči sebi v prid, česar 34-letna kraljica tenisa kajpak ne odpušča. Po 55 minutah igre se je prvi del igre končal s 6:4 v prid Američanke.

Ta je v drugem nizu dala še v prestavo višje in utrujeni tekmici dopustila le še eno dobljeno igro, tako da je bilo dvoboja po dobri uri in pol konec. »Dvoboj je bil zelo intenziven. Ob tem sem imela zares težave z zastrupitvijo, ki je stara že nekaj dni. Posebej hudo je bilo včeraj, danes pa je šlo bolje,« je po zmagi v Rod Laver Areni dejala Williamsova, ki jo zdaj čaka polfinalni obračun s Poljakinjo Radwansko.

Zmagovalka sklepnega turnirja WTA v lanski sezoni - Williamsove na njem ni bilo - je v svojem četrtfinalu danes odpihnila Španko Carlo Suarez Navarro, ki je na igrišču zdržala vsega 88 minut. Naslednja naloga Poljakinje bo precej zahtevnejša, o čemer govori že dejstvo, da Radwanska Williamsove v dosedanjih osmih medsebojnih obračunih še ni uspela premagati.

Izidi, četrfinale

moški

Roger Federer (Švi) - Tomaš Berdych (Češ) 7:6 (4), 6:2, 6:4;

Novak Đoković (Srb/1) - Kei Nishikori (Jap/7) 6:3, 6:2, 6:4;

ženske

Serena Williams (ZDA/1) Marija Šarapova (Rus/5) 6:4, 6:1;

Agnieszka Radwanska (Pol/4) - Carla Suarez (Špa/10) 6:1, 6:3.