Stanislas Wawrinka do premiernega naslova po zmagi nad šibkim Nadalom

V finalu OP Avstralije je Švicar Stanislas Wawrinka s 6:3, 6:2, 3:6 in 6:3 presenetil Španca Rafaela Nadala.

Objavljeno
26. januar 2014 07.19
Posodobljeno
26. januar 2014 08.00
TENNIS-OPEN/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Melbourne - Presenetljivi zmagovalec prvega turnirja za grand slam v sezoni je Švicar Stanislas Wawrinka. Prvega igralca sveta Španca Rafaela Nadala je v finalu premagal s 6:3, 6:2, 3:6 in 6:3, četudi doslej v 12 dvobojih z njim ni osvojil še niti niza.

Osmi nosilec je tako osvojil svoj prvi naslov na turnirjih za grand slam, z uspehom pa se bo zavihtel na 3. mesto na svetovni teniški lestvici. Wawrinka je bil odličen v prvem nizu, nato pa izkoristil slabo počutje Nadala in zmagal po le dveh urah in 21 minutah igre.

Wawrinka je do zmage prišel predvsem po zaslugi odličnega servisa. Dosegel je kar 19 asov, vpisal tudi 53 winnerjev, a zagrešil tudi 49 neizsiljenih napak.

Švicar vse bolj izstopa iz sence slavnega rojaka Rogerja Federerja, s katerim se je leta 2008 veselil olimpijskega zlata v Pekingu. V novi sezoni je združil moči z nekadnjim švedskim asom Magnusom Normanom, njuno sodelovanje pa je že prineslo rezultate. Z agresivno igro je že v četrtfinalu ugnal prvega igralca sveta Novaka Đokovića.

»Lani je imel Nadal po poškodbi izjemno vrnitev in je prišel ponovno celo na prvo mesto svetovne lestvice. Tokrat mi ga je končno uspelo premagati. Upam, da se ne bom jutri zbudil in videl, da so bile to le sanje,« je takoj po finalu dejal Wawrinka. »Zaslužil si si to zmago, čestitke tebi in tvoji ekipi. Jasno, zahvaljujem se tudi svoji, ki mi je po vseh težavah omogočila, da sem prišel tako daleč,« je dejal Nadal, ki je bil v 19. finalu velikih slamov velik favorit.

Prvi niz: odličen začetek Wawrinke

Da bo dvoboj zelo izenačen, je Wawrinka nakazal že v prvih igrah uvodnega niza. Z agresivnimi vrnitvami in dobrim serviranjem je začel sanjsko. Že v drugi igri na Nadalov servis mu je uspel break in prišel je do vodstva s 4:1. Z odličnim backhand udarcem je Špancu povzročal ogromno težav in v šesti igri po nekaj izjemnih točkah znova prišel do break priložnosti, Nadal pa jo je le s težavo ubranil. Wawrinka je nato pri 5:3 serviral za prvi niz, a se znašel v težavah in v zaostanku z 0:40. Toda vse tri break priložnosti je Švicar ubranil in izenačil, nato pa z asom po 37 minutah potrdil zmago v prvem nizu. To je bil zanj tudi šele prvi osvojeni niz proti Nadalu.

Drugi niz: zdravstvene težave Nadala

V drugem nizu je za Wawrinko sledilo še lepše nadaljevanje. Njegove močne udarce je Nadal komaj lovil, Wawrinka je nizal winnerje (do začetka drugega niza jih je vpisal 16) in brez izgubljene točke niz začel z breakom. Španec je deloval izgubljeno, ko je Wawrinka nato tudi odlično serviral. Ob tem je sicer naredil dve neizsiljeni napaki (dotlej 9), a vseeno potrdil vodstvo z 2:0. Nadal ni serviral blesteče, saj je očitno začutil bolečine v hrbtu, Wawrinka pa tega ni izkoristil še za drugi break.

Španec se je tako odločil za zdravniški premor, Wawrinko pa je razburilo, ker mu sodniki niso povedali, zakaj je nasprotnik zapustil igrišče. Nadal si je zato ob vrnitvi na igrišče prislužil kar nekaj žvižgov. Jezni Švicar se je nad njim znesel kar s serviranjem in šestim asom, Rafa pa zelo očitno ni bil več sposoben nadaljevati v enakem ritmu. S povsem medlim začetnim udarcem in neenakovrednim je Švicarju pustil do prednosti 4:1. Dvoboj tako ni imel več pravega naboja, Nadalovo slabo igro je bilo kar težko spremljati, toda Wawrinka je vseeno še naprej delal neizsiljene napake. Imel je že žogo za zmago v drugem nizu, a jo zapravil, Rafa pa je znižal na 2:5, Wawrinka pa nato zmago v drugem nizu potrdil z 11. asom.

Tretji niz: boljša igra Rafe

Tudi tretji niz bi Švicar z lahkoto začel z breakom, a je Nadal ubranil dve žogici in vendarle nekoliko bolje zaigral za vodstvo z 1:0. Začel se je pobirati in v naslednji igri že ogrozil servis Wawrinke, slednji pa mu ga je naposled prepustil kar sam. Tekma se je tako znova obrnila, četudi Španec še vedno ni igral tako dobro kot zna. Wawrinka je v le treh igrah naredil kar 13 neizsiljenih napak in se znašel v zaostanku z 0:3. Zdelo se je, da psihično ni kos pomembnemu dvoboju in zapravljal žogice eno za drugo, delno ga je reševal le dober servis. Ob tem pa je Nadal našel pot nazaj in si tudi prislužil veliko odobravanja z občinstva.

Španec je tako pri izidu 5:3 seviral za zmago v tretjem nizu, Wawrinka pa je imel dve priložnosti, da ga ustavi z breakom. A jih tako kot že tolikorat prej v dvoboju zapravil, Nadal pa se je tako oklenil rešilne bilke in osvojil niz.

Četrti niz: brez izgubljene točke do zmage

Wawrinka je v četrtem nizu takoj začel ogrožati Nadala na servisu, a se je Španec po podobnem scenariju kot v prejpnjih nizih ubranil. Ključni break nad Rafo, ki je zaradi težav s hrbtom znova zaprosil za zdravniški odmor, mu je nato vendarle uspel v osmi igri, kjer je prišel do vodstva s 5:3, nato pa serviral za zmago in jo osvojil brez izgubljenega niza.

Mladenovićeva in Nestor med mešanimi pari

Predzadnje dejanje v Melbournu je bil finale mešanih parov, naslov pa sta osvojila Francozinja Kristina Mladenović in Kanadčan Daniel Nestor. V finalu uvodnega turnirja za veliki slam v sezoni sta premagala Indijko Sanio Mirzo in Romuna Horia Tecauja, šesta nosilca, s 6:3 in 6:2.

OP Avstralije

Mešane dvojice, finale:

Kristina Mladenović/Daniel Nestor (Fra/Kan) - Sania Mirza/Horia Tecau (Ind/Rom/6) 6:3, 6:2.